Zo verleng je de batterijduur van jouw smartphone

vrijdag 18 maart 2016 Youfone levensduur batterij verlengen Je herkent het wel: je zit net lekker in een WhatsApp-gesprek met je vriend of vriendin, gaat de telefoon uit. Wat blijkt: de batterij is leeg. Nadat je de hele dag spelletjes hebt gespeeld en selfies hebt gemaakt, wordt het tijd de telefoon weer op te laden. Om te voorkomen dat de telefoon midden in een WhatsApp-gesprek uitgaat, hebben we een paar tips verzameld om de batterijduur te verlengen. 1. Schermhelderheid aanpassen
Deze tip kennen veel smartphonegebruikers al: het omlaag zetten van de helderheid van het scherm. Hoe feller het scherm, hoe hoger het energieverbruik. Het is verstandig de helderheid automatisch aan je omgeving aan te laten passen. Op die manier is het scherm in donkere omgevingen niet al te fel, terwijl je buiten in de zon nog gewoon op de smartphone kunt kijken.
 
2. Niet automatisch verversen
Smartphones zijn altijd bezig; zelfs als de telefoon in slaapstand staat. Op de achtergrond wordt namelijk de hele tijd gecontroleerd op nieuwe berichten. De gebruiker kan dit uitzetten door de instellingen van zijn of haar toestel aan te passen. Vaak staat de optie ‘Ververs app op de achtergrond’ of ‘Gegevens automatisch synchroniseren’ onder het kopje ‘Algemeen’ of ‘Gegevensverbruik’.
 
Door deze functie uit te schakelen, haalt de telefoon niet automatisch berichten op. Het nadeel daarvan is dat je dat ene belangrijke berichtje pas later ziet.
 
3. Wifi en bluetooth tijdelijk uitschakelen
De meeste mensen zetten bluetooth en wifi bij de installatie van hun smartphone een keer aan, maar zetten deze functies nooit weer uit. Daardoor loopt de accu sneller leeg. Ga je de deur uit of heb je geen verbinding meer nodig? Schakel wifi en bluetooth dan uit door naar de instellingen van de smartphone te gaan. Het zijn echte accuvreters.
 
4. GPS tijdelijk uitschakelen
Snel even iets vinden op Google Maps of de hele rit naar de andere kant van het land begeleid worden door de navigatie-app op de telefoon; GPS is hartstikke handig. Het is ook één van de grootste geheime energieverbruikers van een smartphone. Het vergt namelijk veel energie om de hele tijd de locatie te verversen. Houd daarom ook in de gaten of een app gebruik maakt van de locatievoorzieningen van de smartphone. Alle apps toestemming geven om je locatie op te halen is dus geen goed idee als je energie wilt besparen.
 
4. Houd de temperatuur in de gaten
Een warme telefoon verbruikt veel meer energie dan een koele telefoon. Over het algemeen geldt: hoe warmer de smartphone is, hoe sneller de accu leeg gaat. Een warme smartphone moet waarschijnlijk veel processen op de achtergrond verwerken, die de batterij leegtrekken. Vaak merk je aan de warmte van de smartphone hoe hard deze werkt. Daarom is het goed om het toestel even met rust te laten als de telefoon erg warm is.
 
5. Van 100 naar 0
De meeste batterijen in smartphones zijn gemaakt van lithium-ion. Dat materiaal gaat langer mee als het altijd is opgeladen. Daarom is het niet goed om de batterij van de telefoon helemaal leeg te laten lopen, om deze vervolgens weer helemaal op te laden. Iedere keer dat de telefoon uitgaat omdat deze geen energie meer over heeft, gaat er een leven van de batterij voorbij. Een batterij heeft slechts een bepaald aantal levens, dus raden we de aan om de batterij op te laden zodra deze op ongeveer 10 procent staat. Laad de batterij niet volledig op, maar tot ongeveer 80 procent. Dan gaat de smartphone langer mee.
 
De mobiele oplader: een powerbank
Wie echt niet meer zonder smartphone kan, kan een kleine powerbank kopen. Deze werkt als een soort mobiele oplader. Het concept is heel simpel: de gebruiker laadt de powerbank op en deze slaat stroom op. Zit je eens zonder stroom voor je telefoon, dan kun je deze via een kabeltje aansluiten op de powerbank. Natuurlijk moet je dan niet vergeten de powerbank op te laden.
 
Een andere optie is een laptop te gebruiken als lader. Het enige wat dan benodigd is, is een USB-kabel. De gebruiker verbindt de telefoon dan aan de laptop.