Sim Only

Apps om muziek te herkennen

12 Oktober 2018

Ken je dat? Je staat op een feestje en hoort een heel goed liedje. Het liedje blijft maar in je hoofd zitten en als je thuis bent, ken je alleen het melodietje nog. De songtekst ben je alweer vergeten, maar het liedje blijft maar in je hoofd zitten. Wat was het fijn geweest als je wist welk liedje het was. Met deze apps kun je deze vraag direct al beantwoorden.

Liedjes herkennen: hoe werkt dat?
Allereerst is het misschien goed om te weten hoe deze apps liedjes herkennen. Ze gebruiken in ieder geval de microfoon van je telefoon en het mobiele internet. Op het moment dat je de telefoon de opdracht geeft om naar de muziek te luisteren, wordt er een opname gemaakt.
 
Deze opname wordt gestuurd naar een programma op een server. Dat programma vergelijkt de opname met andere opnames. Deze opnames staan in een enorme muziekdatabase. Binnen een paar seconden wordt het liedje herkend en weet je precies wat je gehoord hebt. Tegenwoordig gaat het zelfs zo ver dat je ook kunt neuriën. 

Shazam
Shazam is misschien wel de bekendste optie om muziek te herkennen. Niet zo gek; het was één van de eerste apps die muziekherkenning aanbood. Het is een razendsnelle app die ook nog eens makkelijk te gebruiken is.
 
Het werkt zo: je start de app en er verschijnt dan een grote knop in beeld. Je drukt op de knop en er wordt geluisterd naar de omgeving. Als het niet te luidruchtig is, probeert Shazam op te zoeken welk liedje je hoort. Binnen een paar seconden verschijnt op het scherm hoe het nummer heet.
 
Erg handig in Shazam is dat je nummers worden opgeslagen. Dan kun je het nog eens terugluisteren, of kopen. Shazam is beschikbaar voor de iPhone, Android-toestellen en voor Windows Phone.

SoundHound
We noemden al even dat je in sommige apps zelfs een liedje kunt neuriën. In de app SoundHound kan dat bijvoorbeeld. Als je zelf een liedje zingt of fluit, is de kans aanwezig dat SoundHound deze herkent. Eerlijk is eerlijk: het duurt wel even voordat de app het herkent, maar naar een paar keer proberen wordt de kans op succes wel groter.
 
Natuurlijk kun je de app ook nog gewoon gebruiken als vervanger van Shazam. Je kunt de app dus prima vlakbij een luidspreker houden om erachter te komen welk liedje nu speelt. Het fijne van deze app is dat ook de songtekst in beeld wordt gebracht. Dan kun je het vanaf dat moment helemaal meezingen.
 
Er is ook een directe koppeling met Spotify. Heb je Spotify op je telefoon, dan kun je het liedje direct aan een playlist toevoegen. Soundhound is beschikbaar voor de iPhone, Android-toestellen en voor Windows Phone.

Google Now
Android standaard een mogelijkheid om muziek te herkennen. Je kunt daar gebruik van maken via Google Now. Als je binnen een app naar ‘spraakgestuurd zoeken’ gaat, kan je telefoon liedjes herkennen. Zodra je telefoon muziek op de achtergrond hoort, verschijnt er een knopje, waarmee je de muziekherkenning aan kunt zetten.
 
Uit tests blijkt wel dat Google Now iets minder nauwkeurig werkt dan Shazam of Soundhound. Maar als je geen app bij de hand hebt om muziek mee te herkennen, is dit toch een handige optie. Als het nummer gevonden is, kun je deze meteen kopen in de Google Play Store.

Track ID
TrackID is van Sony en dat valt meteen te zien: er is duidelijk hard gewerkt aan hoe de app eruit ziet. Gelukkig waren de looks hier zeker niet belangrijker dan de functionaliteit. De app herkent muziek namelijk vrij snel. Het is logisch dat dit niet lang duurt; Sony is ook een platenlabel en heeft toegang tot een enorme eigen database.
 
Heb je eenmaal uitgevonden welk nummer er draait, dan kun je daarna kiezen of je het in Spotify of YouTube wilt openen. Jammer is wel dat de app alleen voor Android beschikbaar is. Voor je iPhone moet je dus op zoek naar een ander alternatief.

Siri
Het ‘andere alternatief voor iPhone’ zou best eens Siri kunnen heten. De iPhone biedt namelijk een ingebouwde optie om muziek te herkennen. Je kunt aan Siri vragen welk liedje je nu hoort door te vragen: “Hoe heet dit nummer?” Daar kleeft wel een nadeel aan: als de muziek te hard staat, verstaat Siri je waarschijnlijk niet.
 
Toch vinden we Siri wel een handige uitkomst om snel even muziek te zoeken. Het is prettig om het snel bij de hand te hebben. Een bijkomend voordeel is ook dat je een herkend nummer snel kunt kopen vanuit iTunes.