Toekomst smartphone: waar gaat het naar toe?

woensdag 17 augustus 2016 blog Onze smartphones kunnen steeds meer. Wie had tien jaar geleden gedacht dat we ooit een apparaat zouden hebben dat een camera, muziekspeler en computer in één is? Als dat nu allemaal al mogelijk is, wat kunnen smartphones dan over nog eens tien jaar? We namen een kijkje in de glazen bol. Hoge kwaliteit en 3D-foto’s
Camera’s van telefoons worden steeds beter. Sommige smartphones kunnen nu zelfs al fotograferen en filmen in 4K, maar het wordt nog mooier. Volgens experts kunnen smartphonegebruikers in de toekomst zelfs 3D-foto’s maken. Een start-up is zelfs bezig met een lens die foto’s kan nemen van 52 megapixels!
 
Het bekijken van een foto kan in de toekomst met een speciale 3D-bril. Het fijne van deze foto’s is dat het mogelijk wordt om ze achteraf scherp te stellen. Zo heb je nooit meer last van onscherpe of bewogen foto’s.

De smartphone neemt alles over
Waarschijnlijk hebben we in de toekomst geen desktop computers, laptops en tablets meer nodig. Van alle tijd die we online spenderen is nu al 51 procent mobiel. We bezoeken zelfs twee keer zo vaak een website via de smartphone dan via een computer.
 
Onlangs kwamen we een leuk project tegen: een laptop zonder harde schijf en zonder besturingssysteem, maar met een kabeltje om aan te sluiten op je telefoon. De laptop wordt dan echt een laptop, aangedreven door de smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld beter typen. Een laptop zoals we die vandaag de dag kennen wordt dan dus echt overbodig.

Meer banen voor programmeurs
Omdat smartphones en tablets steeds belangrijker worden, zijn er in de toekomst waarschijnlijk meer programmeurs nodig die goede apps kunnen maken. Experts denken dat in de toekomst de vraag naar mobiele apps explosief gaat stijgen. Gebruikers van apps verwachten steeds meer: een app moet snel en gebruiksvriendelijk zijn.
 
Aan de andere kant komt er ook steeds meer software op de markt waarmee je zelf gemakkelijk een applicatie kunt maken. Maar of dat zo goed is als helemaal zelf iets opbouwen?

Alleen wat jij wil
Fabrikanten van smartphones zijn nu al bezig met zogenaamde ‘modulaire telefoons’. Dat zijn telefoons waarbij de gebruiker zelf bepaalt wat nodig is. Zo kies je bijvoorbeeld zelf of je een extra grip wilt voor de camera en of je misschien een betere speaker op de telefoon wilt.
 
Die ‘modules’, zoals ze genoemd worden, zijn te vergelijken met hoesjes. Gebruikers moeten ze makkelijk kunnen aansluiten en weer weghalen. In Nederland lopen er ook al projecten met zulke telefoons, maar voor nu lijkt het echt iets van de toekomst.

Niet meer op de smartphone bedienen
Vieze vingervlekken op het glas van de telefoon behoren in de toekomst waarschijnlijk tot het verleden. Voor wie het scherm van een smartphone vaak te klein vindt, hebben we ook goed nieuws. Wetenschappers zijn namelijk bezig met een systeem waarbij gebruikers de telefoon niet op het scherm, maar naast het scherm bedienen.
 
Dat werkt aan de hand van handgebaren die worden opgevangen met sonargolven. Je kunt bijvoorbeeld een scrollbeweging naar beneden maken. De telefoon scrollt de inhoud dan naar beneden. Dat werkt zelfs als de telefoon in de broekzak zit. Er zitten nog wel wat haken en ogen aan: de sonargolven zijn nog niet erg sterk en niet erg nauwkeurig.

Buigbare telefoons
Er zijn al smartphones op de markt met een gebogen scherm (de Samsung Galaxy S6 Edge of Samsung Galaxy S7 Edge, bijvoorbeeld), maar die zijn nog niet buigbaar. Een technologiebedrijf denkt dat in de toekomst alle telefoons buigbaar zijn. Het werkt al bij televisies, dus waarom niet bij smartphones?
 
De bedoeling is dat telefoons in de toekomst zo flexibel zijn, dat je er een armband van kunt maken. Dan hoef je ook geen smartwatch meer te kopen...