Zo maak je de telefoon ‘boefproof’

donderdag 24 november 2016 blog Een smartphone is een heel persoonlijk apparaat. We maken er foto’s mee van onze families en reizen, versturen en ontvangen er vertrouwelijke berichten mee en het staat bomvol andere informatie. Als de telefoon gestolen wordt, is dat een persoonlijk drama. Helaas gebeurt het nog vaak, dus geeft Youfone een paar tips om het dieven niet te gemakkelijk te maken. Veiligheidsmaatregelen nemen
Om te voorkomen dat smartphonedieven jouw waardevolle informatie kunnen bekijken, kun je een paar veiligheidsmaatregelen nemen. Allereerst is het goed om de telefoon zo in te stellen dat je deze altijd kunt traceren, blokkeren en wissen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Yousecure. Deze app, gemaakt door Youfone, heeft proactieve anti-diefstal.
 
Daarnaast zijn er nog een paar handige manieren om de smartphone ‘boefproof’ te maken. Op die manieren valt er niet veel te halen als de telefoon gestolen wordt.

Lockwatch
Een handige Android-app is bijvoorbeeld LockWatch. Deze app neemt een selfie als de toegangscode een aantal keren fout is ingetypt. Zo heb je de dief dus altijd op beeld. Het mooie van deze app is dat de telefoon jou de selfie en de GPS-locatie van de telefoon doorstuurt. Je kunt deze informatie overleggen aan de politie, zo dat de politie gericht kan zoeken. Ga nooit zelf achter een dief aan!

Toegangscode
Toegegeven, deze methode kan een beetje riskant zijn, maar als je écht het toestel optimaal wilt beveiligen, kan de toegangscode een oplossing bieden. Veel smartphones hebben de optie om alle gegevens te wissen als de toegangscode te vaak foutief wordt ingevoerd. Op die manier voorkom je dat iemand toegang heeft tot persoonlijke informatie.
 
Het nadeel hiervan is dat de telefoon ook gewist wordt als jij zelf de toegangscode te vaak foutief invoert. Deze methode werkt ook alleen op iOS en Android. Met een Windows Phone is automatisch wissen nog niet mogelijk.
 
Je doet dit zo op iOS:
 • Ga naar de instellingen;
 • Tik op ‘Touch ID en toegangscode’;
 • Voer de ontgrendelingscode in;
 • Scroll een stukje naar beneden en schuif het schuifje naast ‘Wis gegevens’ naar rechts.

En zo doe je dit op Android:

 • Ga naar de instellingen;
 • Tik op ‘Beveiliging’;
 • Ga op zoek naar de opties voor ontgrendelen.
Goed om te weten: niet alle Android-toestellen hebben een optie om informatie automatisch te wissen bij een aantal ontgrendelingspogingen.

Wat weet jij over je telefoon?
Veel smartphone-eigenaren vergeten het, maar ga eens na wat jij eigenlijk weet van je smartphone. Waarmee kun je bewijzen dat dit echt jouw telefoon is? Een serienummer en een IMEI-code helpen de telefoon te identificeren. Noteer daarom de volgende gegevens:

 • Het merk;
 • Het typenummer;
 • De IMEI-code;
 • De kleur;
 • Eventuele gebruikssporen.

Deze gegevens zijn belangrijk voor het signalement van de smartphone. De politie kan dan gericht gaan zoeken. Hoe gedetailleerder de informatie, hoe groter de kans dat jouw smartphone teruggevonden wordt.

Killswitch
In de toekomst zit er waarschijnlijk een zogenaamde ‘killswitch’ op de telefoon. Smartphonefabrikanten en overheden werken daar nu aan. Met deze mogelijkheid kun je altijd je smartphone op afstand onklaar maken. Dat gaat nog een stuk verder dan het blokkeren en wissen van de smartphone: de telefoon zal het nooit meer doen. Een dief heeft dan niets aan de smartphone, maar jij zelf ook niet meer als deze teruggevonden wordt.

Wat je moet doen als je telefoon gestolen is
Als je telefoon gestolen is, moet je vijf stappen uitvoeren: het verzamelen van de gegevens, de telefoon vergrendelen, de simkaart blokkeren, aangifte doen en met de verzekering bellen. Dat zetten we nu even snel op een rijtje, maar we hebben ook een uitgebreide handleiding erover geschreven. Die vind je bij het artikel ‘Telefoon gestolen? Doorloop deze 5 stappen’.