Sim Only

5G: dit kun je verwachten

8 Februari 2023

Stiekem dromen we allemaal al van de toekomst. Hebben we in de toekomst echt zelfrijdende auto’s? En kunnen we straks echt voor van alles en nog wat drones gebruiken? Dat hang ook af van de netwerktechnieken die dan beschikbaar zijn. Daarom wordt er getest met een nieuw netwerk: 5G. Dat is veel sneller dan 4G. Maar wat mogen we er nu eigenlijk van verwachten? En wanneer kan iedereen het gebruiken? Youfone ging op onderzoek uit.

Update 8 februari 2023: Youfone heeft nu ook 5G!

Wat is 5G?
5G: het klinkt logisch dat dit de opvolger is van 4G, maar wat is het nu echt? Het is een manier van verbinden met het netwerk van de provider. Het staat voor ‘5 Generatie mobiel internet’. Tel maar eens mee: we begonnen ooit met EDGE (1), gingen daarna verder met GPRS (2), toen kwam 3G (3), nu hebben we 4G (4) en 5G (5) wordt de toekomst.

5G is een stuk sneller dan 4G. In theorie zou je er binnen een seconde een hele film mee kunnen downloaden. Maar dat mag niet, en bovendien zou je snel door je databundel heen zijn. Het is dus beter om dat niet te doen, maar in theorie zou het kunnen.

Het nieuwe netwerk heeft ook een ander voordeel: de techniek erachter moet ervoor zorgen dat de batterij van je smartphone langer meegaat.

Het voordeel van 5G
Internetten via 5G kent een aantal voordelen. Zo kunnen er bijvoorbeeld veel meer gebruikers tegelijkertijd gebruikmaken van het netwerk, dan op 4G. Daarnaast kan er meer data per gebied worden gebruikt. Dat houdt in dat het bereik op bijvoorbeeld festivals of evenementen een stuk beter wordt. De verbinding is ook nog eens een stuk stabieler en betrouwbaarder dan we nu gewend zijn.

Getest op andere plekken in de wereld
De nieuwe netwerktechniek wordt al getest op andere plekken in de wereld, zoals in Zuid-Korea. Samsung deed daar een aantal testen en haalde al snelheden van 10 gigabit. Dat is een absoluut record voor een mobiele internetverbinding. In Nederland testen we ook, in Noord-Groningen. Voor de proef werd 50 miljoen euro uitgetrokken.

Proeftuin
De proef wordt gedaan in Loppersum. Het geld is er, de techniek wordt aangelegd en men is bijna klaar om te beginnen. Toch kan het wel even duren voordat inwoners van deze plek 5G kunnen gebruiken. De gehele infrastructuur moet namelijk nog worden aangelegd en er zijn nog niet veel apparaten waarmee je 5G kunt gebruiken. Voor de meeste smartphones van nu geldt dat netwerken tot 4G worden ondersteund. Er is al een convenant getekend waarin staat dat de proeven tot tenminste 2020 duren. 

Waar kunnen we het voor gebruiken?
De initiatiefnemers van de proef willen weten waar het snelle netwerk precies voor gebruikt kan worden. Voorbeelden zijn een zelfrijdende bus, drones die landbouwgewassen kunnen inspecteren en het live meekijken bij patiënten voor artsen van het brandwondencentrum in Groningen. Gewone gebruikers kunnen er nog geen gebruik van maken. Op een gegeven moment gaat het netwerk voor iedereen openen en beginnen de echte tests.

Als we dan uiteindelijk een paar jaar verder zijn, kan heel Nederland gebruikmaken van 5G. De voorbeelden van de proeven uit Groningen, kunnen dan in heel Nederland werkelijkheid worden. Het netwerk is er snel genoeg voor.

5G voor iedereen, dat duurt nog even
We gebruiken nog niet eens zo heel lang 4G, dus kan het nog wel even duren tot we allemaal 5G kunnen gebruiken. We moeten hoe dan ook tests uit andere plekken in de wereld afwachten. Daarnaast zijn de 4G-masten nog lang niet verouderd, dus kunnen we deze techniek nog wel even blijven gebruiken. Diverse bronnen denken dat het nieuwe netwerk wordt uitgerold vanaf 2022.