Een refurbished telefoon: iets voor jou?

woensdag 11 januari 2017 blog Een top smartphone is vaak een grote uitgave. Vaak betaal je zo een paar honderd euro voor een goede smartphone. Gelukkig kan dat ook goedkoper, door een refurbished telefoon te kopen. Wat de voor- en nadelen zijn van een refurbished smartphone, leggen we je graag uit. Wat is een refurbished smartphone?
‘Refurbished’ is het Engelse woord voor ‘gereviseerd’. Bij een dergelijk toestel hebben we het vaak over tweedehands smartphones die, waar nodig, opgeknapt zijn. Onderdelen die niet goed werken of slijtage vertonen, worden dan vervangen. Op die manier doet de telefoon het weer als nieuw.
 
Vaak gaat het om toestellen die zijn teruggebracht naar de leverancier. Bijvoorbeeld omdat het niet in de smaak viel, omdat de behuizing krassen vertoonde of omdat het scherm brak bij een val. De telefoon wordt in al deze gevallen gerepareerd. Anders wordt deze direct doorverkocht als een ‘refurbished’ telefoon.
 
Dat een toestel als ‘refurbished’ wordt verkocht, houdt niet in dat er echt iets aan is opgeknapt. In sommige gevallen wordt de telefoon gechecked en meteen doorverkocht. In andere gevallen worden alleen vitale onderdelen als de accu en het scherm vernieuwd.

Zoek je een refubished iPhone? Klik hier.

Het proces
Bij een ’refurbishment’, zoals het opknappen heet, wordt een telefoon eerst grondig nagekeken. Als er iets stuk is, worden onderdelen vervangen. De batterij wordt vaak als standaardprocedure vervangen, omdat batterijen de capaciteit kunnen verliezen naarmate ze langer worden gebruikt. De software wordt geüpdatet en vervolgens wordt deze uitvoerig getest. Werkt alles goed? Dan gaat de telefoon in een doosje en wordt deze als ‘refurbished’ verkocht.

Voordelen en nadelen
Een groot voordeel van een opgeknapt toestel is vaak de prijs. Voor opgeknapte toestellen wordt vaak een grote korting gegeven. Het prijsverschil kan al snel oplopen tot een paar honderd euro. Je kunt kiezen voor een dergelijk toestel als je bijvoorbeeld trouw bent aan een merk, maar niet altijd de hoofdprijs wilt betalen.
 
Een ander bijkomend voordeel is dat dit milieuvriendelijk is. Je hergebruikt onderdelen en soms zelf de hele telefoon. Onderdelen die niet in dezelfde telefoon opnieuw worden gebruikt, kunnen worden opgespaard om in andere telefoons te zetten.
 
Nog een voordeel: je krijgt vaak garantie op een refurbished smartphone. Dat is bij een tweedehands wel anders. Daar krijg je geen garantie. Handig, want dan kun je bij mankementen met je telefoon terug naar de winkel.
 
Nadelen zijn er ook: volgens de Consumentenbond verschilt de prijs van een refurbished smartphone niet zoveel van de laagste nieuwprijzen. Er zijn koopjes, maar daar bespaar je niet altijd evenveel op.
 
Een ander nadeel is dat je niet weet wat er aan het toestel mankeerde voordat deze werd ingeleverd. Hoeveel is er vervangen? Wat is er vervangen en waarom? Deze redenen worden bij aankoop van een opgeknapt toestel niet gemeld.

Een overweging maken
Bij dure toestellen kun je besparingen van meer dan 100 euro behalen. Aan de andere kant moet je er rekening mee houden dat het geen nieuw toestel is en je die verwachtingen dus ook niet kunt stellen.
 
Of een refurbished smartphone iets voor jou is, kun je afwegen aan de hand van de voordelen en nadelen die we hebben beschreven.

Vergelijken
Ga je op zoek naar een opgeknapte smartphone, dan is het verstandig te vergelijken. Volgens de consumenten zijn er grote prijsverschillen tussen winkels onderling. De prijzen lopen uiteen van 580 euro tot 760 euro voor een refurbished iPhone 6s. Bekijk vooral de toestelshop eens, hier kun je mooie aanbiedingen vinden.