Wat is snel internet en hoeveel MB heb ik daarvoor nodig?

woensdag 11 oktober 2017 blog Als je thuis een filmpje wilt kijken, wil je natuurlijk niet dat het beeld en geluid voortdurend stottert en hapert. Of dat je de video twee uur van tevoren moet laten downloaden. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat je een snelle internetverbinding hebt. Wat verstaan we eigenlijk onder ‘snel internet’? En hoeveel MB heb je daarvoor nodig? Wat is snel internet?
Het is best moeilijk om te zeggen wanneer iets snel internet is. Het hangt namelijk geheel af van wat je met je verbinding doet. Wie alleen wat surft en e-mailt, heeft geen hoge datasnelheden nodig. Een verbinding is dan al gauw ‘snel’ of ‘snel genoeg’. Maar wie ook regelmatig films of muziek downloadt en multiplayer games speelt, heeft een wat stevigere internetverbinding nodig. Youfone levert de snelste verbinding die op jouw adres mogelijk is.

Over het algemeen kun je stellen dat we een verbinding vanaf 40 Mbit per seconde snel vinden. Daarmee duurt het 3 minuten om bijvoorbeeld een film in lage kwaliteit te downloaden. Er zit wel een verschil tussen de ‘theoretische snelheden’ en de ‘realistische snelheden’.

Hoeveel MB heb ik nodig?
Je kunt je internetgebruik in drie categorieën indelen: licht, gemiddeld en zwaar. Aan de hand daarvan kun je zien wat voor internetsnelheid je nodig hebt.

Wie alleen surft en e-mailt en niet meer dan één computer of tablet in huis heeft, is een lichte gebruiker. Voor lichte gebruikers maakt het niet uit hoeveel Mbit per seconde er wordt behaald. Het internet zal altijd snel genoeg zijn om activiteiten uit te voeren.

Dat verandert als je ook Video On Demand, Uitzending Gemist of YouTube in een hoge resolutie kijkt, af en toe films of muziek downloadt en gebruikmaakt van meerdere computers of tablets. Je bent dan namelijk een gemiddelde gebruiker. Daarvoor wordt een verbinding van meer dan 20 Mbps aangeraden. Daarmee kun je kijken zonder te veel gestotter en zonde lange laadtijden.

Wie naast het online kijken ook nog eens multiplayer games speelt en meerdere computers of tablets aan heeft staan, kan het best voor een internetverbinding van 50 Mbps of meer kiezen. Youfone heeft twee pakketten die een verbinding tot 100 Mbps aanbieden: Youfone TV & Internet en Alles-in-1.

Waarvan is de snelheid afhankelijk?
De snelheid is afhankelijk van een paar factoren. Allereerst hebben we de afstand tot de wijkcentrale al genoemd. Dat is niet het enige ingrediënt tot een snelle internetverbinding.

Een internetverbinding komt tot stand via een zogenaamde server. Als de server van de provider, of van de website die je bezoekt, minder snel is, zal het lijken alsof jouw internetverbinding ook langzaam is. Het duurt dan langer om bijvoorbeeld een filmpje te kijken op YouTube.

Een andere factor die de snelheid van het internet bepaalt, is hoe druk het is. Zie het internet als een soort snelweg. Als het druk is op de snelweg, komt er file te staan. Is het niet druk op de weg, dan kun je lekker doorrijden. Dat werkt ook zo met het internet. Vooral ‘s avonds krijgt Nederland te maken met piekmomenten. Op zo’n piekmoment is de verbinding minder snel. Wie het snelst wil internetten, doet dat dus overdag.

Maak je gebruik van Wi-Fi? Zorg er dan voor dat de afstand tussen de smartphone, tablet of laptop en de hotspot niet te groot is. De snelheid neemt anders af, om zo de verbinding in stand te houden. Bij oudere laptops en computers kan het zijn dat de netwerkkaart niet genoeg data aan kan en volloopt. De verbinding wordt dan ook minder snel.

Dan nog dit: check ook of je bekabeling binnenshuis goed zit, of de netwerkapparatuur juist is ingesteld en of je computerinstellingen kloppen. Als alle drie in orde zijn, zou je gebruik moeten kunnen maken van snel internet.

De theoretische snelheid en de realistische snelheid
Veel providers adverteerden in het verleden met enorme snelheden: “Maak gebruik van snelheden van 225 Mbps!” Iedereen die thuis wel eens zijn verbinding heeft gemeten, is opgevallen dat die snelheden bijna nooit behaald werden. Daarom vertellen wij liever wat de realistische snelheid is. Oftewel: welke verbinding haal je nu echt?

Hoe snel jouw verbinding is, hangt in de praktijk af van de afstand tot de wijkcentrale. Als je praktisch naast de centrale woont, heb je veel hogere snelheden dan als er een paar kilometer afstand tussen zit. Gelukkig is Nederland een dichtbevolkt land en komen er nog altijd steeds meer wijkcentrales bij. Kortom: het internet wordt ook bij jou steeds sneller.

Wat kun je met welke snelheid?
Heb je een snelle verbinding? Dat is mooi! Maar wat zou je er eens mee kunnen doen? Een paar ideeën voor als je je online verveelt:

- Een website bezoeken (al vanaf 4 Mbit per seconde, duurt 2 seconden);
- Een YouTube filmpje kijken (al vanaf 8 Mbit per seconde, duurt 10 seconden);
- Een foto album uploaden of bekijken (al vanaf 20 Mbit per seconde, duurt 40 seconden);
- Een film kijken in een lage kwaliteit (al vanaf 20 Mbit per seconde, duurt 7 minuten)
- Een film kijken in hoge kwaliteit (al vanaf 40 Mbit per seconde, duurt 33 minuten)