Sim Only

Deze dingen zijn nutteloos geworden dankzij de smartphone

3 Juni 2018

Met de komst van de smartphone zijn veel apparaten overbodig geworden. Vroeger nam je nog allerlei spullen mee om tijdens een lange autorit de tijd te doden, maar vandaag de dag zit het allemaal in één apparaatje: de mobiele telefoon. Welke apparaten zijn nutteloos geworden dankzij de smartphone?

De camera
Zo’n tien jaar geleden kochten we allemaal nog een klein cameraatje voor in de broekzak. Als je op vakantie ging kocht je misschien nog een extra SD-kaartje om het geheugen wat uit te breiden. Bij thuiskomt snel de foto’s overzetten, zodat de camera weer mee kon op het volgende avontuur.

Hetzelfde geldt voor de camcorder. Nooit meer video’s maken met een zwaar apparaat waarvan je pijn in de armen en handen krijgt, maar met de smartphone. Tegenwoordig zijn de ingebouwde camera’s zo goed, dat je amper verschil ziet.

De radio
Radio luisteren? Dat doet niemand meer op een ouderwets radiotoestel. Vandaag de dag luisteren we allemaal via een livestream. Sommige smartphones hebben nog de optie om via de FM te luisteren. Dit zijn vaak de wat oudere Android-toestellen.

Op dit moment zijn een paar fabrikanten ook bezig om DAB+ (nieuwe digitale radio) te kunnen ontvangen op de smartphone. Je kunt dan direct in hoog kwaliteit luisteren, zonder vertraging en zonder dat het ten koste gaat van je databundel.

De mp3-speler/de walkman
Vroeger zette je een hoop mp3tjes op je mp3-speler. Of nog verder terug: de walkman. Herinnert iemand zich de walkman nog? Dat was zo’n kastje waar je een cassettebandje instopte om muziek op te luisteren.

Wie het echt bont wilde maken, had een grote boombox: een enorme radio die veel herrie kon maken. Nu download je de muziek uit de verschillende stores en kun je urenlang luisteren.

In de toekomst: de krant
We begeven ons nu een klein beetje op glad ijs, maar op de langere termijn zal de krant ook overbodig worden. Steeds meer smartphonegebruikers checken het nieuws liever zodra het gebeurt. Op Twitter, Facebook en Instagram kun je namelijk snel informatie vinden over het laatste nieuws.

De verwachting is de krant straks alleen nog maar verdieping biedt. Misschien is de krant over twintig jaar zelfs wel helemaal verdwenen.

In de toekomst: Laptops
Wordt in de toekomst de laptop of gewone computer een overbodig apparaat? Steeds meer mensen verruilen hun computer voor een tablet, dus waarom niet voor een smartphone? Een smartphone past zo in je zak, gaat lang mee en er zijn miljoenen apps voor beschikbaar. Het zal dan ook geen verrassing zijn als straks niemand meer achter de computer zit.

In de toekomst: de portemonnee
Veel smartphonefabrikanten werken aan een oplossing om mobiel te kunnen betalen. Een portemonnee lijkt straks dan ook niet meer nodig. Je betaalt mobiel, via bijvoorbeeld een NFC-chip, of maakt geld over met de app. 

Voor wie de portemonnee alleen voor pasjes gebruiken hebben de fabrikanten ook al een oplossing. Denk maar aan de ‘Wallet’-app. Daarin is het mogelijk verschillende pasjes op te slaan. Vervoersbedrijven doen al proeven met providers om de OV-chipkaart gereed te maken voor de smartphone. En wat te denken van je vliegtickets? Er zijn al luchtvaartmaatschappijen waarbij het mogelijk is je boardingpass in de app te zetten. Dat betekent dus nooit meer in paniek zoeken naar je tickets bij de incheckbalie!