Ga slim om met jouw databundel

woensdag 9 maart 2016 Youfone slim omgaan met je databundel Mobiel internet wordt steeds sneller en we bekijken steeds vaker een filmpje op de smartphone. Facebooken, muziek luisteren en foto’s uploaden: het kost megabytes aan data. Dan blijkt aan het eind van de maand opeens dat je databundel veel te klein is. Hoe kun je voorkomen dat je databundel snel leegraakt? In dit artikel leggen we de vinger op de MB’s. Alles makkelijker door 4G
Aanbieders van mobiele telefonie weten het zeker: dankzij de komst van het snelle 4G-netwerk stijgt het dataverbruik snel. Dat komt vooral doordat we nu gemakkelijker een filmpje bekijken of muziek luisteren. Goed om te weten: het is een fabel dat 4G standaard meer mobiele data kost. We gebruiken alleen steeds vaker applicaties om filmpjes te bekijken en muziek te luisteren omdat de verbinding nu sneller is dan vroeger op 3G.
 
Wat zijn de datavreters? 
Om je dataverbruik te kunnen verlagen is het raadzaam om eerst helder te krijgen waar de bundel aan opgaat. Een Amerikaans persbureau zocht eens op welke applicaties de meeste data verbruiken. Wat blijkt? Het bekijken van filmpjes en video’s is de allergrootste datavreter. YouTube, Netflix en Uitzendinggemist gebruiken veel meer mobiele data dan je denkt. Om je een voorbeeld te geven: met een databundel van een gigabyte kun je ongeveer acht uur filmpjes kijken. Daarom is het niet verstandig je smartphone als zaktelevisie te gebruiken.
 
Steeds meer smartphone-gebruikers streamen muziek via Spotify. Dat is niet zo dataverslindend als het bekijken van video’s, maar na 30 uur muziek luisteren is de bundel van een gigabyte op. Dat komt neer op een uur muziek luisteren per dag.
 
Daarnaast gebruiken we erg veel data door onze telefoons als navigatiesysteem te gebruiken. Alle kaarten en verkeersinformatie moeten immers van het internet gehaald worden.
 
Wifi wanneer het kan
Tegenwoordig is bijna overal wel een wifi-hotspot te vinden. In het ziekenhuis, in de winkel en in de trein: overal kun je gratis inloggen op het internet. Dat is handig, want dan kun je jouw 3G- of 4G-verbinding een tijdje uitzetten. Daarmee bespaar je flink op de bundel. Let hierbij wel op de veiligheid van je smartphone.
 
Als je een iPhone-gebruiker bent, verbreekt de iPhone automatisch de draadloze verbinding als deze niet stabiel genoeg is. Je gebruikt dan data uit de bundel. Daardoor is de verbinding altijd zo snel mogelijk. Het nadeel daarvan is dat je, zonder het te weten, MB’s van je internetbundel verbruikt. Je kunt de zogenaamde wifi-assistentie uitschakelen door naar ‘Instellingen’ te gaan, op ‘Mobiel netwerk’ te klikken en helemaal naar onderen te scrollen. Schuif bij ‘Wifi-assistentie’ het schakelaartje naar links.
 
Video’s op Facebook
We zijn allemaal gek op Facebook, maar je internetbundel is er iets minder gek op. Facebook verbruikt namelijk veel data doordat de app continu foto’s en video’s ophaalt. Als je een video uploadt, gebeurt dat standaard in de hoogste kwaliteit (HD). Door je accountinstellingen aan te passen kun je data besparen. Je geeft dan aan dat je geen video’s meer in HD wilt uploaden.
 
Facebook speelt standaard alle video’s automatisch af. Dat is niet handig als je een kleine internetbundel hebt. Daarom is het een goed idee om ‘Automatisch afspelen’ uit te schakelen. Ook dit kun je doen via de accountinstellingen.
 
Je verbruik bijhouden
De meeste aanbieders van mobiele telefonie bieden een eigen app aan. Daarin kun je direct zien hoeveel data je al hebt verbruikt of nog mag verbruiken. Heeft je provider geen eigen app, dan kun je ook andere applicaties gebruiken om bij te houden hoeveel MB’s je hebt gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld met de Youfone app en applicaties als My Data Manger (Voor Android en iOS) en Data Usage (Voor Android en iOS).