Skip to main content

Wat is het prijsplafond

Het prijsplafond houdt in dat er voor gas een maximaal tarief van €1,45 per m3 (tot maximaal 1.200 m3 per jaar) en voor stroom €0,40 per kWh (tot maximaal 2.900 kWh per jaar) geldt. Dit is inclusief belastingen en btw. Als jouw verbruik hoger is dan 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom, dan betaal je hierover de tarieven die bij jouw contract horen.

Bekijk de regeling van de overheid voor meer informatie.

prijsplafond

Voor wie geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers zoals huishoudens, zzp’ers en kleine bedrijven of verenigingen. Je bent een kleinverbruiker als je een stroomaansluiting hebt met een maximale grootte van 3x80 ampère (de meeste huishoudens hebben een 3x25 ampère aansluiting) en/of met een gasmeter tot het type G25 (met een doorlaatwaarde van 40 m³ gas per uur. De meeste huishoudens hebben een kleinere aansluiting). Het gebouw met de aansluiting moet bedoeld zijn om in te wonen of te werken, het geldt dus niet voor garageruimtes. 

 

Wanneer gaat het prijsplafond in?
De overheid heeft aangekondigd dat het prijsplafond op 1 januari 2023 wordt ingevoerd en geldt tot en met 31 december 2023.

Hoe werkt het prijsplafond?

In de praktijk wordt er bij het toepassen van het prijsplafond niet gerekend met het totale maximale verbruik in 2023. In plaats daarvan wordt bepaald hoeveel stroom en gas je hebt verbruikt in 2 perioden:

 1. De maanden (en dagen) voor het ontvangen van je jaarlijkse energierekening
 2. De maanden (en dagen) na het ontvangen van je jaarlijkse energierekening

Om te bepalen in hoeverre je binnen/buiten het prijsplafond valt, wordt vervoglens gekeken naar het historische referentieverbruik per dag.

Op 8 januari ligt het gemiddelde verbruik bijvoorbeeld op 6,90 m3 en op 22 juli op 0,54 m3. Ter vergelijking: voor heel de maand januari ligt dit op 221 m3 gas en voor juli op 17 m3.

Stroomverbruik per maand

Dit mag je iedere maand aan elektriciteit verbruiken om binnen het verbruikslimiet van het prijsplafond te blijven:

prijsplafond tabel energieverbruik

Gasverbruik per maand

Dit mag je iedere maand aan gas verbruiken om binnen het verbruikslimiet van het prijsplafond te blijven:

Prijsplafond tabel gas

Veelgestelde vragen prijsplafond

 • Waarom is het prijsplafond ingesteld?

  Vanuit de overheid is een prijsplafond voor 2023 ingesteld om burgers te ondersteunen bij de hoge energiekosten. Daarom wil het kabinet dat mensen tijdelijk een maximale prijs gaan betalen voor gas en elektriciteit bij een verbruik tot aan het gestelde verbruiksplafond. De rest van de kosten worden door de overheid betaald.

 • Voor wie geldt het prijsplafond?

  Voor kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers valt iedereen met een kleine energieaansluiting. Bijvoorbeeld huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Bijvoorbeeld een woning, kantoor of café.

  Meer informatie over wat een kleinverbruiker is kan je vinden via de website van de ACM.

 • Verschilt het prijsplafond bij vast of variabel contract?

  Het prijsplafond is van toepassing op alle kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers valt iedereen met een kleine energieaansluiting. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Het maakt hierbij niet uit wat voor type contract je hebt.

 • Geldt het prijsplafond bij stadsverwarming

  Het prijsplafond geldt ook voor warmte aansluitingen. Hiervoor kun je het beste terecht bij je warmte leverancier.

 • Mijn tarief ligt onder het prijsplafond. Wat ga ik betalen?

  In dat geval betaal je het tarief van je energiecontract. Je leveringstarief gaat nooit omhoog door het prijsplafond. Heb je een vast contract? Per 1 januari stijgen de overheidsheffingen, waardoor je tarief hoger wordt. Het kan zijn dat je tarief dan boven het tarief van het prijsplafond uitkomt.

