Sim Only

5 signalen dat je smartphone gehackt is

16 Mei 2018

Een computer kan gehackt worden. Een laptop ook. Maar wist je dat ook jouw smartphone gehackt kan worden? De meeste gebruikers krijgen dat niet door. Toch zijn er een paar signalen die verraden dat er geknoeid wordt met jouw smartphone. We zetten vijf belangrijke signalen op een rijtje.

1: Je ziet apps die je nooit eerder hebt gezien
Zie je apps die je nooit hebt geïnstalleerd en waar je nog nooit van gehoord hebt? Dan horen de alarmbellen af te gaan. Controleer goed of je het toch niet zelf hebt geïnstalleerd. Zoek even op internet wat de app precies doet, het kan namelijk zijn dat het gaat om een app dat bij het besturingssyteem hoort.

Hoort de app niet op je telefoon thuis, dan is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Kwaadaardige apps kunnen namelijk de complete controle over je toestel overnemen. Ze eigenen zichzelf toegang toe tot bijvoorbeeld je gegevens, agenda en GPS. Daarnaast kunnen kwaadaardige apps acties uitvoeren uit jouw naam. Niet erg handig.

Het kan ook zijn dat de telefoon opeens traag reageert. Je kunt dan in de instellingen van de telefoon kijken om te zien welke apps op de achtergrond draaien. Als blijkt dat veel apps eigenlijk malware zijn, kan dat de werking van je telefoon aantasten.

2: Websites zien er anders uit
Als websites er opeens anders uit zien, dan kan dat een aanwijzing zijn dat je smartphone is gehackt. Het verkeer tussen de smartphone en het internet wordt dan gemanipuleerd. Het komt vooral vaak voor als je gebruikmaakt van openbare Wi-Fi-netwerken. Het gebruik daarvan is niet aan te raden, omdat iedereen met je mee kan kijken. Het doen van bijvoorbeeld bankzaken op een openbaar netwerk is daarom ook een slecht idee.

Zet tools op je smartphone die Wi-Fi of draadloze mobiele netwerken herkennen en de gebruiker daartegen beschermen. Dat kan bijvoorbeeld met ARP Guard voor Android en Secure Wi-Fi voor iPhone.

3: De batterij loopt veel sneller leeg
Heb je je batterij net opgeladen, is je batterij al binnen een uur weer leeg. Dat is niet normaal. Het kan erop wijzen dat je smartphone gehackt is. Dat zit zo: mobiele data, of het nu via Wi-Fi of via 3G of 4G is, vergt veel van je batterij. Als een hacker op afstand meekijkt op je telefoon, moet hij data downloaden van je telefoon. Daardoor is jouw mobiele verbinding actiever dan anders, waardoor jouw batterij sneller leeg loopt.

Hetzelfde geldt voor schadelijke software: als er schadelijke software op de achtergrond draait, wordt steeds data verstuurt. Dat kost kracht van de processor van je telefoon en van het geheugen. Je processor en batterij vragen dan meer kracht van de batterij.

4: Telefoontjes komen niet meer binnen
Eerder kon iedereen je nog bereiken, maar nu niet meer. Dat is gek! Misschien worden je telefoontjes dan onderschept. Er bestaat schadelijke software waarmee hackers kunnen meeluisteren. Deze software zorgt ervoor dat jij een hoop gemiste gesprekken krijgt. Als je vaak niet meer gebeld kunt worden in gebieden waar je eerder een goed bereik had, dan kan dat wijzen op een gehackte smartphone.

Het kan ook zijn dat het toestel opeens uit zichzelf sms’jes stuurt. Bijvoorbeeld naar betaalnummers, of naar buitenlandse nummers. Dat houdt meestal in dat er schadelijke software is geactiveerd.

5: Een torenhoge telefoonrekening
Krijg je een hoge telefoonrekening maar heb jij geen flauw idee waar het vandaan komt? Veel mensen kijken helaas niet naar de details op een rekening. Betaal niet direct, maar bekijk de rekening eerst even nauwkeurig. Een telefoonrekening met veel servicenummers erop, kan betekenen dat er iets aan de hand is. Je kunt bijvoorbeeld software op je telefoon hebben die je expres op kosten jagen.

Wie veel telefoontjes ziet naar Fiji, zonder dat hij of zij daar iemand kent, doet er goed aan de telefoon opnieuw te installeren. Dat is de beste manier om helemaal van schadelijke software af te komen.

Hoe verwijder je schadelijke software?
Op een computer heb je een virusscanner om schadelijke software te verwijderen. Op een telefoon is dat iets ingewikkelder. Daar moet je vooral zelf actie ondernemen. Vaak kun je dat doen door naar de instellingen van de smartphone te gaan en op ‘App Manager’, ‘Apps’, ‘Applicaties’ of iets van die strekking te tikken. Je ziet dan welke apps geïnstalleerd zijn. Daarmee kun je de software ook uitschakelen en verwijderen.

Daarnaast is het goed een virusscanner te installeren. Denk bijvoorbeeld aan 360 Security, Avast Security of AVG Antivirus