Wat je moet weten voor je een nieuwe smartphone kiest

maandag 29 augustus 2016 blog Toe aan een nieuwe mobiele telefoon? Grote kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De smartphonewereld is een jungle van termen. Meer megapixels, meer gigahertz, meer RAM, gebogen schermen, speciale displays.. Het is allemaal wat overweldigend. Daarom helpt Youfone om de juiste smartphone te kiezen. Wat moet je weten voordat je een nieuwe smartphone kiest? Wat mag het kosten?
Alles begint altijd bij geld. Een smartphone is geen apparaat dat je zomaar even vervangt. Het is een belangrijke, dure aankoop. Bepaal daarom eerst het budget. Wat heb jij over voor een telefoon? Voor sommige smartphone-gebruikers is 900 euro voor een telefoon een prima bedrag. Zij willen het beste van het beste. Anderen fronsen hun wenkbrauwen bij het horen van zo’n bedrag. Die kiezen waarschijnlijk voor een veel goedkopere telefoon.
 
Wat wil ik?
Wie weet wat hij of zij wil uitgeven aan een smartphone, kan zich afvragen waaraan de smartphone moet voldoen. Is een goede camera belangrijk? Hoe moet de smartphone eruit zien? Hoe lang moet de accu mee kunnen en hoe groot mag het scherm zijn?
 
Stel jezelf dat soort vragen. Het klinkt misschien wat emotioneel, maar ook met een telefoon kun je een ‘klik’ hebben. Soms weet je dat een bepaald toestel het wordt, of je vindt een toestel juist helemaal niets. Kies voor het toestel dat het beste gevoel geeft, want je zult het toestel nog vaak in de handen hebben.
 
Wat kan het toestel?
Tot nu toe weten we wat het toestel mag kosten en wat het toestel moet kunnen. Dan begint de zoektocht pas echt. Zo’n zoektocht bestaat vooral uit het vergelijken van besturingssystemen, resoluties en camera’s. Dat zijn immers wat we het meeste doen op een telefoon: apps gebruiken, filmpjes kijken en foto’s nemen.
 
Besturingssysteem
Smartphonefabrikanten gebruiken drie grote besturingssystemen: Android, iOS en Windows. Android en iOS staan lijnrecht tegenover elkaar. Waarin deze twee systemen van elkaar verschillen, lees je in dit artikel.
 
Windows op een telefoon lijkt erg op Windows op de computer. Het voordeel is dat het systeem daarmee snel went. Het nadeel is dat er niet erg veel apps voor beschikbaar zijn. Zeker voor gebruikers die graag vakantiefilmpjes maken en bewerken is dat jammer.
 
Een hoge resolutie
Lekker een filmpje kijken in de trein is een stuk aangenamer als het scherm goed is. Een scherm met een mat ontwerp en een lage resolutie is vaak niet fijn om langer dan een halfuur te bekijken. Het beeld ziet er misschien rafelig of vervormd uit.
 
Wie vaak filmpjes bekijkt op de smartphone, kan het best kiezen voor een telefoon met een hoge resolutie. Houd ook rekening met de grootte van het scherm. De één vindt een 5,5 inch telefoon erg prettig, een ander vindt het veel te groot.
Zijn meer megapixels beter?

De camera is één van de belangrijkste functies van de smartphone. We hebben de telefoon immers altijd bij ons, dus het is het eerste apparaat waarmee we filmen en fotograferen. De tijd dat we een pocketcamera bij ons hadden, is inmiddels voorbij.
 
Smartphonefabrikanten zetten in hun marketingcampagnes altijd het aantal megapixels in. De meeste gebruikers denken dat meer megapixels beter zijn, maar dat is lang niet altijd waar. Wij hebben een uitgebreide blog geschreven over camera’s op smartphones.
 
Internetten op 3G of 4G
Bekijk ook goed of het toestel verbinding maakt via 3G of 4G. De wat goedkopere toestellen kunnen vaak alleen verbinding met 3G. Dat is jammer als je een 4G-bundel bij ons hebt, want deze kan dan niet gebruikt worden. De nieuwere toestellen hebben steeds vaker ondersteuning voor 4G, zodat je razendsnel kunt internetten.
Welke andere apparaten gebruik ik?

De kans dat iemand met een iMac, Macbook, iPad en iPod voor een Android-toestel kiest is heel erg klein. Waarschijnlijk zal hij of zij kiezen voor een iPhone. Alle apparaten werken dan netjes met elkaar samen.
 
Voor sommige mensen is technologie niet zo belangrijk. Zij hebben vaak een wat oudere laptop of tablet en willen gewoon bereikbaar zijn. Deze groep kiest waarschijnlijk voor een goedkope, simpele telefoon.
 
Blijf ik aan een merk hangen?
De Apple-gebruiker kwam al even voorbij. Vooral Apple-gebruikers lopen de kans dat zij aan een merk blijven hangen. Er wordt niet meer gekeken naar wat een toestel kan, maar naar het merk. Vaak is de gebruiker bang over te stappen op een ander systeem. Beoordeel bij de keuze voor een telefoon altijd op wat een telefoon kan en niet op wie de smartphone gemaakt heeft.