 • Hoeveel voordeel heb ik door het prijsplafond?

  Hoeveel voordeel je hebt door het prijsplafond, hangt af van de tarieven voor gas en stroom in je contract. Je hebt voordeel als één of beiden tarieven hoger zijn dan de tarieven van het prijsplafond. Je voordeel is het verschil tussen het tarief uit het contract en het tarief van het prijsplafond. De tarieven van het prijsplafond zijn € 1,45 per m3 gas en € 0,40 per kWh stroom. 

  Voorbeeld: 
  In je contract staat een tarief van € 3,00 per m3 gas. € 3,00 - € 1,45 = € 1,55. Je hebt dus € 1,55 voordeel per m3 gas tot een verbruik van 1200 m3.

  In je contract staat een tarief van € 0,85 per kWh stroom. € 0,85 - € 0,40 = € 0,45. Je hebt dus € 0,45 voordeel per kWh stroom tot een verbruik van 2900 kWh.

 • Wat betekent het prijsplafond voor gedeelde aansluitingen, zoals een appartementencomplex op 1 aansluiting of studentenwoning?

  Huishoudens met een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) vallen niet onder het prijsplafond. Zij krijgen een vast bedrag per zelfstandige wooneenheid (bijvoorbeeld een appartement) of onzelfstandige wooneenheid (bijvoorbeeld een studentenkamer). Hoeveel dit precies is, is nog niet bekend. Het kabinet is bezig met een regeling. Zodra de regeling klaar is, gaat deze met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2023. Het is ook nog niet duidelijk of de mogelijke vergoeding wordt uitgekeerd door de overheid of via de energieleveranciers.

 • Wat gebeurt er met het prijsplafond als ik in 2023 overstap of verhuis?

  Het prijsplafond geldt ook nadat je overstapt naar een andere energieleverancier. Alle energieleveranciers hanteren dezelfde verbruiksverdeling over 12 maanden, als het gaat om het verbruiksplafond. 

  Als je overstapt of verhuist, dan berekenen zowel Greenchoice als je nieuwe leverancier in 2023 een deel van het prijsplafond en verbruiksplafond op je energierekening. Dit zie je terug op je eindnota.

 • Ik heb geen slimme meter. Hoe weten jullie of mijn verbruik onder het prijsplafond zit?

  Wij vragen per 1 januari je meterstanden op. Als je ze niet doorgeeft, maken we een schatting. Daarnaast kun je je meterstanden altijd tussentijds doorgeven. We gebruiken je meterstanden voor de jaarnota. Je kan via Mijn Greenchoice zien wanneer je de jaarnota ontvangt.

 • Ik heb een warmtepomp. Is het prijsplafond ook voor mij voordelig?

  Over het algemeen is het met het prijsplafond nog steeds aantrekkelijk om een hybride warmtepomp te gebruiken in plaats van een cv-ketel op aardgas. Heb je een hybride warmtepomp, dan bespaar je kosten vergeleken met huishoudens met alleen een cv-ketel. Dit geldt ook voor huishoudens met een volledig elektrische warmtepomp en zonnepanelen. De besparing ten opzichte van het gebruik van een cv-ketel kan wel wat kleiner zijn dan normaal. Hebt je een volledig elektrische warmtepomp zonder zonnepanelen, dan gaat je energierekening omlaag, omdat je profiteert van het lagere stroomtarief tot 2.900 kWh.

  Het prijsplafond is maar tijdelijk. Daarom verdient een hybride of volledige warmtepomp zich ook met het prijsplafond in de meeste gevallen terug. De terugverdientijd kan wel iets langer worden.

 • Wat betekent het prijsplafond voor mij?

  Het prijsplafond is een overheidsregeling om de hoge energiekosten te compenseren. Je betaalt per kWh elektra en/of m3 gas het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld tot aan het verbruiksplafond. Met het prijsplafond betaal je in 2023:

  • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas 
  • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
  • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte 

  Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract.