Sim Only

Backup tips voor je adresboek en foto's

23 September 2018

Backups maken is vaak niet je favoriete bezigheid. Maar de kans alle data van de mobiele telefoon kwijt te raken, is behoorlijk groot. In de Verenigde Staten gaan wekelijks bijvoorbeeld 140.000 harde schijven kapot. Is er eenmaal iets stuk, dan is data vaak moeilijk terug te halen. Daarom is het backuppen van je bestanden een goed idee. Maar hoe pak je dit het best aan?

Waarom een backup zo handig is
We moeten er tegenwoordig niet meer aan denken zonder onze telefoon te moeten. Dat is niet zo gek, want  er staat veel waardevolle informatie op. Informatie die je niet zomaar kwijt wilt raken. Denk maar aan adressen en foto’s.

Een ongeluk zit in een klein hoekje: je telefoon wordt gestolen, je raakt deze kwijt of laat het toestel per ongeluk vallen. Je hebt dan niet langer toegang tot alle telefoonnummers, e-mailadressen en andere gegevens van familie, vrienden en collega’s. Dan is het wel zo makkelijk de gegevens die op de telefoon stonden nog ergens opgeslagen te hebben. Zo laad je in een paar simpele stappen de gegevens van je oude toestel weer in. Zonder een back-up ben je deze informatie voor altijd kwijt.

Je simkaart als backup
Iedere provider geeft een simkaart mee bij de aanschaf van een mobiel abonnement. De meeste mensen zetten er alleen de contactgegevens van vrienden, vriendinnen, familie en andere relaties op.

Met de Android app ‘Copy SIM Card’ kun je de gegevens op de simkaart kopiëren naar andere media, zoals de hardeschijf van je laptop. Helaas is er voor iOS geen app die dit kan. Dat komt vooral doordat Apple vindt dat haar gebruikers af en toe een backup moeten maken door de telefoon op de computer aan te sluiten of door iCloud in te schakelen.

Voor het opslaan van andere zaken op de simkaart, is de simkaart vaak ongeschikt. Vooral omdat deze te klein is. Een simkaart is maar 32K, 64K of 128K. Daarmee kun je tussen de 200 en 750 nummers opslaan. Foto’s, apps en andere belangrijke gegevens worden daarom vaak opgeslagen op de SD-kaart of het geheugen van de telefoon. Tegenwoordig is de cloud ook een nieuwe optie.

De SD-kaart
De meeste mensen breiden hun smartphone uit met een SD-kaart. Handig, want deze extra opslagruimte kun je gebruiken om al je instellingen te backuppen. Van contacten tot logboek, van sms’jes tot systeeminstellingen en van wekkers tot woordenboeken. Je kunt hiervoor de app ‘MyBackUp’ (Android) gebruiken. Door op ‘New Back-up’ te tikken en voor ‘Data’ te kiezen kun je data opslaan. De app zal je vragen waar de reservekopie moet worden opgeslagen. Kies voor ‘local’.

Ook hier geldt dat er niet een dergelijke app voor iOS is. Je zult ook hier weer een reservekopie moeten maken via iTunes of iCloud.

Veilig opslaan in de cloud
Wil je álle gegevens (inclusief foto’s) opslaan op een veilige plek? Dan is de cloud een goede plaats. Verschillende aanbieders hebben zo’n dienst. Zo is er bijvoorbeeld iCloud van Apple, Google Drive van Google en OneDrive van Microsoft. Je gegevens worden beschermd tegen zo’n beetje ieder risico.

Het fijne van deze diensten is dat ze vaak gratis zijn. Dropbox biedt relatief veel plaats, ondanks dat het een gratis app is. Wie de betaalde variant kiest, kan ook de tussenversies van bestanden terughalen. Dat komt nogal eens van pas als je met een bestand aan het werk bent dat je vaak aanpast.

Dropbox is ook te gebruiken op iOS. Maak een account aan en druk op het plusje in het midden van het scherm, onderin. Tik op ‘Foto’s en video’s en selecteer de bestanden die je online wilt opslaan.

Je contacten opslaan in de cloud kan alleen via Android. Ga hiervoor naar je telefoonboek en tik op de menuknop rechtsonder in beeld. Kies voor de optie ‘Importeren/Exporteren’ en klik op ‘Deel zichtbare contacten’ en selecteer uiteindelijk Dropbox om het proces te voltooien.