Skip to main content

5 juli 2024

Op de werkvloer wordt steeds meer gebruik gemaakt van mobiele apparaten, zoals smartphones of tablets. Daardoor is het belangrijk dat jouw bedrijf een goed mobiel beheer heeft. Dat kan onder andere door middel van MDM, MAM, EMM of UEM. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze managementsystemen? Dat lees je hieronder.
 

Mobile Device Management (MDM)

Mobile Device Management (MDM) stelt je organisatie in staat om alle zakelijke mobiele apparaten centraal te beheren en beveiligen. Hierdoor blijven je bedrijfsgegevens en applicaties veilig. Zakelijke en persoonlijke apps worden namelijk van elkaar gescheiden door middel van veilige toegangscodes en schermvergrendelingen. Hierdoor voldoe je aan de AVG-normen en voorkom je mogelijke sancties. Daarnaast zorgt het ervoor dat je medewerkers optimaal kunnen werken met hun zakelijke smartphones en tablets.


Je kunt met Mobile Device Management apparaten (op afstand) vergrendelen, afsluiten en data wissen om ongeautoriseerde gegevenstoegang te voorkomen. Ook stelt MDM je organisatie in staat om mobiele apparaten te configureren, updaten, beveiligen en om er apps op te installeren. Je kunt als bedrijf de toegang tot bepaalde diensten, apps en privé-accounts beperken. Zo heb jij de controle over welke apps er op de toestellen staan, waardoor je onnodige datakosten voorkomt. MDM is de ideale start als je net begint met structureren van het IT-beheer van jouw organisatie.  
 

Lees alles over Mobile Device Management bij Youfone Zakelijk.
 

Mobile Application Management (MAM)

Mobile Application Management (MAM) richt zich specifiek op het beheer van de applicaties die op mobiele apparaten worden gebruikt. Denk hierbij aan het beheren van de toegang tot en het updaten van (bedrijfs)apps en het beveiligen van app-gegevens. Organisaties kunnen dus niet het apparaat zelf controleren, maar wel de bedrijfsapps op het apparaat. MAM is vooral nuttig voor organisaties die een 'bring your own device' (BYOD) beleid hanteren, waarbij werknemers hun persoonlijke apparaat gebruiken. MAM garandeert namelijk de beveiliging van bedrijfsgegevens zonder volledige controle over het persoonlijke apparaat van de werknemer te vereisen.
 

Enterprise Mobility Management (EMM)

Enterprise Mobility Management (EMM) is als het ware een combinatie van MDM en MAM. Je kunt hiermee dus zowel het mobiele apparaat als de applicaties en de data erop beheren. Ook is het met EMM mogelijk om zakelijke én privé apparaten te beheren. Met EMM kunnen bedrijven daarnaast bepalen welke medewerkers toegang krijgen tot bepaalde documenten en informatie. Op die manier kunnen alleen geautoriseerde werknemers bij gevoelige informatie.  
 

Unified Endpoint Management (UEM)

UEM gaat nog een stapje verder dan EMM. Het beheert niet alleen mobiele apparaten, maar ook andere apparaten. Denk hierbij aan apparaten die verbonden zijn met internet, zoals laptops en printers. UEM zorgt ervoor dat alle apparaten binnen een bedrijf op dezelfde manier worden beheerd en beveiligd. UEM maakt het makkelijker voor bedrijven om alle apparaten te beheren vanuit één systeem, wat onder meer zorgt voor een eenvoudiger beheer.
 

De verschillen tussen MDM, MAM, EMM en UEM

MDM, MAM, EMM en UEM zijn in de genoemde volgorde na elkaar ontstaan. Dit als reactie op de groeiende behoefte aan het beheren en beveiligen van zakelijke mobiele apparaten. MDM ontstond door de behoefte om bedrijfstelefoons en -tablets te beheren. Vervolgens ontstond MAM om specifieke apps op deze apparaten te beheren, zonder het hele apparaat te controleren. EMM breidde dit verder uit door zowel apparaten als apps te beheren en te beveiligen. Uiteindelijk ging UEM nog een stap verder door alle soorten apparaten onder één beheerplatform te brengen.  
 

Bij Youfone Zakelijk kan je Mobile Device Management inzetten met een abonnement voor MKB of Grootzakelijk. Wil je meer informatie? We vertellen je er graag meer over.