10 dingen die jij je ouders kunt leren over WhatsApp
Onze ouders: de mensen die ons groot hebben gebracht, de mensen die ons hebben opgevoed en ons alles hebben geleerd wat wij weten. Nu is het tijd om iets terug te doen: geef ze een cursus WhatsApp. Want als er iets is waar onze ouders niet goed in zijn, is het wel WhatsAppen.
Sommige dingen verstuur je niet via WhatsApp
Sommige mededelingen zijn gewoon niet geschikt voor WhatsApp. Zeker niet als het berichtje ervoor over iets heel anders ging. Reageren met: ‘Oma ligt in het ziekenhuis’ op het bericht ‘Gaan we nog koffie drinken?’ kunnen je ouders beter laten.
En dan nog de meest afschuwelijke app die je maar kunt krijgen: ‘Ik zit op dit moment op de WC.’ - “Dank je, mam! Ken je de afkorting ‘tmi’ al? Too Much Information!”
Emoji’s
Emoji’s is misschien wel het meest onbegrijpelijke voor onze ouders. Stuur jij net een berichtje dat het uit is met je vriendje en dat je in zak en as zit, stuurt je moeder terug dat ze dat heel erg voor je vindt, met een emoji die huilt van het lachen. Die kan rekenen op een spoedcursus ‘welke emoji moet ik gebruiken?’!
‘Oeps, verkeerd venster!’
Al die venstertjes op WhatsApp zijn maar verwarrend. Het is niet makkelijk met al die familieleden die tegen je praten. Het is dan ook niet verrassend als je vader of moeder een bericht stuurt dat niet voor jou bedoeld was.
Het is gegarandeerd feest bij het avondeten als je vader net per ongeluk aan jou de vraag stuurde: “Doe je iets spannends aan vanavond?” en dan zegt: “Oeps, dat was voor je moeder.” Sommige dingen wil je gewoon niet weten.
Leestekens!
Op steeds meer middelbare scholen, hoge scholen en universiteiten worden studenten afgerekend op hun taal. De spelling moet piekfijn zijn en dat geldt ook voor het gebruik van leestekens. Misschien dat ze daar vroeger geen aandacht aan hebben besteed, want bijna alle ouders vergeten op WhatsApp spontaan hoe ze moeten spellen. Wie heeft geen bericht van zijn of haar ouders gekregen met een lang verhaal zonder leestekens? De zinnen blijven maar komen en komen. Je zou bijna vergeten adem te halen, als je het opleest.
Hoofdletters
Vroeger stond bij chatboxen dat chatters geen hoofdletters mochten gebruiken, omdat dit wordt gezien als schreeuwen. De meeste ouders hebben van die regel nog nooit gehoord. Als ze de hoofdletters hebben gevonden, laten ze die knop nooit meer los. Alles moet in hoofdletters. ALTIJD!
Eindeloos typen
Mama: ‘Aan het typen….’ Drie minuten later: ‘aan het typen…’ Vijf minuten later: ‘aan het typen…’ En dan, opeens, alsof het een wonder is: een berichtje van mama! Hoera! En wat is het antwoord? ‘Ok.’ Nee, mam, dat is niet ok!
‘HALLOOOOOO!’
Dat eindeloos typen is echt alleen iets voor ouders. Jij mag het absoluut niet! Want als je niet reageert, kun je maar beter een heel goed verhaal hebben als je thuiskomt. Zeker als de berichten wel gelezen zijn, want je ouders weten dan wèl weer wat die blauwe vinkjes betekenen.
LOL, BRB
Je bent net ontslagen en hebt dringend wat moederlijk advies nodig. Natuurlijk is mama de beroerdste niet om jou te troosten. Dus stuurt ze ‘LOL’ terug. Want ‘LOL’ betekent toch ‘Lots Of Love’? Dat wordt een hele avond afkortingen zitten studeren.
Jij bent volwassen..
Wie de 25 is gepasseerd, denkt toch bijna dat hij of zij volwassen is. Gelukkig blijven we altijd papa en mama’s kleine jongen of meid. Sommige ouders blijven hun hele leven als wekker dienen: “Je was vannacht om half één nog online. Je hebt straks een vergadering! Moet jij niet wakker worden? Is half één niet te laat? Schiet eens op!” Oh, wat zouden we graag willen terugsturen: “Mama! Ik ben straks half zo oud als jij!” Maar dat is natuurlijk niet beleefd. Zo zijn we niet opgevoed.
.. Maar je ouders niet!
Ouders loslaten op WhatsApp is als een kind van vier laten spelen in de ballenbak. Al die knoppen waar je op kunt drukken: videobellen, gewoon bellen, emoji’s sturen, het is allemaal fantastisch!
Geen verrassing als je een heel bericht krijgt, vol met emoji’s. Die aapjes zijn ook zo grappig! En wat te denken van die ‘grappige’ plaatjes die op Facebook staan?