Tien telefoons waarmee je vroeger cool was

woensdag 22 juni 2016 blog Soms is het fijn om terug te dromen naar vroeger. Terugdenken aan de tijd dat WhatsApp nog niet bestond, dat je niet altijd online hoefde te zijn en je alleen kon bellen met een telefoon. De tijden zijn behoorlijk veranderd. Door de jaren heen hebben we verschillende toestellen versleten. Welke telefoons heb jij in je bezit gehad? 1: Pocketline Kermit
In 1996 kwam zo ongeveer de eerste mobiele telefoon op de markt. Zeer zeker geen smartphone, maar een absolute ‘dumb phone’. Deze ‘mobiel’ was namelijk helemaal geen mobiele telefoon. 
 
Het was een toestel dat alleen te gebruiken was bij een zogenaamde ‘Greenpoint’. Daarom noemden we het toestel ook spottend de ‘Pocketline Kermit’. Het ding was net zo nuttig als een telefooncel.
 
2: Pocketline Swing
Oh, de oermobiel! Zelfs nog compleet met flexibele antenne die uit het apparaat getrokken moest worden. Het toestel had een bijzonder klein schermpje, waardoor het vrijwel onmogelijk was om een fatsoenlijke sms te sturen. Bovendien: in 1998 sms’te er nog niemand. Later kwamen ook de Pocketline Swing 200 en 400 uit. Superhippe telefoons, voor die tijd.
 
3: Nokia 8210
Eindelijk! De eerste Nokia in dit rijtje. De antenne was al afgeschaft, want in 1999 moesten telefoons zo klein mogelijk worden. De Nokia 8210 was verkrijgbaar in brandweerrood met zwart en was zo groot als je handpalm.
 
Het is bijna niet voor te stellen dat een toestel zo klein kan zijn. Doordat het zo’n klein toestel was kon je er moeilijk mee sms’en en moeilijk mee bellen. Maar de batterij was onverwoestbaar en het was geen probleem om vijf van deze toestellen mee te nemen.
 
4: Nokia 3310
In de jaren ‘2000 kwam de meest geliefde telefoon ter wereld uit: de onverwoestbare Nokia 3310. Er is geen lijst met mobieltjes ter wereld waar de 3310 niet in staat. Het is de meest verkochte telefoon van zijn tijd.
 
De Nokia 3310 was dan ook revolutionair: het scherm werd wat groter, er kon op gesms’t worden, er kon gebeld worden én het spel ‘Snake’ zat erop. Nog zo’n topfunctie: laat hem tien keer vallen en hij is nog niet stuk.
 
5: Nokia 9210
Een beetje zakenman had zo’n 16 jaar geleden een Nokia 9210 Communicator op zak. Eindelijk geen zwart-wit schermpjes meer, maar een besturingssysteem met kleur. Eigenlijk was het niet eens een echte telefoon. De Nokia 9210 had meer weg van een grote zakcomputer, met de nadruk op ‘grote’. Het was namelijk een behoorlijke koelkast, maar dat vond niemand erg.
 
6: Nokia 3650
Nokia was in de jaren ‘2000 het Apple en Samsung van nu. Telefoon na telefoon waren grote hits. In 2003 kwam eindelijk één van de eerste toestellen met camera uit. Nog meer luxe op de 3650: het toestel had een volledig kleurenscherm. Een berichtje typen was een absolute ramp, maar dit toestel was zijn tijd ver vooruit.
 
7: Klaptelefoons
Wie heeft er geen ‘klappertje’ gehad? In 2004 was er niets hippers dan een telefoon die dicht te klappen was. Compleet met kleurenscherm, polyfone ringtones, een ontzettend slechte camera en gratis spelletjes. Geen moeilijk gedoe met ophangen, maar gewoon het toestel dichtklappen was genoeg. En het toestel paste altijd in je broekzak. Perfect!
 
8: iPhone
29 juni 2007 was een historische dag. Het was de dag dat Apple geschiedenis zou schrijven en de telefoon helemaal opnieuw uit zou vinden. Met de slogan ‘Apple reinvents the phone’ bracht het bedrijf de allereerste iPhone op de markt. Een toestel met ronde hoeken en eigen software.
 
Die software was - in tegenstelling tot op de eerdere telefoons - compleet dichtgetimmerd. De Amerikaanse George Hotz heeft er een leuke herinnering aan overgehouden. Hij kraakte de software en verkocht een ‘unlocked’ iPhone voor drie andere iPhones en een auto.
 
9: Blackberry
Geef maar eerlijk toe: je hebt een BlackBerry gehad. Onlangs heeft de fabrikant zich nog aan een smartphone gewaagd en BlackBerry heeft zelfs een tijdje tablets gefabriceerd. In 2010 ging het de fabrikant juist erg voor de wind. Iedereen had een groot, rond scherm met harde toetsen. Ook dit toestel deed erg aan een zakcomputer denken.
 
Er waren twee kampen: kamp iPhone of kamp Blackberry. Android deed nog helemaal niet mee. Wie geen Blackberry had, hoorde er niet bij. Dan kon je namelijk niet ‘Pingen’ (het WhatsApp van toen). Iedere Blackberry kreeg namelijk een eigen ID waarmee berichten te versturen waren.
 
10: De smartphone zoals we die nu kennen
Tot slot: de smartphone zoals we die nu kennen. Of het nu een iPhone, HTC, Samsung Galaxy of een telefoon uit China is. Camera’s worden steeds beter en belangrijker, de processor kan steeds meer aan en de toestellen worden steeds sneller. Nu is het alleen nog afwachten wat de toekomst ons brengt.