Een hoge telefoonrekening op vakantie voorkomen

vrijdag 15 juli 2016 blog Je moet er niet aan denken: je hebt net een heerlijke vakantie naar een warm, zonnig land achter de rug. Bij thuiskomst ligt er een berg post op de mat, waaronder de telefoonrekening. Na het openen van de post schrik je: een hoge rekening vanwege verbruik in het buitenland. Gelukkig weten wij raad en geven we vijf tips hoe een hoge rekening op vakantie valt te voorkomen. Een buitenlandbundel nemen
Bij Youfone houden we er rekening mee dat gebruikers graag goed bereikbaar willen zijn op vakantie. Daarom bieden we buitenland modules aan, waarmee gemiddeld 50 procent bespaard kan worden. De bundel kan geactiveerd worden door de klantenservice of via MyYoufone. De bundel kan iedere maand aan of uit worden gezet
 
Voor wie alleen binnen de Europese Unie reist hebben we de EU module. Met deze bundel is het zeer voordelig om te bellen, sms’en en internetten in het buitenland. Voor 2 euro per dag kan er voor 50 minuten gebeld of gesms’t worden. De minuten en sms’jes zijn ook in te ruilen voor 50 MB dataverkeer.

Automatische updates uitzetten
Heb je een bundel uitgekozen? Dan kan het genieten van de vakantie beginnen. De gebruiker kan er zelf voor zorgen dat de bundel langer mee gaat. Dat kan door de instellingen aan te passen en door bijvoorbeeld de automatische updates van apps uit te zetten. 
 
Op een iPhone kan dit door naar de instellingen te gaan, naar onderen te scrollen en dan op ‘iTunes en App Store’ te tikken. Zet de schakelaar achter ‘Updates’ op uit om het automatisch updaten te deactiveren.
 
Op een Android-toestel kan dit door naar de Play Store-app te gaan. Tik bovenin op de drie horizontale lijntjes en druk op ‘Instellingen’. Er verschijnt dan een instellingenvenster. Druk op ‘Apps automatisch updaten’ en kies voor ‘Apps niet automatisch updaten’. Daarmee voorkom je dat de smartphone updates kan installeren terwijl je gebruik maakt van het mobiele netwerk in het buitenland. 

Kaarten van tevoren downloaden
Op vakantie gebruiken we graag de navigatie-app op onze smartphone. Erg handig als vervanger van het navigatiesysteem in de auto, maar het kan ook behoorlijk wat data kosten als het kaarten ververst of nieuwe kaarten worden binnengehaald.
 
Zorg er daarom voor dat de nieuwste kaarten al zijn gedownload via bijvoorbeeld Wi-Fi. Vaak is een navigatie-app ook offline te gebruiken. Dit komt doordat de meeste navigatie-apps gebruikmaken van GPS, in plaats van mobiel internet. Het internet wordt alleen gebruikt voor het ophalen van nieuwe kaarten.

Houd het dataverbruik bij
De uitdrukking ‘Meten is weten!’ geldt ook bij mobiele data. Door het dataverbruik bij te houden komt de gebruiker niet voor verrassingen te staan. Dit kan met verschillende apps, zoals ‘Onavo’.
 
Het dataverbruik kan snel oplopen als er filmpjes bekeken worden, muziek gestreamed wordt of er plaatjes worden gedownload. Een filmpje kost al snel 3 MB. Een liedje beluisteren kost ongeveer 6 MB en een foto in hoge kwaliteit kan tot 15 MB kosten. WhatsApp’en kost slechts een paar kilobyte per ontvangen of verzonden bericht.

Wi-Fi gebruiken
Tegenwoordig bieden campings, vakantieparken en zelfs fastfoodketens gratis Wi-Fi aan. Het is prima om daarmee even je e-mail te lezen, een vakantiefoto op Facebook te plaatsen of het nieuws te bekijken op Twitter. Daarmee voorkom je dat er MB’s verbruikt worden uit je buitenlandbundel.
 
Pas wel op met het gebruik van Wi-Fi voor andere zaken. We raden het sterk af om bankzaken via Wi-Fi te doen. Hackers kunnen namelijk meelezen als het netwerk slecht beveiligd is. Denk er ook om de smartphone zo optimaal mogelijk te beveiligen.