WhatsApp vs. Telegram vs. Facebook Messenger: wie wint?

dinsdag 8 november 2016 blog WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger zijn de grootste berichtendiensten ter wereld. Veel smartphonegebruikers maken gebruik van alle drie de apps. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? Welke berichtendienst is het best? We vergelijken de apps op drie punten. Het aantal gebruikers
Allereerst kijken we naar het aantal gebruikers. WhatsApp is de grootste berichtendienst ter wereld met meer dan een miljard gebruikers. Telegram blijft groeien en heeft inmiddels meer dan 100 miljoen gebruikers. Facebook Messenger wordt door ongeveer een miljard mensen gebruikt.
 
Als je een keuze moet maken tussen deze drie apps, kijk dan vooral naar wat de omgeving gebruikt. Vooral bij Telegram is dat een tijdje een probleem geweest. Iedereen had WhatsApp, maar weinig Nederlanders hadden een account op Telegram. Toen de voordelen van de veiligheid van Telegram bekend werden, probeerden meer Nederlanders de app uit.

Hoe veilig zijn de apps?
Daarmee komen we op het volgende punt: de veiligheid van de verschillende apps. Telegram had altijd een groot voordeel ten opzichte van WhatsApp en Facebook Messenger. Telegram had namelijk als enige app de zogenaamde end-to-end-encryptie.
 
End-to-end-encryptie houdt in dat het hele gesprek versleuteld is. Het is niet te lezen door derden, maar alleen door de twee personen die met elkaar in gesprek zijn. Zelfs telecomproviders, internetproviders en de aanbiedende dienst kunnen het gesprek niet bekijken.
 
Toen de ontwikkelaars van WhatsApp merkten dat Telegram er veel gebruikers bij kreeg omdat het als enige dienst versleutelde berichten aanbood, besloot WhatsApp ook dezelfde functie in te bouwen. 
 
Facebook Messenger bood deze functie niet, maar daar is nu verandering in gekomen. Voor een beperkte groep is het mogelijk om ‘secret conversations’ te voeren. Daar komt nog bij dat de ontvangende partij de nieuwste updates geïnstalleerd moet hebben. Het werkt alleen op Android en iOS, niet op de website van Facebook. Nog maar weinig gebruikers kunnen daarom ‘secret conversations’ beginnen.

De apps lijken op elkaar, maar zijn niet gelijk
De apps lijken dus aardig op elkaar, maar toch zit er nog wel wat verschil in de functies van de drie berichtendiensten.
 
Telegram heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om berichten automatisch te laten wissen. Die functie biedt WhatsApp niet. Bij Facebook Messenger is het onderdeel van ‘secret conversations’, maar dat is nog niet voor iedereen beschikbaar. Op al deze apps kun je nog screenshots maken, dus op die manier kan vertrouwelijke informatie nog steeds gedeeld worden.
 
Is de veiligheid niet zo belangrijk voor jou, maar kies je liever voor entertainment, dan is Facebook Messenger meer iets voor jou. Daar kun je minigames spelen en sticker versturen. Op Telegram kun je wel stickers versturen, maar geen minigames spelen.
 
WhatsApp heeft dit allemaal niet. Het is nu wel mogelijk om vette of schuingedrukte tekst te sturen, maar dat valt nog wat in het niet bij de functies van Telegram en Messenger.
 
Dan nog de functie ‘videobellen’: dat is mogelijk op Facebook Messenger. Op WhatsApp kun je alleen in audio bellen en Telegram biedt geen van beide opties. Er zijn wel geruchten dat WhatsApp op een gegeven moment ook videobellen gaat aanbieden.

Welke app is het best?
Welke app het best is, hangt geheel af van de wensen van de gebruiker. Feit is dat de meeste smartphonegebruikers WhatsApp en Facebook Messenger gebruiken. Maar wie de veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, kiest voor Telegram.
 
Gelukkig zijn de apps allemaal niet zo groot in omvang: Telegram is maar 38 MB, WhatsApp 96 MB en Messenger 134 MB. Op een gemiddelde smartphone is genoeg ruimte om alle drie te installeren. Zo hoef je toch niet te kiezen tussen jouw vrienden die liever stickers versturen en vrienden die zo veilig mogelijk willen chatten.