Tips en tricks voor smartphone GPS

12 Oktober 2018

Vroeger had bijna iedereen een navigatiesysteem in de auto, nu hebben we aan onze smartphone of tablet voldoende. Helaas kent het gebruiken van een smartphone soms ook nadelen, namelijk dat de verbinding niet optimaal is. Youfone geeft je tips en antwoord op de vraag: ‘Wat doet GPS met mijn databundel?’

Hoe werkt GPS?
GPS werkt via satellieten. Jouw telefoon spreekt de satelliet aan, zodat deze jouw locatie kan bepalen en terugsturen. De GPS-ontvanger in de smartphone houdt bij wanneer het signaal is verzonden. De satelliet houdt bij wanneer de vraag is ontvangen. Jouw telefoon krijgt dan een signaal teruggestuurd. Via een berekening weet de GPS hoe snel het signaal is teruggezonden. Zo kan de afstand tot de satelliet, en daarmee de locatie, bepaald worden.

Het is best een oude techniek, waardoor het soms ook een langzame techniek is. Daarom is er een snellere variant: A-GPS. Deze variant maakt verbinding met Wi-Fi en 3G of 4G. A-GPS is wat minder nauwkeurig, maar wel aardig wat sneller.

Gratis navigatie!
Dankzij de GPS-ondersteuning van de smartphone kun je de telefoon gebruiken voor gratis navigatie. Zo biedt Android bijvoorbeeld standaard Google Maps. Voor de Apple iPhone wordt Apple Maps aangeboden, maar dat werkt niet altijd even goed. Daarom gebruiken nog best veel iPhone-gebruikers Google Maps.
 
Here, Sygic en Maps.me zijn andere gratis apps voor navigatie. Het mooie van deze kaartenapps is dat ze vaak ook offline te gebruiken zijn. Je hoeft dan alleen de kaarten vooraf te downloaden.

Wat doet GPS met mijn databundel?
Feit blijft dat kaartenapps het best werken met een internetverbinding. Je hebt dan namelijk ook de mogelijkheid om bij een file voor een alternatieve route te kunnen kiezen. We legden eerlijk het verschil uit tussen A-GPS en gewone GPS. Het verschil tussen deze technieken heeft invloed op de databundel.
 
Wie gewoon GPS gebruikt, doet dit op dezelfde manier als bij een navigatiesysteem in de auto. De databundel wordt dan dus niet aangesproken. Gebruik je A-GPS, dan wordt de bundel wel aangesproken. Kaartenapps met online kaarten spreken de databundel ook aan. Het verbruik zal overigens geen honderden mb’s zijn.

Je GPS-signaal verbeteren
Is je GPS-signaal niet zo goed? Dan zijn er een paar manieren om het signaal te verbeteren:

  • Houd rekening met warmtewerende folie op de voorruit. Bij de achteruitkijkspiegel zit vaak een opening in de folie. Daar is het ontvangst een stuk beter. Je zou daar een houder kunnen plaatsen met je smartphone erin. Dat kan alleen wel wat onhandig zijn, omdat het vrij hoog op de voorruit is.

  • Gebruik geen hoesjes. Hoesjes zorgen ervoor dat signalen worden verzwakt. Jammer genoeg merk je dat nogal als je een autohouder voor je smartphone gebruikt. Gelukkig zijn er wel wat houders beschikbaar waarbij de telefoon een stukje uitsteekt.

  • Bevestig de telefoon aan de autoruit en niet aan de middenconsole of onderaan het dashboard. Hoe meer zicht op de hemel, hoe beter het signaal zal zijn.

  • Tot slot: wacht even met wegrijden tot je signaal hebt. GPS is soms moeilijk te ontvangen in een rijdende auto. Daardoor blijven de meeste kaartenapps regelmatig de route herberekenen. Zo rijd je met gemak rondjes.