Zo maak je de smartphone sneller

donderdag 2 juni 2016 blog Minuten wachten tot een pagina geladen is, crashende apps, niet reagerende functies. Er is niets frustrerender dan een trage smartphone. Vooral als je de telefoon een tijdje hebt gebruikt merk je dat het toestel traag begint te worden. Gelukkig kunnen gebruikers daar zelf iets aan doen. We zetten een paar tips op een rijtje. Opnieuw opstarten
Men zegt wel eens dat een smartphone net een zakcomputer is. Als een computer traag wordt, of niet goed werkt, kan deze het best opnieuw opgestart worden. Hetzelfde geldt voor de smartphone. Zie het als een soort reset waarbij alle achtergrondprocessen worden stopgezet.
 
Door het toestel opnieuw op te starten komt er meer werkgeheugen vrij en verhoog je de snelheid van de telefoon. Het toestel is opnieuw op te starten door de aan/uitknop een paar seconden ingedrukt te houden. Er wordt dan gevraagd of het toestel uitgeschakeld of opnieuw opgestart moet worden. Kies voor de laatste optie.
 
Tijdelijke bestanden wissen
Om pagina’s sneller te laden worden kleine bestanden opgeslagen in het zogenaamde cachegeheugen. Dat is een opslagplaats voor tijdelijke gegevens. ‘Tijdelijk’ klinkt alsof de bestanden automatisch weer gewist worden, maar dat is niet zo. Dat moet handmatig gebeuren.
 
Op Android kunnen gebruikers dit doen door naar de instellingen te gaan en op ‘Opslagruimte’ te tikken. Daar staat ook de optie ‘Cached data’. Vanuit daar krijgt de gebruiker de optie om de tijdelijke bestanden voorgoed te verwijderen. Het is ook mogelijk om via ‘Instellingen’ en dan via ‘Apps’ per applicatie de gegevens te wissen.
 
Bij een iPhone gaat men naar de instellingen, kiest voor Safari en tikt vervolgens op ‘Wis geschiedenis en website data’. Heel eenvoudig!
 
Applicaties afsluiten
Druk jij ook altijd op de home- of vorige-knop om een app af te sluiten? Dat is geen goed idee, want de applicatie wordt dan niet echt afgesloten. De app draait nog op de achtergrond en wil werkgeheugen gebruiken. Hoe meer applicaties op de achtergrond blijven draaien, hoe trager de telefoon wordt.
 
Daarom is het een goed idee om de applicaties volledig af te sluiten. Op een Android kun je eenvoudig zien welke apps nog openstaan door op de knop met streepjes te tikken. Deze zit vaak links van de home-knop. Op een iPhone druk je tweemaal achter elkaar op de homeknop. Druk op het kruisje om de app op Android af te sluiten. Op een iPhone swipet de gebruiker de app omhoog om deze af te sluiten.
 
Overbodige bestanden verwijderen
De meeste smartphone-gebruikers laden de telefoon vol met muziek, maken veel foto’s, zitten vaak op WhatsApp en hebben veel berichten opgeslagen. In plaats van deze op de telefoon te laten staan, doe je er beter aan om een back-up te maken en alle persoonlijke media van de smartphone te verwijderen. Daarmee creëer je meer vrije ruimte en wordt de telefoon sneller.
 
Een app is op iOS te verwijderen door het app-icoontje even vast te houden en op het minnetje te tikken. Bij Android kan dit via de instellingen. Ga naar ‘Apps/Applicatiebeheer’ en verwijder de apps afzonderlijk.
 
Updaten
We stellen het installeren van updates maar wat graag uit: “Het kan morgen ook nog wel.” Toch is dat niet verstandig, want een update zorgt er vaak voor dat de smartphone beter gaat presteren. Vaak zitten er in oude versies nog fouten waardoor het toestel traag kan worden. Daarnaast verhelpen updates ook belangrijke beveiligingsproblemen.
 
Om te kijken of het toestel de meest recente Android-versie heeft, kunnen gebruikers naar de instellingen gaan en dan op ‘Toestelinformatie’ te tikken. Tik vervolgens op ‘Systeemupdates’. Op een iPhone werkt dat net zo: ga naar de instellingen, tik op ‘Algemeen’ en kies dan voor ‘Software-update’.