Sim Only

Wat is een dual sim

11 Oktober 2018

Je leest er misschien wel eens over, maar weet niet zo goed wat het is: dual sim. Wat is het nu eigenlijk precies en wat kun je ermee? Youfone duikt in de mogelijkheden van telefoons met een dubbele simkaart.

Twee telefoons zijn overbodig
Heb jij een telefoon van de zaak en een privételefoon? Misschien herken je dan dit: je gaat weg, wil bellen en vraagt je af: “Waar is nu toch mijn telefoon?” De kans is groot dat één van beide toestellen nog thuis ligt. Altijd twee telefoons bij je moeten dragen is dus nogal onhandig.
 
Daarom is een telefoon met twee sim aansluitingen handiger. Je hoeft niet meer met twee telefoons over straat. Dankzij ‘dual sim’ ben je op één telefoon bereikbaar, met twee verschillende telefoonnummers. Dat is helemaal handig in het buitenland, want dan kun je bereikbaar blijven op je Nederlandse nummer, terwijl je data verbruikt op je buitenlandse simkaart. Even snel iets opzoeken of navigeren kost dan bijna niets.

Dual sim, niet te verwarren met duosim
Goed om bij stil te gaan: dual sim is iets heel anders dan duo sim. Bij dual sim ondersteunt de telefoon twee simkaarten. Bij duosim ondersteunt de simkaart meerdere telefoons. Je krijgt dan twee simkaarten voor één telefoonnummer.

Nederland loopt achter
Nederland loopt nog een beetje achter met dual sim. In 2020 zijn er meer dan 700 miljoen dual sim toestellen, waarvan het grootste gedeelte in China en India wordt gebruikt. Goedkope dual sim smartphones zijn daar razend populair omdat je daar vaak veel goedkoper kunt bellen met iemand die dezelfde provider heeft als jij.
 
Veel gebruikers hebben daarom twee providers. Zo weten ze zeker dat ze altijd het laagste tarief betalen. In Nederland is dual sim nog niet zo populair omdat er vroeger een simlock op de telefoon zat Je kon dan geen simkaarten van andere providers gebruiken. Inmiddels is er steeds meer vraag naar dual sim en is de telefoon steeds vaker simlockvrij. Daarmee wordt de kans steeds groter dat ook Nederland dual sim gaat omarmen.

Passief, actief en standby
‘Dual sim’ is er in drie verschillende varianten: passief, actief en standby. De variant bepaalt of de simkaarten altijd beschikbaar zijn, of dat de ene wordt gedeactiveerd als de andere wordt gebruikt.
 
Bij een passieve simkaart kunnen gebruikers via een sim adapter zelf twee simkaarten in het toestel stoppen. Ze moeten dan wel handmatig kiezen welke kaart ze willen gebruiken. Ze kunnen dus alleen gebeld worden op de simkaart die is aangezet. Het is een beetje uit de tijd en wordt eigenlijk nog nauwelijks gebruikt.
 
Bij actieve dual sim kun je de beide simkaarten altijd gebruiken. Zelfs een wisselgesprek op beide nummers is mogelijk. Wie belt met simkaart A, kan ondertussen ook een telefoontje op simkaart B aannemen. Simkaart A komt dan in de wacht te staan. Je kunt ook bellen met nummer A en downloaden met nummer B. Het nadeel van actieve dual sim is dat het veel energie kost. Dat is ook meteen de reden waarom er nog maar weinig van dit soort toestellen op de markt komen.
 
De oplossing ligt in het midden: dual sim standby. Signalen worden dan van beide simkaarten gebundeld. Doordat beide simkaarten slechts één antenne van de telefoon aanspreken, wordt er veel minder batterij gebruikt dan bij de eerder genoemde varianten. De signalen worden namelijk gebundeld. Daardoor kun je op verschillende nummers bellen, sms’en en internetten. Het nadeel is wel dat als je het ene gebruikt, het andere uitgaat. Gelukkig hebben veel telefoons een functie waarmee je nummer A kunt doorschakelen naar nummer B. De ‘actieve dual sim’ is daardoor een beetje overbodig geworden, de meeste fabrikanten zijn overgegaan op dual sim standby.

Is dual sim duur?
Van zo’n technisch hoogstandje zou je denken dat de prijs van de telefoon omhoog schiet. Toch hoeft een dual sim smartphone niet duur te zijn. De Aziatische fabrikanten Samsung, Huawei en OnePlus maken bijvoorbeeld betaalbare, simpele toestellen. Kies je liever voor een wat uitgebreidere telefoon, dan kies je voor bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S7.
 
De drie populairste, betaalbare smartphones met ondersteuning voor dual sim: de Samsung Galaxy J5, Huawei P9 Lite en de OnePlus 3t.

De nieuwe standaard
Op een gegeven moment wordt dual sim de nieuwe standaard. Twee telefoonnummers gebruiken is namelijk een geliefde feature op nieuwere smartphones. Het is vooral praktisch om privé en zakelijk gescheiden te houden. Doordat veel Aziatische fabrikanten de Nederlandse markt betreden zou het goed kunnen dat we in de toekomst alleen nog maar telefoons kunnen kopen met twee simkaarten.