Skip to main content

19 september 2023

 

Vroeger had je 3G, daarna werden we verblijd met het snellere 4G en nu kan je lekker roamen over een razendsnel 5G-netwerk. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen al deze G-getallen? 


Om te beginnen staan de getallen voor netwerktypes. En je raadt het al: hoe hoger het getal, hoe geavanceerder en dus sneller het netwerk. In juli 1994 werd het eerste GSM-netwerk uitgerold door PTT Telecom (later KPN) en Libertel. Inmiddels heeft heel Nederland mobiele dekking en is onze smartphone niet meer weg te denken.

1G

Ja, ook mobiele telefonie is ooit bij 1 begonnen. Het 1G-netwerk was de eerste commerciële en draadloze telecommunicatietechnologie en werd geïntroduceerd in de jaren ’80 door Nippon Telegraph en Telephone (NTT) in Tokio, Japan. In 1981 werd 1G ook beschikbaar in sommige Europese landen en in 1983 ook in Amerika. Snel was het netwerk nog niet, slechts 2,4 kb/s. Dit analoge netwerk kon dan ook alleen gebruikt worden voor spraakoproepen.

2G

De stap van analoog naar digitaal werd mogelijk met 2G, ook wel bekend als General Packet Radio Service (GPRS). Deze mobiele datastandaard werd in 1991 in Finland geïntroduceerd en maakte mobiele telefonie, sms en de eerste mobiele internetdiensten mogelijk. De snelheid was slechts 10 kb/s en maakte het 1G-netwerk eigenlijk in één klap overbodig. Niet alleen kon je bellen met 2G, ook tekstberichten konden nu probleemloos verstuurd worden. Daarnaast was 2G ongeveer vier keer zo snel als 1G, met een downloadsnelheid van 10kb/s. Inmiddels wordt het 2G-netwerk langzaam uit gefaseerd. Het 2G-netwerk van KPN blijft de komende jaren nog beschikbaar en in dienst tot december 2025.

3G

Door het toenemende gebruik van smartphones werd de vraag naar een beter en sneller netwerk steeds groter. In 2001 werd 3G, het Universal Mobile Telecommunications System (UMTS), geïntroduceerd. Het 3G-netwerk veranderde daarmee in één klap de manier waarop we onze mobiele telefoon gebruikten. Met snelheden tot wel 7MB/s werd het opeens mogelijk om via je telefoon te internetten, video te bellen en bijvoorbeeld je bankzaken te regelen. Inmiddels is ook 3G vrijwel overal uit gefaseerd.

4G

In 2013 werd het 4G-netwerk uitgerold. Ook wel Long Term Evolution (LTE) genoemd. 4G betekende opnieuw een gigantische sprong voorwaarts in datasnelheid. Met snelheden van 100Mb/s is 4G maar liefst 10 keer sneller dan 3G. Nog altijd is 4G een prima netwerk en wordt het nog volop gebruikt.

5G

Maar het kan natuurlijk altijd sneller! Inmiddels zijn we bij 5G belandt. Een razendsnel en betrouwbaar netwerk waarop je eindeloos kan streamen, roamen, bellen en vloggen. Dit netwerk is gebaseerd op een nieuwe radio- en kernnetwerkinfrastructuur. Op dit moment ligt de maximaal haalbare snelheid maar liefst op 500 Mb/s. Doordat er op korte termijn de juiste frequenties vrij liggen, zijn de snelheden vele malen hoger. Zo blijkt in de praktijk een snelheid van 1 Gbit/s realistisch. Theoretisch gezien is het 5G-netwerk in staat om snelheden tot 4,2 Gbit/s te realiseren.

Komt er ook 6G?

Technologische ontwikkeling staat nooit stil. Uiteraard wordt er al gesproken over een 6G-netwerk. Die belooft opnieuw een forse stap voorwaarts in snelheid, betrouwbaarheid en capaciteit en gaat zeker helpen bij het verder digitaliseren van de samenleving. Het doel is om downloadsnelheden van zo’n 100Gbps te halen. Dat is 100 keer sneller dan de downloadsnelheid van 5G en zelfs 200 keer sneller dan 4G. Ook zou 6G een hogere betrouwbaarheid hebben, waardoor zelfrijdende auto’s bijvoorbeeld mogelijk worden. En 6G is straks een stuk duurzamer dan 5G. Wanneer het zo ver is? De prognose is rond 2030.

Bekijk ons aanbod!

Alle zakelijke Youfone Sim Only-abonnementen zijn nu met 5G, zonder extra kosten! Bekijk Sim Only Zakelijk.