Skip to main content

17 oktober 2023

 


Het is zo verleidelijk: je zit in een koffiecafé of je bent op een luchthaven in het buitenland met gratis openbare wifi. In één klik maak je verbinding en ben je online. Handig? Zeker. Veilig? Niet altijd. Oktober is cybersecurity maand en daarom leggen we je uit wat de gevaren van openbare wifi zijn. Én geven we je tips hoe je toch veilig online kunt.

 

Openbare wifi is in feite altijd onbeveiligde wifi. Dat houdt in dat je geen wachtwoord nodig hebt om op het netwerk te komen en de verbinding is niet beveiligd via versleuteling. En dat is natuurlijk een walhalla voor hackers. Die kunnen op die manier heel gemakkelijk bij jouw gegevens, foto’s en documenten. Hebben cybercriminelen eenmaal jouw gevoelige data zoals creditcard- of inloggegevens in hun bezit? Dan kunnen ze in jouw accounts of online aankopen doen met jouw creditcard. In het ergste geval word je zelfs slachtoffer van identiteitsfraude.

 

Hotspot en malware

Naast het onderscheppen van gegevens via openbare wifi, maken cybercriminelen soms ook een hotspot aan. Dit doen zij met bijna dezelfde naam als het originele netwerk, een zogenaamde rogue hotspot. De Koffiecafé Guest wifi, heet dan bijvoorbeeld Koffiecaféguest. Maak jij verbinding met het valse netwerk dan kan de aanvaller, onder andere malware op je laptop of telefoon installeren of je gegevens stelen.

 

Creëer je eigen hotspot

Hoe kan je dan wel veilig online als je buiten de deur bent? Maak je eigen mobiele hotspot aan! Dan is je smartphone het wifinetwerk voor je laptop. Hackers komen daar niet zomaar op en het is vaak een stuk sneller dan openbare wifi.

 

Tips voor openbare wifi

Maar wat als je in het buitenland zit en je dus vaak maar beperkte data hebt of een hogere prijs per Mb betaalt? Dan zet je liever niet altijd je 4G of 5G aan en is openbare wifi vaak handig om even je mail te checken, een route te plannen via Google Maps of je Instagram te updaten. Gelukkig zijn openbare wifinetwerken de laatste jaren verbeterd in veiligheid en zijn de risico’s kleiner geworden. Met deze tips kan jij nog veiliger gebruik maken van openbare wifi: 

 

  • Vermijd het invullen van persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden en creditcardnummers tijdens het surfen.
  • Gebruik waar mogelijk altijd liever apps dan websites. Apps zijn over het algemeen beter versleuteld, zeker die van bijvoorbeeld je bank.
  • Pas standaard beveiligingsmaatregelen toe zoals twee-staps-authenticatie waarbij er een sms of mailtje naar jouw telefoon gestuurd wordt met een code om in te loggen. Zorg ook altijd dat je apps en besturingssysteem volledig geüpdatet zijn.
  • Gebruik een VPN-verbinding (Virtual Private Network) om te surfen. Deze verbinding is over het algemeen erg sterk beveiligd en hackers kunnen daar niet in.
  • Controleer altijd goed de URL’s van websites en check ook of het slotje in de adresbalk niet rood is, in dat geval is je verbinding namelijk niet versleuteld.

Veilig online?

Met onze Sim Only abonnementen kan jij met een gerust hart zó het 5G-netwerk op via jouw eigen persoonlijke hotspot. Vragen over ons aanbod? Neem contact met ons op.