Hier keek je naar in de 90’s

vrijdag 10 augustus 2018 90s Gek op nostalgie? Of mis je de ‘90’s gewoon een beetje? Youfone heeft wat series en televisieprogramma’s opgezocht waar we dik 20 jaar geleden massaal naar keken. Van de Mini Playbackshow tot Samsam en van Geef Nooit Op tot Baantjer. Haal herinneringen op met deze blog van Youfone. Als we denken aan ‘de 90’s’, voelt het alsof het tien jaar geleden was. Toch is het begin van de jaren ‘90 alweer 28 jaar geleden. Alsof de tijd heeft stil gestaan. Waar keken we ook alweer naar? De TV-afdeling van Youfone neemt je mee op een trip down memory lane.


De Mini Playback Show

In de jaren ‘90 wilden we allemaal meedoen aan de Mini Playback Show van Henny Huisman. Op die manier konden we Bulletje ontmoeten en door ‘het ei’ naar het podium lopen. Lekker met een vriendje of vriendinnetje playbacken voor een groot publiek.
 
Natuurlijk kon er maar één de winnaar zijn, maar daar had Henny wat op bedacht. Aan het eind van de show zong hij namelijk gezamenlijk ‘Met z’n allen’, als troost voor de verliezers. Ook in het buitenland werd de show een succes. Zo werd het bijvoorbeeld ook in Duitsland uitgezonden.

Samson & Gert
“Amai Gertje!” is toch wel een uitspraak die in onze harten is gesloten. Ooit uitgesproken door de legendarische televisiehond (die geen echte hond was, sorry!) Samson. Tot op de dag van vandaag wachten we nog tot ‘Marleineke’, de vriendin van Gert zich laat zien.
 
Om je herinneringen even weer aan te wakkeren: dit was die serie met meneer Spaghetti, meneer de Burgemeester, Octaaf en Jeanne de Bolle. Moeten we nog meer zeggen?

Geef Nooit Op
Aan het begin van de jaren ‘90 werd een nieuwe spelshow op de TV gebracht: Geef Nooit Op. In het programma liet Peter Jan Rens wensen van kinderen in vervulling gaan. Op bezoek gaan bij de dolfijnen of een muurtje metselen, alles wat een normaal mens kan doen, kwam aan bod. Vaak ging het om simpele taken, zoals belijning op een weg tekenen of koken met een kok.
 
Het programma liep acht jaar, eerst bij de VARA en daarna bij RTL 4.

Kees & Co
“Was ik maar een kat die negen levens had, want dat leventje van mij gaat zo razend snel voorbij.” Simone Kleinsma kan nog steeds niet normaal over straat zonder dat iemand haar Kees noemt. Kees & Co was de sitcom over Kees Heistee, Amber, Rudy, Ben en buurvrouw Sonja.
 
De serie was gebaseerd op de serie ‘2point 4 children’ van de BBC. Alle namen werden veranderd, behalve die van Ben. Ben werd de eerste vijf seizoenen gespeeld door Rik Hoogendoorn, maar Ben verdween in seizoen 6 uit de serie om een legendarische reden: hij had een toiletpot op zijn hoofd gekregen. Zoon Rudie werd gespeeld door Robin Tjon Pian Gi en dochter Anne werd gespeeld door Amber Teterissa. Wie had geen oogje op Anne?

Baantjer
Baantjer komt weer terug, met de Cock in zijn jonge jaren. Toch is er niets dat kan tippen aan het originele Baantjer: de politieserie gebaseerd op de boeken van Appie Baantjer. Er waren maar liefst 12 seizoenen van de Cock (met C-O-C-K) en Vledder. Niets voor niets is het de best bekeken serie ooit. In 2003 keken er gemiddeld 2,8 miljoen Nederlanders per aflevering naar de serie.
 
In Baantjer gebeurde altijd hetzelfde: de ontdekking van het lijk, autopsie, Buitendam die De Cock in zijn kantoor wil spreken en ‘D’r uit, de Cock!’ roept, Vledder en de Cock die een drankje halen in het café van Lowietje, verdere ondervragingen, een bekentenis, een flashback en de slotscene in het huis van De Cock. Voorspelbaar was het soms wel, maar dat maakte het alleen maar leuker.

ZigZag
“ZIIIIIIIGZAG!” Als echte 90’s-kid zul je nooit meer vergeten waar wij Yvon Jaspers van kenden. Niet van Boer Zoekt Vrouw, maar van ZigZag! In dat programma waren er een rood en een blauw team, met ieder twee leerlingen uit dezelfde groep 8. Ze moeten drie opdrachten uitvoeren waar ze een aantal munten voor krijgen. Na iedere opdracht krijgt het team een enveloppe voor de nieuwe opdracht.
 
Aan het eind volgende een eindspel, waarin werd bepaald wie de Zigzag-Beker won. Het programma was 12 jaar te zien, maar daarna werd het alleen nog herhaald. Dat stopte op een gegeven moment ook. De eerste presentator was trouwens Sybrand Niessen. Ken je die nog?

Telekids
Carlo & Irene, misschien wel het bekendste televisieduo op de Nederlandse televisie. Ze zijn onafscheidelijk nadat ze in de jaren ‘90 beiden ‘Telekids’ presenteren. Het werd elke zaterdagochtend tussen 7 en 12 uur uitgezonden. 
 
Cartoons, de vaste onderdelen Giegel en Goochel, De MegaBlubber Power Race, Wij zijn beter, Spot Light, Meidengeheimen en Carlo’s Crisis, het was vaste prik op onze zaterdagmorgen. En dan waren we Pittige Tijden bijna vergeten: de parodie op Goede Tijden, Slechte Tijden. Het zorgde ervoor dat ook studenten gingen kijken.

Samsam
Vier jongeren huren een appartement van het oudere stel Nol & Rietje. De norse Nol bemoeit zich overal mee. Chagrijnig en liever lui dan moe, zo kennen we hem. Rietje is de vrouw van Nol, die het allemaal goed bedoelt. De jongeren - en Nol en Rietje - komen vaak in botsing met elkaar. De serie was gebaseerd op de engelse serie ‘Man About The House’, die dan al meer dan twintig jaar oud is.
 
De serie waarin we vooral John Jones (als Jimmy), Anne-Mieke Ruyten (als Chris), Elle van Rijn (als Jo), Jules Royaards (als Nol) en Bea Meulman (als Rietje) zagen, liep 9 seizoenen. In 2003 stopte de serie.