Sim Only

Digitaal lezen: je telefoon als e-reader

15 Juni 2018

Wat is er nu meer ontspannen dan lezen in de trein, of op het strand liggen met een goed boek? Je hebt je boek dichterbij dan je denkt, namelijk op de smartphone. Er is geen e-reader meer benodigd: de smartphone of tablet is genoeg. Youfone zet een paar handige apps, waarmee je je telefoon als e-reader kunt gebruiken, op een rijtje.

Eerst even dit: een DRM
Als je een e-book wilt lezen, krijg je te maken met DRM. Deze afkorting staat voor ‘Digital Right Management’ en houdt in dat het boek beschermd is tegen kopiëren. Uitgevers vrezen ervoor dat ze met digitale boeken niets verdienen zonder deze bescherming. Iedereen zou de boeken anders kunnen downloadenen verspreiden.

Bij aankoop van een ebook ben je meestal verplicht om ergens een account te maken. Vaak is dit bij Adobe, omdat veel uitgevers gebruikmaken van de beveiligingssoftware van Adobe. Je kunt het boek dan alleen op dit account lezen.

Aldiko
Wie een Android-toestel heeft, kan het best de app ‘Aldiko’ eens proberen. Dit is een populaire app voor het lezen van ebooks op een smartphone. De app is geschikt voor epubs en pdf’s die beveiligd zijn met een DRM.

Erg handig aan deze app is dat je Aldiko in ‘night mode’ kunt zetten. Je leest dan wit op zwart, in plaats van zwart op wit. Dat leest een stuk prettiger als je in het donker leest, bijvoorbeeld voor het slapengaan.

Bluefire Reader
‘Bluefire Reader’ is geschikt voor zowel Android-toestellen als de Apple iPhone. Ook is er een versie voor tablets uitgebracht. Net als bij Aldiko kun je met deze apps beveiligde ebooks lezen.

Handige bijkomende functies zijn een optie om woorden te markeren, een optie om notities te maken en betekenissen van woorden op te zoeken.

Alleen voor Windows: Bookviser
Voor de Windows Phone zijn er niet zoveel apps om boeken mee te lezen, maar één van de weinige die beschikbaar is, is meteen een goede. Jammergenoeg is er geen ondersteuning voor beveiligde boeken, maar wel voor onbeveiligde boeken. ‘Bookviser’ ondersteunt de boeken in epub-formaat, als fb2 en als txt.

De app is gebouwd door leesfanaten, in samenwerking met gebruikers van de app. Daardoor krijg je een optimale leeservaring. Het is ook mogelijk je eigen boeken te importeren. Dat kan onder andere via - hoe kan het ook anders - Skydrive.

FBReader
Niet geschikt voor de iPhone, wel geschikt voor Android- en Windows-toestellen: ‘FBReader’. Deze app kent niet al te veel poespas. Het is snel, simpel en krijgt een hoge waardering van gebruikers. De app biedt ondersteuning voor allerlei e-book formaten, zoals epub, mobi, fb2, rtf, doc en html.

Je kunt FBreader gratis downloaden in de Google Playstore. Voor Windows moet je gebruikmaken van de website van FBReader.

Kindle
Dankzij ‘Kindle’ heb je toegang tot miljoenen boeken, magazines en kranten. Deze dienst wordt beheerd door Amazon, dus is er keuze genoeg. Vanuit de apps krijgt de gebruiker meteen toegang tot de winkel. Daardoor kun je direct boeken uitzoeken en kopen.

De app heeft allerlei functies. Zo is het mogelijk de betekenis van woorden op te zoeken en gratis het eerste hoofdstuk van een boek te lezen. Je kunt ook het uiterlijk van de tekst aanpassen.

Je kunt de app gebruiken op verschillende apparaten, maar je kunt e-books van Amazon niet op andere e-readers lezen dan die van Amazon. Tenzij je de app gebruikt, natuurlijk. De app is beschikbaar voor Android, iPhone, Windows Phone en Blackberry.

Marvel Comics
Gek van stripboeken? Ook voor jou is er een app! Of je nu fan bent van Iron Man, Thor, Captain America, Spiderman of Wolverine: er zit altijd iets van jouw gading bij. Met ‘Marvel Comics’ lees je op een eenvoudige manier stripboeken op je smartphone. Het is mogelijk directe vanuit de app nieuwe stripboeken te kopen of eerst een aantal gratis stripboeken te lezen.

Je kunt de stripboeken lezen op een Android-toestel of op een iPhone.

Pocket
Heb je iets interessants gelezen? Vroeger kon je een boekenlegger gebruiken of een knipsel uit de krant maken. Nu kun je ‘Pocket’ daarvoor gebruiken. Alle artikelen die bewaard worden in Pocket zijn later terug te kijken op de smartphone, tablet, computer of Kobo e-reader. Het maakt daarbij niet uit of je een internetverbinding hebt.

Deze app is beschikbaar voor Android, iPhone en Kobo.