Deze problemen zijn opgelost door de smartphone

vrijdag 9 december 2016 blog Kun je je nog een leven zonder smartphone voorstellen? Waarschijnlijk niet. Wij in ieder geval niet. De smartphone heeft ons leven een stuk eenvoudiger gemaakt. Problemen waar je vroeger moeite voor moest doen om op te lossen, zijn nu met één klik verholpen. Hoe deden we dat vroeger toch zonder? Vaarwel, praatpaaltjes!
Als je auto stuk was, moest je stilstaan langs de kant van de weg en door weer en wind naar een praatpaaltje lopen. Een wat? Een praatpaaltje, zo’n geel ding van de ANWB. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer.
 
Sterker: dankzij de komst van apps en snel internet op de telefoon zijn de praatpaaltjes volstrekt overbodig geworden. Ze worden binnenkort dan ook afgeschaft.

Dating was onmogelijk
Dating was vroeger ontzettend ingewikkeld. Je moest allereerst de deur uit, naar een club of naar een kroeg. Daar moest je dan iemand vinden en als je dan eindelijk iemand leuk vond, moest je ruim van tevoren afspreken via de huistelefoon.
 
Had je een geslaagde date, dan moest je klaarzitten bij de telefoon. Anders zou er maar zo iemand anders kunnen opnemen. Zoals de moeder van je crush. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig datingapps en WhatsApp voor. Dan kunnen we in alle privacy hartjes en kus-emoji’s sturen.

Alleen internetten als je thuis was
Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar vroeger zaten we op het internet via een kabeltje. We noemden het toen nog ‘surfen’ en je moest er voor inbellen. Dat was vreselijk, want het apparaat waar je mee moest verbinden (een modem) maakte veel herrie bij het inbellen.
 
Als je dan eindelijk, na lang wachten, verbinding had, werd je moeder gebeld. Omdat internet vroeger via de huistelefoon ging, werd de verbinding dan verbroken en moest je opnieuw inbellen. Langer dan een uurtje internetten? Vergeet het maar. Dan is het nu toch een stuk handiger. Met bijvoorbeeld een internetbundel van Youfone ben je altijd en overal met het internet verbonden.

Navigeren
Vroeger zat je dus echt met een papieren kaart in de auto. Je kreeg altijd ruzie met degene die de auto bestuurde, want iedereen kon op z’n eigen manier als beste kaartlezen.
 
De smartphone heeft tegenwoordig talloze navigatieapps. Heel handig, want je typt nu gewoon in waar je bent en waar je naar toe wilt. Geen gedoe met papieren kaarten mee!

Post versturen
Wanneer heb jij voor het laatst een briefkaart verstuurd? Weet je überhaupt nog wat een briefkaart is? Vroeger liepen we helemaal naar de brievenbus om een kaartje te versturen. Nu hebben we daar Facebook voor. Gewoon even wat schrijven op de wall van je vriend of vriendin, plaatje erbij en je bent klaar.
 
Aan de andere kant had het ook wel z’n charmes: een kaartje krijgen of eentje versturen. Het is toch net even persoonlijker dan een berichtje op Facebook. Mis je het? Er bestaan online groepen waar je elkaar ouderwets een kaartje kunt sturen. Je hoeft alleen even te zoeken naar ‘snailmail’.

Gekraak en geruis op vakantie
Als je ver weg bent op vakantie, wil je wel eens met het thuisfront bellen. Dat was vroeger maar amper mogelijk. Je kon wel bellen, maar meestal was dat erg duur en had je bovendien een hele slechte verbinding. Veel meer dat gekraak en geruis was het niet.
 
Nu kun je bellen, sms’en en internetten in het buitenland met een buitenlandbundel van Youfone. Dat is veel goedkoper dan het bellen van vroeger, de kwaliteit is een stuk beter en je kunt nog eens foto’s sturen. Natuurlijk kun je ook videobellen via Skype of Facetime.

Muziek op je telefoon
Twintig jaar geleden kon je uren voor de radio zitten om een liedje op te nemen op een cassettebandje. Dat doet echt niemand meer. We hebben nu Spotify, zodat je favoriete liedje altijd binnen handbereik  is. En anders zet je je favoriete track binnen een paar seconden op je mobiele telefoon.