Camera's in smartphones: waar kun je op letten?

dinsdag 16 augustus 2016 blog Een smartphone lijkt soms wel de perfecte vervanger voor de camera; het is niet groot, past in de broekzak en je hebt de telefoon altijd bij je. Dat weten fabrikanten van smartphones ook, waardoor de camera’s op smartphones steeds beter worden. Sommige toestellen filmen en fotograferen zelfs al in 4K. Zie je door de bomen het bos niet meer? Youfone zet op een rijtje waar je op kunt letten. Megapixels
‘Hoe meer megapixels, hoe beter de camera’? Dat dachten we tot een paar jaar geleden wel. De kwaliteit van de camera hangt niet helemaal af van de hoeveelheid megapixels. Een paar jaar geleden voerden smartphonefabrikanten een heuse ‘megapixel-oorlog’ met elkaar: wie had de meeste megapixels?
 
Als een hoog aantal megapixels niet per se beter is, waarom duiden fabrikanten het dan wel aan? Dat doen ze omdat het aangeeft hoe veel pixels er in een foto zitten en hoe groot de foto kan worden afgedrukt zonder kwaliteit te verliezen. Voor een goede afdruk moeten er 300 pixels op een inch zitten. Om een foto er goed uit te laten zien op een scherm zijn zoveel megapixels niet nodig. 72 pixels per inch is prima voor op een scherm.

Sensor
Niet het aantal megapixels, maar de sensor is belangrijk. Het is het hart van iedere camera. Bij iedere foto vangt de camera licht op. De sensor zorgt ervoor dat het licht wordt omgezet in elektrische signalen, zodat het een foto wordt.
 
De sensor berekent daarvoor het formaat, de resolutie en het bereik van de foto. Een spiegelreflexcamera heeft een veel grotere sensor dan een smartphone. Daarom is een foto op een spiegelreflexcamera kwalitatief beter. Dat wil niet zeggen dat een smartphonefoto onbruikbaar is.

Diafragma
Het diafragma (of ‘aperture’) bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Dat is belangrijk voor de scherpte en diepte van de foto. De hoeveelheid licht wordt aangeduid met de letter ‘f’. Hoe lager de ‘f-waarde’, hoe meer licht er op de sensor kan vallen. Een camera met f/18 maakt op de voorgrond haarscherpe foto’s, maar kan voor- en achtergrond niet erg goed van elkaar onderscheiden. 
 
Een smartphonecamera met een diafragma van f/2.8 kan voor- en achtergrond heel goed van elkaar onderscheiden. De voorgrond is haarscherp, terwijl de achtergrond vervaagd in wazigheid. Dat geeft het typisch fotografische effect. De Samsung Galaxy S7 (Edge) en de Apple iPhone S6 hebben bijvoorbeeld een lage diafragma.

Lens
Een goede lenstechniek is belangrijk voor een goede foto. Niet voor niets gebruiken professionele fotografen enorme lenzen. Een grote, glazen lens laat meer licht door en zorgt daardoor voor meer diepte.
 
Smartphonefabrikanten adverteren vaak met het merk lens dat ze gebruiken. Eigenlijk is dat niet nodig, want het merk staat niet garant voor de kwaliteit van de foto. Of een foto goed uit de verf komt, hangt vooral af van het systeem erachter.

Flitser
Natuurlijk wil je ook ‘s avonds goede foto’s kunnen maken. Soms is een lage diafragma daarvoor niet genoeg. Gelukkig hebben steeds meer smartphones flitsers die je ook aan kunt zetten tijdens het filmen. Flitsers zijn zo ver hun tijd vooruit dat de foto’s niet bewogen lijken als je een flitser gebruikt.

Stabiel beeld?
Denk je een ontzettend goede foto te hebben genomen, blijkt dat het beeld sterk bewogen is. Dat kan komen door te weinig licht of doordat de telefoon bewogen is. Steeds meer smartphonefabrikanten proberen dit te voorkomen met beeldstabilisatie. Dat is echt een voordeel tegenover ‘gewone’ camera’s: smartphones bekijken achteraf of de foto bewogen is. Als dat het geval is, trekt de telefoon de foto via software recht.
 
Veel fabrikanten werken nu met ‘optische stabilisatie’. De camera zelf vangt dan al veel klappen op. De smartphone helpt de foto niet meer via software, maar direct via de camera.

Instellingen
Het maken van een goede foto hangt ook af van de instellingen. De meeste smartphonegebruikers laten alle instellingen op ‘automatisch’ staan. Vaak is dat voldoende voor een goede foto. Maar de echte fotografiefreak wil zelf kunnen sleutelen aan het focuspunt, kleurbalans, opnametijd en ISO.
 
Telefoons als de Samsung S7 (Edge) en de Apple iPhone bieden de optie om in de camera-app zelf instellingen te maken en op te slaan. Daarnaast zijn er voor beide platformen veel apps beschikbaar waarbij de gebruiker zelf kan sleutelen aan de instellingen. Wil je weten hoe je de beste foto’s kunt maken met de smartphone? Lees dan dit artikel.