Skip to main content

Hoe werkt NL-Alert en waar kan ik dit zelf instellen?

NL-Alert is een aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland.
 
Hoe werkt NL-Alert?
De overheid zendt een tekstbericht naar de mobiele telefoons in de directe omgeving van een (dreigende) noodsituatie. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem. Bij NL-Alert is je privacy gewaarborgd. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet. Jouw naam en telefoonnummer zijn hiervoor niet nodig en blijven dus onbekend.
 
Wat moet ik doen om NL-Alert te kunnen ontvangen?
Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet de telefoon geschikt zijn en moet je NL-Alert instellen op jouw mobiele telefoon.
Controleer of je toestel geschikt is.
 
Wat is het verschil tussen NL-Alert, AMBER-Alert en Burgernet?
AMBER-Alert en Burgernet zijn diensten met een ander doel. Met de sms-berichten van deze diensten worden mensen om hulp gevraagd bij de opsporing van bijvoorbeeld vermiste kinderen. NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming. NL-Alert is er voor jouw eigen veiligheid.
 • Sim Only geldig in EU
  Sim Only geldig in EU
 • Gratis nummerbehoud
  Gratis nummerbehoud
 • Premium KPN-netwerk
  Premium KPN-netwerk
 • Gratis klantenservice
  Gratis klantenservice
 • 14 dagen bedenktijd
  14 dagen bedenktijd