privacy bij het gebruik van apps

donderdag 12 april 2018 privacy Je wilt natuurlijk niet dat grote techbedrijven alles van je weten. Daarom is het verstandig een paar privacy instellingen aan te passen. Op de blog van Youfone is privacy een bekend topic. Binnen deze blog geven we aandacht aan het beschermen van je data tegen misbruik van de makers van apps. Privacy is een groot goed in Nederland. We willen niet dat onze informatie op straat komen te liggen. Toch weten bedrijven meer van je dan je weet. Die informatie verkrijgen ze bijvoorbeeld door de apps die je gebruikt op je smartphone. Sommige bedrijven weten zelfs wat jij interessant vindt, alleen al door jouw telefoon te gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat jouw data beschermd is? Youfone geeft tips.

Voor je een app opent: pincode of wachtwoord
Misschien een open deur, maar een goede eerste stap is het instellen van een pincode of een wachtwoord. Of, voor als je een iPhone hebt: Touch ID of Face ID. Met name Touch ID en Face ID zijn een goede manier om je telefoon te beveiligen. Jouw vingerafdruk is namelijk - net als jouw gezicht - uniek. Daarnaast is het ook een snelle manier voor het ontgrendelen van de telefoon.
 
Stel je een wachtwoord in op een smartphone, dan worden de bestanden op het toestel versleuteld. Daar hoef je niets voor te doen. Erg handig, dus.

Je privacy-instellingen controleren
Nu komen we echt op het punt waar we de privacy-instellingen induiken. Open de app ‘Instellingen’ op jouw smartphone. Iedere telefoon heeft een optie die ‘Beveiliging’ of ‘Privacy’ heet. Vaak zie je daarin staan welke apps tot welke functies toegang hebben. Zo hebben sommige apps toegang tot bijvoorbeeld je contactpersonen, agenda, foto’s, video’s, microfoon camera en zelfs je locatie.
 
Vraag jezelf af of bepaalde apps wel toegang tot bepaalde functies nodig hebben. Het is voor ontwikkelaars van apps nuttig om te weten waar je bent, want dan kunnen ze daar advertenties op aanpassen. Maar voor een app als Wie is de Mol of Shazam is het onnodig dat ze jouw locatie weten.
 
De meeste mensen willen niet graag dat de microfoon of camera zomaar ingeschakeld kan worden. De camera en microfoon kunnen door kwaadwillenden worden gebruikt om afgeluisterd of opgenomen te worden. Daarom is het verstandig apps standaard geen toegang tot de microfoon en camera te geven. Geef deze rechten alleen aan apps die je vertrouwt.
 
Wil je weten wat een ontwikkelaar precies met jouw gegevens doet? Alle ontwikkelaars hebben een privacybeleid. Dit beleid kun je het best goed lezen, omdat er precies in staat waar de gegevens voor gebruikt worden. Het is saai en een hoop werk, maar het kan de moeite waard zijn.

Locatievoorzieningen uitschakelen
Android en iOS houden precies bij waar de gebruiker is. Of je nu een wandeling gaat maken of een middagje gaat shoppen; de fabrikanten slaan je locatie op en delen deze gegevens met bijvoorbeeld adverteerders. Sommige gebruikers vinden dit een grote inbreuk op hun privacy. Je kunt deze inbreuk op de privacy eenvoudig verhelpen: zet de gps-tracking uit.
 
Op sommige toestellen heet deze functie ‘gps-tracking’, maar op een iPhone niet. Apple heeft het ‘Locatievoorzieningen’ genoemd. Deze tref je onder het menu ‘Privacy’. Je kunt de schuif daar omzetten, zodat geen enkele app toestemming krijgt. Houd er wel rekening mee dat sommige apps dan minder goed werken.

Advertentie ID / Reclame ID / iAd
Of je nu een Windows- of Android-toestel, of een iPhone hebt, ze hebben allemaal iets gemeen: een dienst waarmee adverteerders toegang krijgen tot jouw iPhone. Hoe werkt dit precies?
 
Stel je voor: je speelt een gratis game. Onderin beeld wordt een reclame getoond. Die advertenties moeten relevant voor jou zijn, dus verzamelt de smartphonefabrikant je NAW-gegevens, je downloads, taalinstellingen, aankoopgeschiedenis, snelheid van je internetverbinding en je locatie.
 
Gelukkig kan dat uit. Op de iPhone doe je dit door naar ‘Instellingen’ te gaan, op ‘Privacy’ te tikken, voor ‘Locatievoorzieningen’ te kiezen, op ‘Systeem’ te tikken en dan te kiezen voor ‘iAds op locatiebasis’. Dat kun je uitschakelen.
 
Op een Android-toestel doe je dit door naar ‘Instellingen’ te gaan, op ‘Google’ te tikken, op ‘Advertenties’ te drukken en dan ‘Afmelden voor personalisatie van advertenties’ in te schakelen.
 
Voor een Windows-toestel geldt dat je de instellingen opent, voor ‘Privacy’ kiest en dan op ‘Reclame-id’ tikt. Je kunt de schakelaar dan overhalen naar ‘Uit’.

Reclametracking
De iPhone heeft nog een extra instelling: reclametracking beperken. Je ontvangt dan niet langer reclame die op jouw interesses zijn afgestemd. Kortom: je kunt weer langs een drukke winkelstraat lopen zonder daar nog weken last van te hebben.
 
Je stelt dit in door naar je instellingen te gaan, op ‘Privacy’ te tikken, naar onderen te scrollen en voor ‘Reclame’ te kiezen. Zet ‘Beperk reclametracking’ aan. Je kunt daar trouwens ook je hele reclame-ID resetten.