Autorijden? Telefoon op slot

donderdag 2 maart 2017 blog Even op je telefoon kijken of snel een appje beantwoorden terwijl je autorijdt. We hebben het misschien allemaal wel eens gedaan. Het mag natuurlijk niet en het is gevaarlijk, maar het gebeurt wel. Volgens Veilig Verkeer Nederland gebeurt het te vaak. Daarom promoten zij nu een telefoonslot voor als je rijdt. Waarom je in de auto niet met je telefoon bezig moet zijn
Als je je in de auto laat afleiden door de telefoon, is de kans op een ongeluk groot. Het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer stijgt dan ook enorm. In 2014 kwamen 570 mensen om het leven, vorig jaar waren dat er 621. Dat komt mede doordat veel mensen niet de aandacht bij het verkeer hebben, stelt Veilig Verkeer Nederland.

Uitzetsysteem inbouwen
Hoe moet dit probleem nu worden opgelost? Volgens Veilig Verkeer Nederland zouden fabrikanten van smartphones verplicht hun telefoons moeten aanpassen en een uitzet systeem inbouwen. Er komt dan een instrument in de telefoon dat kan meten of je aan het  rijden bent. Ben je aan het rijden, dan schakelt de telefoon zichzelf uit.
 
Dat kent wel een nadeel: niemand in de auto kan dan meer met de telefoon bezig. De bijrijder kan de telefoon ook niet meer gebruiken. Er zou dan een knopje moeten komen om het systeem weer uit te schakelen.

SafeDrivePod
Zo’n idee als Veilig Verkeer Nederland zich voorstelt bestaat al. Het heet SafeDrivePod en het is gemaakt in… Nederland! Dat apparaatje werkt zo: er is een pod, een smartphone en een server. De pod is zo groot als een pepermuntje en wordt in de auto bevestigd. Het apparaatje zoekt uit of de auto rijdt.
 
De app op de smartphone houdt bij of de bestuurder aan het rijden is. Dat weet de app door te checken of de pod een signaal heeft verzonden naar de server. Is de bestuurder aan het autorijden, dan wordt de toegang tot alle apps ontzegd. De bestuurder kan dan alleen nog handsfree bellen en navigatie-apps gebruiken. Wees niet bang dat je een berichtje mist, want die zie je nog wel binnenkomen. Je kunt ze alleen niet beantwoorden.

Interessant voor de verzekeraar?
Bijzonder aan de app van SafeDrivePod is dat er altijd van buitenaf kan worden meegekeken. Zo kunnen je ouders, werkgever(s) en anderen je volgen. Gelukkig is dit qua privacy goed afgeschermd. De makers van SafeDrivePod kunnen ook meekijken, maar ze zien alleen wanneer iemand aan het rijden is en wanneer het systeem wordt uitgeschakeld. De ontwikkelaars weten dus niet waar jij rijdt.
 
Zo’n systeem is ook interessant voor de autoverzekering. Als de autoverzekeraar weet of iemand met de telefoon bezig is tijdens het autorijden, kan de verzekeraar de kans op schade beter inschatten. Bovendien helpt het met het beantwoorden van de schuldvraag. 
 
SafeDrivePod is al in gesprek met een paar verzekeraars om ervoor te zorgen dat gebruikers van het telefoonslot een korting op de autoverzekering krijgen. De bedenkers ervan geven als voorbeeld dat een verzekerde geen 1000 euro maar 150 euro eigen risico betaalt. Om SafeDrivePod te kunnen gebruiken moet 120 euro per vier jaar betaald worden.

App uitschakelen is onmogelijk
Het is onmogelijk de app uit te schakelen. Wie echt de kwaadste weg wil, kan Bluetooth uitschakelen. Daar krijgt een contactpersoon dan wel melding van. Dat kan bijvoorbeeld de baas van het taxibedrijf zijn, als je taxichauffeur bent. Maar het systeem is ook geschikt voor ouders die de auto uitlenen aan hun jongvolwassen kinderen.

Internationaal
De gadget en app wordt niet alleen in ons land gebruikt. De komende maanden gaat de app namelijk ook internationaal uitbreiden. Straks kunnen ook fietsers gebruik maken van dit systeem. Volgens de ontwikkelaars zijn we namelijk ‘met z’n allen verantwoordelijk voor dit probleem.’ 
 
Tot nu toe is dit het enige systeem dat bekend is als telefoonslot voor automobilisten, maar we gaan er vanuit dat er in de toekomst nog vele zullen volgen. De vraag is er in ieder geval naar.