Sim Only

Apps die helpen bij je wijnkeuze

16 Oktober 2018

Voor iedere gelegenheid is er wel een wijntje. Maar welke wijn past bij welke gelegenheid? En nog belangrijker: hoe combineer je lekker eten met een goede wijn? Om daar achter te komen, hoef je geen vinoloog meer te zijn. Tegenwoordig zijn er handige apps die werken als een soort gids in wijnen. Youfone heeft een gezellige vrijdagmiddagborrel gehad en heeft ze getest.

Vivino (Android en iOS)
Met stip op nummer 1, de beste wijn-app tot nu toe: Vivino. Het is een handige app waarmee je wijnen kunt scannen. Krijg je na het winnen van een weddenschap een flesje wijn, dan kun jij achterhalen of het een beetje goede wijn is. Je maakt een foto met je iPhone en binnen no-time staat alle informatie over de wijn op het scherm.

In deze app is informatie te vinden over het beste wijnjaar voor deze wijn, de populariteit ervan, welke druivensoort er is gebruikt en waar je wijn goed mee kunt combineren. Het is ook mogelijk om zelf wijnen toe te voegen aan deze app. De kans dat de wijn al in de app staat is overigens groot; er staan meer dan 6 miljoen wijnen in. Vivino is er voor Android en iOS.

Appie Wijnvinder (Android en iOS)
Misschien heb je de ‘Appie’-app van Albert Heijn al. Daarin zit een handige functie voor de wijnliefhebber: de Wijnvinder. Daarmee kun je wijnen zoeken aan de hand van allerlei criteria. Je ziet ook direct welke wijnen er in de schappen liggen. Ben je op zoek naar een rode wijn of juist naar een witte wijn? Houd je van fruitig of juist niet? Uit welk land moet de wijn komen? Alles kun je invullen.

In de app zit ook handige informatie over het alcoholpercentage, de inhoud van de fles en de omschrijving van de smaak. Eerlijk is eerlijk: Albert Heijn heeft er een beetje een reclame-app van gemaakt, maar wie daar doorheen kan kijken, heeft een handige app om wijn te vinden bij deze supermarkt. Appie is verkrijgbaar voor Android en iOS.

Wine Spectator WineRatings+ (Android en iOS)
Sommigen drinken alleen maar wijn, anderen hebben er zo’n voorliefde voor dat ze bijna vinoloog willen worden. De gratis app WineRatings+ van het Amerikaanse wijntijdschrift Wine Spectator staat bomvol informatie over de verschillende wijnen. In deze app vind je bijvoorbeeld instructies over het proeven van rode wijn en het serveren ervan. Daarnaast leer je wijn met eten combineren. Het leuke van deze app is dat je niet alleen tekst kunt lezen, maar dat de app ook is uitgerust met video’s.

Deze app geeft ook aan wanneer de wijn op zijn toppunt is. Kortom: wanneer kun je deze drinken? Wine Spectator is een erg handige app voor wie een betere wijnkenner wil worden en de trends wil volgen. De app is zowel gratis als betaald. WineRatings+ is te downloaden voor iOS en Android.

Thirst / Dorst (iOS)
Last van…. Dorst? Dan moet je de app Dorst even proberen. Met deze app kun je niet alleen een fles wijn vinden, maar ook wijnen beoordelen en smaaknotities maken. Scan er lustig op los en maak een verlanglijstje van lekker wijnen die je nog wel eens in de kelder zou willen hebben staan. De app is trouwens niet alleen bedoeld voor wijn, ook de bierliefhebber kan zijn of haar hart bij deze app ophalen.

De app is gratis, maar je kunt er ook een hele virtuele wijnkelder mee aanleggen. Dat kost dan eenmalig een bedrag. Je kunt je dorst lessen via iOS.

WineStein (Android en iOS)
Klinkt als een leuk grapje voor vinologen en sommeliers: “Hoe had Einstein geheten als hij sommelier was? - Albert Winestein, haha!” WineStein is een app die wijnadvies geeft bij ieder gerecht. Je hebt altijd een sommelier bij de hand, die een passende wijn zoekt bij een gerecht. Je hoeft alleen het gerecht invoeren. Andersom werkt het ook: jij voert in welke wijn jij vandaag wilt schenken en de app zoekt er wat mooie gerechten bij.

Wil je de wijnen opslaan? Dan heb je een maandabonnement nodig. Dat is bij deze app min of meer een must, want voor de basisfunctionaliteiten moet je betalen. Maar je kunt de app wel alvast gratis bekijken. De wijnadviseur is beschikbaar via Android en iOS.