Sim Only

Hoe gebruik ik mijn smartphone als beamer?

12 Oktober 2018

Wat kun je eigenlijk niet met een smartphone? We gebruiken het toestel allang niet meer om er alleen mee te bellen. Tegenwoordig is het ook een computer, camera, rekenmachine en… beamer? Met wat creativiteit, of een beetje geld, kun je films en foto’s bekijken alsof je in een thuisbioscoop zit.

Creatief: een schoenendoos
Ben je creatief? Dan kun je je smartphone op een bijna gratis manier als smartphone gebruiken. Dit is ook meteen de goedkoopste optie. Pak een schoenendoos, koop wat zwart papier, plakband en gebruik een loep of oude lens.
 
Volg deze stappen om de schoenendoos in elkaar te knutselen tot beamer:
● Bekleed heel de binnenkant van de doos met zwart papier;
● Snijd een gat ter grootte van de lens in de voorkant;
● Verduister de kamer;
● Zet de scherm richting de lens en doe de doos dicht;
● Het beeld verschijnt op de muur.
 
Toegegeven: deze creatieve doe-het-zelf-oplossing heeft niet de beste kwaliteit. Daarvoor hebben we een paar andere opties gevonden.

Kartonnen smartphone projector
Ook een goedkope oplossing: een kartonnen projector. Het doet een beetje denken aan de Google Cardboard; de virtual reality van een paar euro, geheel gemaakt van karton. Zoiets is er ook als projector. Het is qua kwaliteit vrij vergelijkbaar met de doe-het-zelf schoenendoos: het beeld is vrij zwak en het werkt alleen in een heel donkere kamer. De kartonnen smartphone projector kost je zo’n 20 dollar. Eigenlijk is het enige voordeel ervan dat je niet zelf hoeft te knutselen.

Betaalbaar: de Moonlight
Goedkoop en een iets beter kwaliteit: de Moonlight. Dat is een mini-beamer die gemakkelijk over de camera en de flitser van de smartphone te schuiven valt. Bedenker van de Moonlight is Google-medewerkster Natalie Rebot, die vond dat het voorlezen aan haar dochtertje Chloe wel wat spannender kon.
 
Daarom maakte ze een mini-beamer. Het werkt volgens het principe van een diaprojector: je hebt een schijf met plaatjes, die het verhaal vertellen. Dankzij een app en de flitser van de camera kan het verhaal interactief verteld worden, terwijl je de plaatjes op het plafond ziet. Een Moonlight kost ongeveer 70 dollar. Je kunt trouwens ook eentje voor de helft van de prijs krijgen, maar dan kun je maar twee verhaaltjes vertellen.

Duurder: Philips PicoPix
Wie een stapje verder wil dan verhaaltjes vertellen aan de kleine, kan eens kijken naar de Philips PicoPix. Deze beamer is zo groot als een portemonnee en past dus prima in je zak. Handig is ook dat de telefoon en de beamer via Bluetooth met elkaar zijn verbonden. Kabeltjes zijn dus overbodig.
 
Kijken we naar de kwaliteit, dan zien we duidelijk het verschil met een geknutselde projector of een Moonlight. Dit is echt een draagbare beamer met een goed beeldkwaliteit. Dat mag ook wel voor het prijskaartje dat eraan hangt: 300 euro.

Top of the bill: Sony Portable Video Projector
Wil je echt het beste van het beste, dan betaal je zo’n 400 euro voor de Sony Portable Video Projector. Jammer genoeg is het apparaat niet in Nederland verkrijgbaar, dus moet je uitwijken naar bijvoorbeeld Amazon.
 
Voordelen zijn er zat: het apparaatje is dun en past zo in het borstzakje van een hemd. De Portable Video Projector werkt met lasers, in plaats van een grote lamp. Daardoor zijn de beelden helderder en scherper. Je verbindt je telefoon of tablet er moeiteloos mee. De batterij gaat ongeveer 2 uur mee.

Geen projectors, wel handig: AirPlay en Google Chromecast
Wie de smartphone in een professionele omgeving, zoals op kantoor wil gebruiken, heeft misschien toegang tot Apple AirPlay of een Google Chromecast. Steeds vaker worden beamers vervangen door televisies.
 
Door je smartphone te koppelen aan een Apple TV via Apple Airplay of aan een televisie via Google Chromecast, kun je altijd scherp beeld laten zien. Zo doe je dat via een iPhone:
● Maak verbinding met hetzelfde netwerk op je iPhone als het apparaat waar je naar wilt streamen;
● Veeg de onderkant van het scherm omhoog op je iPhone;
● Veeg horizontaal zodat je het scherm ‘Huidige’ ziet;
● Selecteer je AirPlay-apparaat door op het icoontje te tikken.
 
Met een Android en Google Chromecast doe je dit als volgt:
● Sluit je Chromecast aan;
● Installeer de Google Home-app;
● Zorg ervoor dat de Chromecast en smartphone met hetzelfde Wi-Fi-netwerk verbonden zijn;
● Tik op ‘Accepteren’;
● Tik in de rechterbovenhoek op ‘Apparaten’;
● Geef toegang tot de locatie van het apparaat door op ‘Toestaan’ te tikken;
● Kies de Chromecast, tik op ‘Instellen’ en daarna op ‘Doorgaan’;
● Er wordt verbinding met de Chromecast gemaakt;
● Volg de verdere instructies op je Android om de Chromecast bijvoorbeeld een naam te geven of te updaten.