Dit kondigde Apple aan op WWD
Op de WWDC 2018 (de presentatie van Apple) kwamen alle aanpassingen in Apple’s software in een sneltreinvaart voorbij. Er waren veel verschillende sprekers, die in een heel korte tijd de aanpassingen moesten demonstreren. We kunnen ons dan ook voorstellen dat je niet alles helemaal hebt meegekregen. Daarom hebben we alle aankondigingen voor iOS nog eens op een rijtje gezet.
Meer performance
Van tevoren was al bekend dat Apple niet veel nieuwe functies zou aankondigen, maar zich vooral zou richten op stabiliteit en performance voor iOS 12. Daarom werkt het bedrijf aan het verbeteren van bijvoorbeeld de snelheid op oudere toestellen. Natuurlijk vindt Apple het fijn als klanten voor een nieuwe iPhone of iPad gaan, maar het bedrijf snapt ook dat er nog veel mensen zijn met een ouder toestel.
Vaak maakt een nieuwe iOS-versie een toestel trager. Daar is bij deze versie extra aandacht aan besteed. Het zou een ouder toestel juist sneller moeten laten werken.
Siri Shortcuts
In iOS 12 krijgen gebruikers meer controle over spraakopdrachten. Naast de vele standaardzoekopdrachten die je met Siri kunt doen, kun je nu ook zelf snelkoppelingen maken met Siri. Met wat klikken en slepen kun je een aantal acties achter elkaar zetten. Daar koppel je dan een spraakcommando aan, zodat je alleen nog maar tegen Siri hoeft te praten om de actie uit te voeren.
Zeg je tegen Siri dat je naar huis gaat, dan kan de assistent alvast je verwarming aanzetten. Een actie maak je vrij eenvoudig aan met ‘Siri Shortcuts’. Deze app is standaard geïnstalleerd op iOS 12.
Schermtijd en bijbehorende tools
Breng jij te veel tijd op je iPhone door? Apple heeft daar iets op bedacht: schermtijd. Je kunt er precies mee meten hoeveel tijd jij op een bepaalde app doorbrengt. Daarmee word je bewuster van je gebruik. Handig is dat het niet alleen bij monitoren blijft, maar dat je ook daadwerkelijk actie kunt ondernemen door een tijdslimiet in te stellen voor bepaalde apps. Zo voorkom je een smartphoneverslaving. Ook al is het ook een beetje je eigen verantwoordelijkheid, Apple probeert er toch iets tegen te doen.
Ouders krijgen er ook een hoop nieuwe mogelijkheden bij. Zo kunnen ouders precies instellen welke apps hun kinderen mogen openen en welke content ze op het internet mogen zien. Het is ook mogelijk een tijdslimiet voor bepaalde apps in te stellen of in te stellen wanneer het bedtijd is.
Verbeterde notificaties en Niet Storen
Nog even over die smartphoneverslaving: volgens experts wordt zo’n verslaving aangewakkerd door ocnstante prikkels. Denk bijvoorbeeld aan pushnotificaties. Om notificaties een beetje rustiger over te laten komen, worden ze gegroepeerd per app of per groep. Op die manier is het ook eenvoudiger om alle notificaties van een bepaalde app te bekijken of te verwijderen. Voor iedere app is het ook mogelijk notificaties (tijdelijk) uit te schakelen.
Ook de Niet Storen-functie is vernieuwd. Deze kan nu automatisch in- en uitschakelen op een vooraf ingestelde tijd of locatie. Ook dit kun je koppelen aan een bepaalde actie. Daarnaast brengt Apple de speciale functie ‘Niet Storen tijdens bedtijd’ uit. Daarbij wordt het scherm gedimd en verschijnen er geen notificaties op het beginscherm. Die krijg je pas de volgende dag, als je goed wakker bent en je eerste kop koffie hebt gehad, weer te zien.
De privacy en beveiliging is verbeterd
Apple gaat behoorlijk wat werk maken van privacy en beveiliging. Zo heeft Apple in Safari verbeteringen doorgevoerd waardoor het moeilijker wordt voor adverteerders om jou te achtervolgen. Sommige websites hebben bijvoorbeeld like- en shareknoppen, of een reactieveld, waarmee jij wordt gevolgd. Die kunnen je nu niet meer volgen zonder dat jij daar toestemming voor geeft.
Ook pakt Apple ‘fingerprinting’ aan. Bij fingerprinting verzamelt een website allerlei gegevens over jouw iPhone, waardoor het duidelijk is dat jij het bent die op de website surft. Dat wordt nu moeilijker. Daardoor lijkt jouw iPhone meer op miljoenen andere apparaten.
In Safari kun je nu ook automatisch een sterk wachtwoord gebruiken. Safari vult deze automatisch in bij het maken van een account. Probeer je eenzelfde wachtwoord twee keer te gebruiken? Dan waarschuwt Safari daarvoor. Ook blokkeert de iPhone na een uur de Lightning-poort, zodat het moeilijker is om de inhoud van de telefoon zomaar uit te lezen.
Augmented Reality
De Augmented Reality-functies op iOS zijn vaak wat minder bekend, maar daar komt nu misschien een verandering in. Apple heeft namelijk grote veranderingen op stapel staan voor Augmented Reality (AR). Bij AR wordt gebruikgemaakt van de camera, om objecten in een echte omgeving te projecteren. Bij de vernieuwde versie krijgen we een betere face tracking, realistischer beelden en herkenning van 3D-objecten.
Nieuw is ook ‘Persistent experiences’. Dat houdt in dat een object altijd op z’n plaats blijft, ook als je in een nieuwe AR-sessie zit. Met ‘Shared Experiences’ kun je samen een game spelen, waarbij iedereen hetzelfde ziet op het scherm.
Naar welke functies kijk jij het meest uit?