Printers voor je smartphone

1 April 2019

Printen met een computer? Dat is wel heel 2018. In 2019 doen we het anders: we printen met onze mobiel, waar we ook willen. We hebben namelijk altijd een printertje bij de hand, dankzij de miniprinter. Welke printers beschikbaar zijn voor jouw smartphone, hoe je deze gebruikt en hoe je een ouderwetse printer gebruikt op jouw smartphone, lees je in deze blog.

HP Sprocket
Als je altijd een printer bij je wilt hebben, kun je eens naar de HP Sprocket kijken. Dit is een printer op zakformaat. Je kunt het apparaat heel simpel gebruiken: alles wat je nodig hebt is de HP Sprocket App en een Bluetooth-verbinding. Als dit geregeld is, hoef je alleen nog maar je favoriete foto’s te kiezen om uit te printen.

Standaard worden de foto’s uitgeprint op papier, met een formaat van 5 centimeter bij 7,6 centimeter. Er zit een kleine papierlade in het apparaat, die je zelf kunt bijvullen met ZINK-fotopapier. Je kunt beter geen gewoon papier gebruiken. De inkt wordt namelijk op papier verhit.

De printer heeft een eigen accu, waardoor je geen gebruik hoeft te maken van de batterij van je smartphone. De HP Sprocket gaat ongeveer 1,5 uur mee bij een volle batterij. Is de batterij leeg? Dan laad je deze feilloos weer op met de meegeleverde oplaadkabel.

Fuji Instax
De Instax van Fuji begint onderhand een echte klassieker te worden. Ook hier geldt dat je met een paar drukken op de knop meteen je foto afdrukt. Handig is dat er een speciale app voor Instax is, waarmee je niet alleen foto’s kunt printen, maar ook kunt bewerken. Na het bewerken stuur je de foto naar je Instax Share.

Dit apparaat maakt gebruik van instant foto film. Dat houdt in dat de foto’s worden afgedrukt als analoge printjes. Het is een heel compacte printer, dus je neemt deze overal mee naar toe.

Prynt Photo Printer
De miniprinter van Prynt is misschien wel de bijzonderste die we hebben gezien. Het is niet alleen een printer, maar ook een soort hoesje. Je hoeft alleen je telefoon in het hoesje te schuiven en de bijbehorende app te installeren. Met deze app kun je je foto’s ook meteen bewerken met allerlei filters en frames. Tekstje erbij? Dat is ook geen probleem.

Deze smartphone printer van Prynt heeft een accu en wordt geleverd met een USB-kabel. Dan kun je het apparaat overal gebruiken.

Printen met een gewone printer: AirPrint
Wil je gebruikmaken van een gewone printer op je smartphone? Dat kan natuurlijk ook. Op een iPhone kun je hiervoor AirPrint gebruiken. Uiteraard moet jouw printer wel de optie hebben om met AirPrint te printen. De meeste printers van tegenwoordig hebben deze optie. De printer moet verbonden zijn via wifi of via een ethernetkabel. Let erop dat je hetzelfde draadloze netwerk op je telefoon als op de printer gebruikt.

Printen doe je door op het deel-icoontje te tikken en het printericoon te kiezen. Het kan ook zijn dat er ‘Druk af’ in de app staat. Je kunt meteen een printer kiezen en beginnen met printen.
Printen met een gewone printer: Standaardafdrukservice of Print Service-plugin
Printen vanaf Android naar een gewone printer kan met de standaardafdrukservice. Superhandig, want je hebt geen app nodig en er hoeft niets ingesteld te worden. Het werkt op de meeste Android-toestellen en valt te gebruiken op apparaten met Android 8.0 of hoger.

Om te kunnen printen vanaf je Android, moet je printer dit wel ondersteunen. Als de printer geschikt is, zie je dit direct in de lijst met printers op de smartphone. Als de printer niet geschikt is, zou je ook een andere optie nog eens kunnen proberen: de Print Service plug-in.

Sommige fabrikanten hebben zo’n plug-in beschikbaar. Je installeert dan de app voor het merk van je printer. Zodra de printer en de smartphone verbonden zijn met hetzelfde netwerk, verschijnt de printer in de lijst van beschikbare printers. Je kunt deze plug-in installeren door naar ‘Instellingen’ te gaan, te kiezen voor ‘Verbonden apparaten’ en daarna op ‘Service toevoegen’ te tikken. Op Android 9 komt hier nog de stap ‘Verbindingsvoorkeuren’ tussen.

Een andere optie is het downloaden van de plug-in als een app. Brother, Canon, Epson, HP, Samsung en Xerox hebben bijvoorbeeld een app beschikbaar in de Google Play Store.