Wat is SIM matching?

vrijdag 27 mei 2016 blog Beveiliging op de smartphone wordt steeds belangrijker. Er komen dan ook steeds meer antivirusprogramma’s voor smartphones op de markt. Sommigen ondersteunen ‘SIM matching’. Maar wat is het eigenlijk en wat kan de smartphone-gebruiker ermee? Antidiefstal
Het is vervelend genoeg als je telefoon wordt gestolen. Het wordt nog vervelender als de telefoon voorzien wordt van een nieuwe simkaart en daarna opnieuw wordt geïnstalleerd. Daarmee wordt de kans dat de eigenaar van de telefoon zijn of haar toestel terugvindt namelijk kleiner.
 
Daarom komen steeds meer antivirusprogramma’s met ‘proactieve antidiefstal’. Daarmee bedoelen we dat het onmiddellijk werkt na het detecteren van onrechtmatig gebruik.

Gegevens verzamelen
Als je meerdere simkaarten hebt is het een goed idee om een lijst met vertrouwde simkaarten te maken. Verzamel in ieder geval de telefoonnummers en pincodes en bewaar deze op een veilige plek. Een papiertje in de portemonnee kan een goede optie zijn.
 
Daarnaast raden we aan om het serienummer van de telefoon op te schrijven. Vaak is het nummer op de accu geplakt. Er zit een wit stickertje met een barcode op. Kun je het serienummer niet vinden? Dan kun je deze opvragen door *#06# in te toetsen.

Wat is SIM matching?
SIM matching is een methode om onrechtmatig gebruik te voorkomen. Bij deze techniek wordt een simkaart geregistreerd. Het antivirusprogramma weet dan precies of de simkaart die bij de telefoon hoort erin zit. Zit er een andere simkaart in? Dan neemt de antivirus app meteen maatregelen.
 
Bij Yousecure van Youfone kun je een vertrouwd contactpersoon instellen. Als wordt vastgesteld dat een niet-toegestane simkaart wordt ingebracht, stelt Yousecure jou hier direct van op de hoogte. 

De daders van diefstal identificeren
In het verstuurde SMS’je staat meer informatie over de simkaart die is ingebracht. Denk bijvoorbeeld aan het telefoonnummer en de International Mobile Subscriber Identity (IMSI). Daarmee kunnen providers personen identificeren. Het is dus mogelijk om met deze gegevens de daders van de diefstal te vinden en te identificeren.
 
Vermoed je dat jouw telefoon is gestolen of ben je contactpersoon voor iemand? Doe dan altijd aangifte als je een waarschuwingsbericht krijgt en ga nooit zelf achter daders aan. Daders kunnen anders slachtoffers worden en andersom. Dat maakt het actie ondernemen tegen telefoondieven moeilijker. Doorloop bij diefstal ook deze vijf stappen.

Lokaliseren en vergrendelen
Met veel antivirus apps, waaronder Yousecure, is het mogelijk om het toestel te lokaliseren en te vergrendelen. Krijg je een waarschuwingsbericht dat er een andere simkaart in de telefoon is geplaatst? Dan raden we aan het toestel direct te vergrendelen. Door het toestel te vergrendelen voorkom je dat dieven bij persoonlijke gegevens komen. Op deze manier komt gevoelige informatie dus nooit op straat te liggen.

Gratis proberen
Antivirus apps geven je vaak de mogelijkheid om de applicatie een tijdje gratis te proberen. ESET geeft bijvoorbeeld een proefperiode. Datzelfde bedrijf heeft met Youfone samengewerkt om ‘Yousecure’ te ontwikkelen. Ook bij Yousecure krijg je een proefperiode van drie maanden.
 
In deze drie maanden kun je het programma op twee apparaten gebruiken, waaronder PC’s, Macs, smartphones en tablets. Bevalt het je? Dan kost de bescherming na deze drie maanden slechts 2 euro per maand. Je kunt de beveiliging iedere maand opzeggen. Alle computers en platformen krijgen een beveiliging met één licentie. Natuurlijk berekenen we geen extra kosten voor het updaten van Yousecure. Zo blijf jij de baas over jouw persoonlijke gegevens. Je kunt Yousecure downloaden via ‘MyYoufone’ op de webpagina ‘Extra diensten’.