Zo bespaar je energie met je telefoon

donderdag 8 september 2016 blog Misschien is de huidige smartphone wel aan vervanging toe, maar is er eigenlijk geen budget voor een nieuwe. Het grootste gedeelte van het budget gaat namelijk op aan energiekosten. Daar valt wat aan te doen, zodat je kunt sparen voor een nieuwe telefoon. Zolang deze nog werkt, kun je een paar handige energie-apps gebruiken. De Stroom Meter
Sommige huishoudens hebben nog een oude stroommeter met draaischijf. Daar is deze app erg handig voor. De gebruiker maakt simpelweg een filmpje van de schijf. Zodra de schijf van de meter draait, registreert De Stroom Meter dat. De applicatie weet dat een draaischijf ongeveer 300 keer moet draaien voordat er een kilowattuur verbruikt is. Zo kun je dus makkelijk rotaties omzetten naar kilowatturen
 
Het handige is dat deze app ook werkt met wat nieuwere meters. Wie een stroommeter met een ledlampje heeft, kan de camerafunctie ook gebruiken. De app registreert wanneer het lampje knippert. 1000 keer knipperen staat gelijk aan een kilowattuur. Zet de app aan, laat deze het geknipper of gedraai registreren en meet precies wat het verbruik is. Op die manier valt sluipverbruik ook snel te ontdekken.

Zonnepanelensimulator
Zonnepanelen zijn helemaal in…. En onbetaalbaar. Toch? Misschien niet! Daar kom je achter met de Zonnepanelensimulator van het energiebedrijf Eneco. Gebruikers kunnen ermee uitrekenen wat zonnepanelen zouden kunnen opbrengen. Je vult in wat voor dak je hebt, hoe de zonnepanelen zouden kunnen liggen en je maakt een interactieve rekening. De simulator gaat aan de slag en in een vingerknip krijgt de gebruiker een rapport op zijn scherm.
 
In het rapport staat een voorspelling. Zo maakt de app een berekening van de opwek en welke subsidie de gebruiker voor de installatie zou kunnen krijgen. Op die manier is meteen duidelijk of zonnepanelen een aantrekkelijke keuze zijn.

Enelogic
Met Enelogic kunnen gebruikers direct hun energieverbruik inzien. Dat kan zowel op de website als op de apps. De verbruiksgegevens komen van de slimme meter die je al in huis hebt. De app monitort ook de teruglevering van elektriciteit.
 
Goed om te weten: het is alleen mogelijk de netto teruglevering op te zoeken. De energie die wordt opgewekt wordt namelijk direct weggestreept tegen de energie die op het moment van raadplegen wordt gebruikt.

Plugwise
Wie een slimme thermostaat van de fabrikant Plugwise heeft (zoals bijvoorbeeld Anna of de Smile P1), kan de app van Plugwise gebruiken om energie te leren besparen. De fabrikant ontwikkelt continu door aan de app, want het is inmiddeld al beschikbaar voor tablets, smartphones, computers en Macs.
 
De app biedt inzicht in het verbruik per apparaat en geeft daarnaast ook live inzicht in de energiekosten. Daarmee valt dus te berekenen hoeveel energie jou per dag kost. Handig is ook dat het mogelijk is om de grootste energieverbruiker in huis op te sporen. Zonnepanelen kunnen geregistreerd worden, zodat direct te zien valt wat zonnepanelen opleveren.

Nefit Easy
Thermostaten van Nefit kunnen aangestuurd worden met de app ‘Nefit Easy’. Daarmee heeft de gebruiker de complete controle over de verwarming. Het is mogelijk om een dag- of weekprogramma in te stellen en foutgegevens kunnen gemakkelijk uitgelezen worden. Natuurlijk begrijpen jij en ik niets van die gegevens, dus heeft Nefit de optie ingebouwd om de gegevens direct naar een ervaren installateur te sturen.
 
Wil je dat het bij thuiskomst lekker warm is in huis? Met Nefit Easy valt de temperatuur vanaf iedere locatie te regelen. Je kunt dus al vanaf kantoor de temperatuur thuis regelen. Dankzij deze app kom je nooit meer thuis in een koud huis.