Internet & TV

De 10 beste Nederlandse series tot nu toe

28 September 2018

Met zoveel jaar televisie achter ons, zijn er behoorlijk wat goede series verschenen. Welke series zijn het bekendst, welken zijn echt de besten en hebben zelfs een Gouden Kalf of een Gouden Televizier Ring gewonnen? Youfone zet de 10 beste Nederlandse series tot nu toe op een rijtje.

Flodder
Wie kent ze niet? De Flodders, uit de jaren ‘90. Ongetwijfeld dat bijna iedere Nederlander deze serie wel eens heeft gezien. De serie werd al eens uitgeroepen tot ‘Beste Nederlandse serie in 25 jaar.’ Is je Flodder-kennis een beetje weggezakt, dan helpen we je graag om een stukje Nederlands erfgoed op te halen.

De aso-familie Flodder krijgt een riante villa toegewezen in Zonnedael, een gesloten, elitaire gemeenschap. Ma Flodder houdt zich bezig met jeneverhandel, terwijl Johnnie allemaal duistere handeltjes heeft. Broer Kees is de domme van het stel, die vooral vrouwen lastigvalt.

Met de komst van de Flodders krijgen de inwoners van Zonnedael er een hoop problemen bij. De inwoners ergeren zich dan ook al direct aan de nieuwe familie.

Goede tijden, slechte tijden
De langstlopende serie van Nederland: Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST). De serie loopt nog steeds; de afleveringen worden uitgezonden op RTL4. De kans dat je de serie nog nooit hebt gezien is klein, maar toch een klein stukje achtergrond:

GTST draait om de bewoners van het fictieve plaatsje Meerdijk. De serie zit vol spannende verhaallijnen, die soms jaren kunnen duren. In iedere verhaallijn staan andere inwoners centraal. De serie wordt al sinds 1990 uitgezonden, waardoor de serie inmiddels in haar 28e seizoen zit.

Flikken Maastricht
Als de succesvolle politieagente Eva nieuwe versterking binnen haar politieteam krijgt, moet ze toch even slikken. Agent Floris uit Amsterdam is namelijk een doorgewinterde rechercheur. Soms vindt ze het moeilijk om met hem samen te werken. Gelukkig groeien ze steeds dichter naar elkaar toe als ze meer zaken oplossen.

Flikken Maastricht is een spin-off uit 2007 van de Vlaamse serie Flikken Gent. In de Nederlandse variant spelen Victor Reinier en Angela Schijf de hoofdrollen. In 2016 ging er een nieuwe spin-off in première, met de titel ‘Flikken Rotterdam’.

De serie werd uitgezonden bij de NPO.

Baantjer
Wie de jaren ‘90 actief beleefd heeft, kan de themesong van Baantjer waarschijnlijk nog helemaal meefluiten. Het is een populaire politieserie van vroeger en werd uitgezonden tussen 1995 en 2006. De hoofdrollen werden vertolkt door Piet Römer en Victor Reinier (die later in Flikken Maastricht speelde). In 1997 won de serie een Gouden Televizier Ring.

In Baantjer werken de Amsterdamse rechercheurs Jurriaan ‘Jurre’ de Cock en Dick Vledder samen om misdadigers te slim af te zijn. Veel zaken worden uiteindelijk opgelost en nabesproken in Café Lowietje.

Baantjer werd uitgezonden bij RTL4.

Dunya en Desie
In 2002 kwam de hitserie Dunya en Desie uit. De serie gaat over twee vriendinnen met twee heel verschillende culturen. Terwijl Dunya uit Marokko komt, en Desie zo Nederlands als kaas is, groeien ze allebei op in de Amsterdamse Bijlmer. Ze zien dat ze verschillend zijn, maar weten elkaar wel te vinden. Ze worden de beste vriendinnen.

De serie werd in 2008 genomineerd voor een Gouden Kalf. De hoofdrollen werden gespeeld door Eva van de Wijdeven en Maryam Hassouni.

Hollands Hoop
Nog meer genomineerden voor een Gouden Kalf: in 2014 kwam Hollands Hoop ervoor in aanmerking en er werd glansrijk gewonnen. De serie gaat over een instabiele psychiater met een disfunctioneel gezin. Op een dag erft hij de boerderij van zijn Groningse vader.

De psychiater ontdekt dat de boerderij van zijn vader niet is bedoeld voor het houden van koetjes en kalfjes, maar voor drugshandel. Zal hij ook in de drugshandel gaan?

Hollands Hoop werd uitgezonden bij NPO 2

Moordvrouw
Wendy van Dijk zoals we haar nooit eerder zagen: als moordvrouw. In 2012 begon de serie en inmiddels zijn er meer dan 60 afleveringen van gemaakt en uitgezonden bij RTL 4.

In Moordvrouw speelt Wendy van Dijk de getraumatiseerde agente Fenna. Ze wil vooral alleen werken, met een extreme, maar succesvolle aanpak. Nadat ze wordt overgeplaatst naar Friesland, moet ze samenwerken met nieuwe collega’s. De Friese hoofdcommissaris heeft veel vertrouwen in haar, maar of Fenna een goede aanvulling is op het team?

Celblok H
Wie de Australische serie ‘Wentworth’ wel eens heeft gezien, komt de verhaallijn van Celblok H bekend voor. In Nederland was het een populaire serie met Isa Hoes in de hoofdrol. De serie werd uitgezonden door SBS6.

In Celblok H krijgen we een kijkje in het leven van Suzanne Kramer, een kapster die het allemaal niet meer trekt. Ze wordt regelmatig mishandeld door haar man. Ze kan er niet meer tegen en probeert hem te vermoorden. Als haar poging mislukt, wordt ze opgepakt, veroordeeld en komt ze terecht in de vrouwengevangenis. Daar blijkt dat het celblok zwaar is verdeeld; er is een heuse machtsstrijd gaande. Suzanne moet vechten om te overleven.

Gooische Vrouwen
Gek op Sex and The City en Desperate Housewives? Dan is de kans heel klein dat je Gooische Vrouwen hebt gemist. Maar heb je het op een of andere manier gemist, dan raden we je de serie toch nog aan. Je hebt dan vijf seizoenen kijkplezier, met meer dan 40 afleveringen en 2 films.

De Gooische vrouwen Cheryl, Anouk, Claire en Willemijn hebben een heel comfortabel leven. Ze halen alles uit hun tijd in Het Gooi: ze rijden dure auto’s en hebben genoeg uit te geven. Natuurlijk wonen ze ook allemaal in luxe villa’s. Maar dat luxe leventje heeft ook een keerzijde. Want wat gaat er allemaal schuil achter gesloten deuren?

De serie werd uitgezonden bij RTL4.

Penoza
De allerbeste Nederlandse serie tot nu toe is Penoza. In de serie speelt Monic Hendrickx de hoofdrol. De misdaadserie werd in 2014 en 2016 genomineerd voor een Gouden Televizier Ring.

In Penoza wordt Carmen van Walraven gevolgd. Haar man is een crimineel, die wordt doodgeschoten. Ze staat er dan alleen voor. Noodgedwongen betreedt ze zelf ook de onderwereld. Volgens haar is dit de enige manier om haar gezin te beschermen.

De serie werd uitgezonden bij de NPO.