Vijf apps om navigatie offline te gebruiken

donderdag 24 november 2016 blog Een smartphone is tegenwoordig een uitstekende vervanger voor het traditionele navigatiesysteem. Er zijn veel navigatie apps beschikbaar en een paar daarvan hebben ook de optie om offline te kunnen navigeren. Handig voor als je databundel op is, je slecht bereik hebt, of geen data wilt gebruiken. Voor je begint: kaarten binnenhalen
Navigatie apps zouden erg grote apps worden als alle kaarten altijd beschikbaar waren. Daarom moeten ze gedownload worden. Je moet de kaarten dus voor vertrek binnenhalen. Dit geldt voor iedere app die we in dit artikel vermelden.
 
Op een iPhone kun je dit doen door de route alvast te laden als je een Wi-Fi-verbinding hebt. De telefoon slaat de route dan op in het tijdelijk geheugen. Ga je naar buiten? Dan is de kaart beschikbaar zonder internet te gebruiken. Je kunt ook Google Maps gebruiken, die heeft standaard een ondersteuning voor het downloaden van offline kaarten. Deze app wordt ook standaard meegeleverd op Android-toestellen.

Google Maps
Google Maps is de standaard applicatie voor navigatie op Android-smartphones. Je kunt deze app ook apart downloaden voor iOS-systemen. Om kaarten offline te kunnen gebruiken, moet je de kaart eerst binnenhalen. Google Maps kan een kaart 30 dagen zonder verbinding opslaan. Je kunt de instructies voor het navigeren dan opzoeken en opvolgen wanneer je offline bent.
 
Tik op de drie lijntje links bovenin het scherm en tik daarna op ‘Offline gebieden’. Verschuif het kaartje naar het land waar je een kaart voor wilt downloaden. De app vraagt dan of je het gebied wilt downloaden. Soms past een land er niet helemaal op, dan heb je meerdere kaarten nodig. Je roept de offline kaart op door het internet uit te schakelen en te beginnen met navigeren.

HERE Maps
Een andere app om kaarten offline te kunnen gebruiken is HERE Maps. Kaarten opslaan is daarin heel simpel. In het menu vind je de optie om een kaart voor een specifiek land op te slaan. Je kunt ieder land op aarde selecteren. Op vakantie weet de gebruiker altijd waar hij of zij is, zonder mobiele data te hoeven gebruiken.
 
De app biedt ook nog veel andere functies. Denk bijvoorbeeld aan stemnavigatie, uitgebreide verkeersinformatie en een routeplanner voor de auto, een wandelroute of voor een reis met het openbaar vervoer. Handig is ook dat je alle plekken die je wilt bezoeken kunt opslaan.

Navmii
Navmii is niet alleen een app, maar een soort pakket. Het heeft apps met kaarten van verschillende landen in de App Store staan. Helaas zijn deze kaarten niet gratis, ze kosten zo’n 3 euro per stuk.
 
De kaarten kunnen offline ingeladen worden. De gebruiker kan er dan ook offline mee navigeren. Toegegeven: de kaarten verdienen geen schoonheidsprijs, maar er is gelukkig een optie om de app te laten samenwerken met Google Streetview. Handig is ook dat de huidige locatie via GPS binnengehaald kan worden.

Galileo Offline Maps
Galileo Offline Maps is een hele functionele app. Met de app downloadt de gebruiker kaarten van complete landen, die zo ver in- en uitgezoomd kunnen worden als de gebruiker maar wil. Dat kan ook in offline modus. Helaas is de app daarom wel aan de grote kant. Om alleen de kaart van Nederland op te slaan is al 265 MB opslagruimte nodig.
 
De eerste paar dagen is de app gratis, daarna kost offline kaarten importeren 99 eurocent. Wil je er niet voor betalen? Dan kun je het best ‘cachen’; de kaart gedeeltelijk binnenhalen als je wel internet hebt. Het nadeel is dat je dan geen kaart hebt van een heel land, maar slechts van een gedeelte ervan.

Maps.me
Helemaal gratis: Maps.me. De kaarten komen niet van Google of Apple, maar van OpenStreetMap. Die kaarten zijn samengesteld door gebruikers als jij en ik. Zie het als de Wikipedia onder de kaartenmakers. Het grote voordeel van dit systeem is dat de kaarten heel regelmatig worden bijgewerkt.
 
Maps.me heeft de optie om met GPS precies uit te vinden waar je bent en hoe je verder moet rijden. De app stippelt de routers automatisch voor je uit. Er is ook een nachtmodus, zodat je ook in het donker kunt navigeren, zonder verblind te worden door het licht van je telefoon.