Internet & TV

Hier moet je op letten bij het kopen van een TV

2 Juni 2018

Het kopen van een televisie is een lastige opgave. In de winkel zien ze er vaak allemaal mooi uit. Vergelijken is nog best lastig, want waar moet je eigenlijk allemaal op letten? Let jij bijvoorbeeld vooral op het uiterlijk van de televisie? Wil je in 4K kunnen kijken en hoe energiezuinig moet de televisie zijn? Het zijn allemaal vragen waar je antwoorden op kunt krijgen in deze blog.

Het uiterlijk van de televisie
Een televisie staat vaak jaren in jouw woonkamer. Het is dan ook niet gek dat we ook rekening houden met het design van het apparaat. Vind je een hele platte televisie mooi, of juist niet? En hoe dik mogen de randen rond het scherm zijn? En moet de televisie witte, zwarte of grijze randen hebben?

Als het gaat om het beeldkwaliteit, zijn veel televisies aardig gelijk. Het uiterlijk wordt daardoor steeds belangrijker. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een gebogen televisie, maar volgens experts voegt dat niet zoveel toe. Het ziet er alleen wat mooier en opvallender uit.

Kijk je in Full HD of in Ultra HD/4K?
De afgelopen jaren is het beeldkwaliteit steeds beter geworden. Standaard hebben schermen nu ondersteuning voor Full HD, waarmee je al aardig scherp televisie kunt kijken. De opvolger is Ultra HD, ook wel 4K genoemd. Dit is vier keer de resolutie van een Full HD televisie. Daarmee wordt het beeld twee keer zo scherp als bij een Full HD-televisie.

Naar verwachting wordt 4K in de komende jaren de standaard. Op dit moment heb je er nog niet zoveel aan, omdat er weinig films of series beschikbaar zijn in 4K. Wie veel online kijkt, heeft wel iets aan een 4K televisie. Een 4K-televisie heeft alleen zin als de scherm groter is dan 50 inch. Anders zie je bijna geen verschil.

De grootte van het scherm
De vraag: “Hoe groot moet het scherm zijn?” is altijd moeilijk. Dat bepaal je in eerste instantie zelf, maar er is wel een technische vuistregel. Het hangt namelijk samen met hoever je van je scherm af zit. Bij een schermdiagonaal van 81 centimeter zit de normale gebruiker ongeveer 2,5 meter van het scherm af voor de optimale kijkervaring.

Hoe groter het scherm, hoe verder je ervan af moet zitten om een film, serie of programma optimaal te beleven. Zo kun je bij een scherm van 1,40 meter het best 4 meter van de televisie af zitten. Bedenk je zelf dus of een bijzonder groot scherm wel handig is.

De schermfrequentie
Hoe zit het ook alweer met het aantal hertz? Simpel gezegd: het aantal hertz geeft aan hoe vaak het beeld op de televisie per seconde wordt vernieuwd. Hoe meer hertz, hoe vloeiender het beeld. Dat is niet per se mooier, want als de televisie op een hoger aantal hertz is ingesteld dan er wordt uitgezonden door de zender, gaat de televisie zelf berekeningen maken.

Over het algemeen worden televisie-uitzendingen uitgezonden in 50 hertz en films in 24 hertz. Staat het aantal hertz verkeerd op de televisie? Dan kan dat ertoe leiden dat beelden onlogisch worden. Meestal hoef je niets aan het aantal hertz te veranderen, vaak staat het standaard al goed ingesteld.

OLED of HDR?
OLED, HDR, allemaal mooie termen die veel gebruikers niet zoveel zeggen. OLED is een nieuwe vorm van beeldschermtechniek, waarbij miljoenen LED’s zelf licht fabriceren om het beeld weer te geven. Een OLED heeft geen achtergrondverlichting, waardoor sommige pixels ook helemaal uit kunnen. Zo wordt zwart echt gitzwart. OLED heeft wel een nadeel: het prijskaartje.

HDR staat voor ‘High Dynamic Range’ en zorgt ervoor dat hele donkere delen en hele heldere delen beter worden weergegeven. HDR is nog wel wat experimenteel, dus het is vooral bedoeld voor mensen die een groot budget hebben voor een nieuwe televisie.

De ‘shopmodus’
Goed om te weten: in de winkel staan televisies vaak in de ‘shop modus’. Dat doen winkeliers omdat de lampen in de winkel de beeldweergave verpesten. In deze modus zenden televisies feller, blauwer licht uit. Daardoor kun je de beeldkwaliteit in de winkel nooit helemaal eerlijk beoordelen. In jouw woonkamer zien de kleuren er vaak anders uit.

Is jouw TV smart?
Is een smart tv nodig? Niet per se. Vaak wordt gedacht dat je zonder een smart TV geen Uitzending Gemist of YouTube-filmpjes kunt kijken, maar dat kan wel degelijk. Bij Youfone kun je bijvoorbeeld On Demand kijken. Voor andere applicaties is er bijvoorbeeld ook de Apple TV of de Chromecast. Daarmee maak je de televisie zo slim als jij zelf wenst.

Energie
Tot slot nog even over het energielabel dat een televisie krijgt. Het is goed om te weten dat de televisie in het echt meer energie kan verbruiken dan op het label staat. Als een film bijvoorbeeld veel licht produceert kan het energieverbruik omhoog schieten. Of je een energiezuinige televisie belangrijk vindt, is een persoonlijke keuze. Tegenwoordig letten wel steeds meer televisiekijkers op de energiezuinigheid van hun televisie.