Internet & TV

Binnen een paar jaar staan deze televisies in onze woonkamers

17 Oktober 2018

Zie jij het voor je? Een oprolbare televisie die je uitklapt als je wilt kijken en weer oprolt als je de tv uit hebt gezet? Dat klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het zou binnen een paar jaar echt kunnen. Voor de techniekfreak zijn we op onderzoek uitgegaan naar de technische ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen gaan onze manier van televisie kijken veranderen.

Vernieuwde OLED-tv’s
Vrijwel alle OLED-televisies op de markt, maken op dit moment gebruik van een paneel van LG Display. Dat komt doordat deze fabrikant erin is geslaagd om grote OLED-panelen tegen redelijke prijzen te produceren. Het succes heeft ook een keerzijde, want nu staat het bedrijf voor een uitdaging om de panelen verder te ontwikkelen.

Een OLED-scherm heeft een maximale helderheid. Bij een dergelijk scherm is het volgens experts een zwak punt. Zodra je iets bekijkt met High Dynamic Range (HDR), zie je het meteen. Heldere objecten zijn helderder, donkere objecten komen dichtbij zwart te liggen. In een donkere ruimte ziet HDR op een OLED-scherm er erg goed uit, maar bij fel omgevingslicht valt het misschien wat tegen.

Daarom willen fabrikanten kijken naar de ‘blauwe oled-schermen’. Dit zijn de schermen die ook in smartphones zitten. Veel fabrikanten willen weten hoe ze de technologie van een smartphonescherm zouden kunnen toepassen op een groot scherm. Het is daarom logisch dat OLED-tv’s vernieuwd worden.

Oprolbare schermen
Het klinkt als onzin, maar dat is het niet. De televisie van de toekomst wordt echt oprolbaar. Op verschillende techniekbeurzen staan de eerste televisies, gemaakt van flinterdun materiaal, al tentoongesteld. Waarom zouden we een oprolbaar scherm willen hebben?

Denk maar eens aan het gesjouw met de televisie als je deze installeert. De doos past vaak alleen met wringen in de kofferbak of op de achterbank. En eenmaal thuis neemt de televisie toch best wat ruimte in. Door een televisie oprolbaar te maken, is dat probleem verholpen. Het scherm neemt alleen ruimte in als deze aanstaat. Gebruik je de tv even niet meer? Dan rol je deze op en berg je deze op.

Al jarenlang zien we kleine voorbeelden van een tv met een oprolbaar scherm, maar dit jaar kregen we voor het eerst een oprolbaar scherm van maar liefst 65 inch te zien. Dat lijkt prima voor in de woonkamer en dus is serieproductie een stap dichterbij.

Televisies met microled
Ken je van die schermen bij festivals, stations en op grote reclameborden langs de snelweg? Dit is nu echte led. ‘Conventionele, anorganische leds’, noemen techneuten het. Vergeet die term maar direct weer, zolang je maar onthoudt dat de zogenaamde led-tv’s die in de winkel te koop zijn niet echt led-tv’s zijn. Het zijn eigenlijk lcd-modellen met een led backlight.

Als we echte led zouden gebruiken, wordt een enorme helderheid mogelijk. Daardoor kun je zelfs in de volle zon nog televisie kijken. Daarnaast is een scherm met led van hele goede kijkhoeken voorzien. Op led is zwart ook nog eens echt zwart.

Komt deze techniek ook naar onze woonkamers? Daar lijkt het wel op! Samsung heeft de eerste schermen met echte led-techniek al ingezet voor bioscopen. Vorig jaar werd de eerste bioscoopzaal met een led-scherm geopend in de Lotte World Tower in Seoul.

Schermen uit quantumdots en qled
We gaan het nog even heel technisch maken. Maak kennis met de quantumdot. Een quantumdot is een klein halfgeleiderdeeltje, waarvan de afmetingen kunnen worden aangepast om licht van verschillende kleuren uit te stralen.

Samsung maakt al jaren lcd-tv’s, maar wil nu televisies van hogere kwaliteit. Quantumdots kunnen daarbij helpen. In de toekomst hoeven de dots geen licht meer om te zetten naar een andere kleur. Elektriciteit wordt dan direct omgezet naar de juiste kleur. Hoe dat precies werkt zullen we je besparen, maar geloof ons als we zeggen dat het beeld mooier wordt en een televisie er minder onderdelen door bevat. In theorie helpt deze manier van productie om de kosten laag te houden. Daardoor kunnen deze schermen kunnen dus echt verkocht worden. Dat kan een grote verschuiving op de tv-markt inluiden met veel mooier beeld!