Batterij heet? Of een brandende batterij? Dit moet je doen
Je smartphone zit in je broekzak en je voelt dat-ie opeens wel heel erg warm wordt. Er is duidelijk iets mis, want de batterij wordt heet. Dat gebeurt omdat de hitte niet weg kan of omdat er te veel processen lopen. Wat kun je eigenlijk doen om het toestel af te koelen? En wat moet je doen als de batterij opbrandt? Youfone geeft antwoord.
Haal het hoesje eraf
Als je merkt dat je telefoon warm wordt, is het een goed idee om het hoesje er even af te halen. Dat doe je misschien liever niet omdat het hoesje juist bescherming biedt, maar het zorgt ook voor minder ademruimte. De warmte van het toestel kan nergens heen. Daarom loopt de temperatuur van de batterij op.
Zodra de telefoon weer is afgekoeld, doe je het hoesje er weer omheen. Vooral op warme dagen is het slim om het hoesje te verwijderen. Dan moet je even extra voorzichtig met je smartphone zijn.
Overbodige functies uitschakelen
Op een smartphone draaien heel veel processen op de achtergrond. Zelfs als je geen apps gebruikt. Dat komt door het besturingssysteem. Je voorkomt een warme batterij door een aantal functies uit te schakelen.
WiFi en bluetooth staan standaard aan, maar je hebt deze functies niet altijd nodig. Schakel ze tijdelijk uit in de instellingen. Andere functies die je kunt uitschakelen zijn NFC, GPS en andere verbindingsmogelijkheden. Dat kan zomaar een paar graden schelen.
Apparaten gescheiden houden
Stop jij ook van alles in je tas? En zit jouw telefoon daar ook tussen? Dat is niet zo’n goed idee. Het is verstandiger om apparaten van elkaar gescheiden te houden. Een laptop, tablet en smartphone veroorzaken samen behoorlijk wat warmte.
Je voorkomt oververhitting door elk apparaat in verschillende vakken in de tas stoppen. Zo voorkom je dat de temperatuur in je tas stijgt en zo de batterij van je smartphone oververhit raakt.
Leg je telefoon nooit in de koelkast!
Geeft je iPhone weleens de melding dat het toestel moet afkoelen? De kans is groot dat je bij ‘afkoelen’ op het idee komt om ‘m even in de koelkast te leggen. Alleen is dat helemaal geen goed idee.
Want als je een warme smartphone naar een koude omgeving verplaatst, krijg je last van condens. Dan zit er dus vocht aan de binnenkant van je smartphone. Reken maar dat zoiets grote problemen oplevert. Uiteindelijk kan je toestel zelfs kapotgaan.
Een iPhone die moet afkoelen, leg je het best op een koelere plek. Zodat het toestel rustig kan afkoelen. Wacht rustig af. Meer kun je op dit moment niet doen.
Een brandende batterij blussen
Een brandende batterij blus je met een sproeischuimblusser, CO2-blusser of een poederblusser. Let op: een poederblusser mag je alleen buiten gebruiken.
Eigenlijk hoort ieder huishouden een brandblusser te hebben. Heb je toch geen brandblusser bij de hand? Wikkel de telefoon dan in een wollen deken. Gebruik geen fleece of katoen. Een emmer zand over de smartphone gooien helpt ook.
De laatste optie: gooi een flinke emmer water over je telefoon. Het is absoluut geen aanrader voor de elektronica. Want na het blussen met water is je smartphone onbruikbaar. Maar de brand is tenminste wel geblust!
Voorkom brand: laad veilig op
Verkeerd opladen is de grootste oorzaak van een brandende batterij. Zo kan een imitatie-lader al voor brandschade aan het toestel zorgen. Wees ook voorzichtig met de kabels die je gebruikt.
Om zo veilig mogelijk op te laden, gebruik je de oorspronkelijke kabel en lader die je bij het toestel kreeg. Heb je die niet meer? Koop dan bij een Apple Reseller of een Samsung Store een nieuwe originele kabel.