Internet & TV

A Small Light: het verhaal van verzetsheldin Miep Gies

6 Mei 2023

De serie A Small Light is 2 mei in première gegaan op National Geographic. In deze achtdelige reeks wordt het bijzondere verhaal van verzetsstrijder Miep Gies vertelt. Zij was één van de mensen die de familie Frank twee jaar lang beschermde en verzorgde tijdens hun onderduik in het Achterhuis. Wat gebeurde er aan de andere kant van de boekenkast? Volg het op National Geographic met Youfone Thuis.

Wie was Miep Gies?

Verzetstrijdster Miep Gies (1909-2010) werd geboren als Hermine Santrouschitz in Wenen, Oostenrijk. Ze zorgde er samen met collega Bep Voskuijl voor dat het dagboek van Anne Frank bewaard bleef. Het lag jarenlang in een la van haar bureau.

Miep zorgde er ook voor dat de familie Frank kon eten en nam geregeld boeken mee voor de onderduikers in het Achterhuis. Ging Gies op zoek naar voedsel, dan deed ze dat zo onopvallend mogelijk door producten bij verschillende leveranciers te kopen. Daarnaast droeg ze nooit meer dan wat er in één boodschappentas paste. Miep wilde ook weleens wat eten onder haar jas meesmokkelen. Haar man hielp door voedselbonnen te verstrekken die hij illegaal kreeg.

A Small Light pronkt met een internationale cast

A Small Light is een Nederlands verhaal met een internationale cast. In deze serie wordt Miep Gies gespeeld door de Engelse actrice Bel Powley. Acteur Liev Schreiber kruipt in de huid van Otto Frank. Billie Boullet neemt de rol van Anne Frank op zich en Margot Frank wordt door Ashley Brooke gespeeld. De Nederlandse actrice Hanna van Vliet heeft een bijrol als Frieda Belifante, een celliste die actief was in het verzet. Voor de serie werden opnames gemaakt in Amsterdam en Praag.

Kijk A Small Light op National Geographic

Nieuwsgierig naar dit stuk Nederlandse geschiedenis? Kijk A Small Light nu op National Geographic met Youfone Thuis waar en wanneer je maar wilt.