Digitale detox: op vakantie zonder smartphone

donderdag 2 maart 2017 blog Onze smartphones gaan overal mee naar toe: naar het werk, op vakantie en zelfs mee naar bed. We kunnen er niet meer zonder. Voor sommige smartphonegebruikers is het gebruik teveel geworden. Zij zijn toe aan een ‘digitale detox’: het ontgiften van je brein en lichaam. Ze gingen op vakantie zonder smartphone. Hoe kun je zelf zo’n digitale detox houden? En zou het jou bevallen? Amerikaanse trend
De ‘digitale detox’ is een Amerikaanse trend. Even snel je mail checken op vakantie is er niet bij, want bij deze ontgiftingsvakantie laat je je smartphone thuis. Wie zich even terug wil trekken uit de digitale wereld, kan in Amerika een speciale hotelkamer huren. Zo’n kamer kost 200 euro en dan heb je geen toegang tot Wi-Fi. In plaats daarvan mag je gebruikmaken van een krant - van echt papier! - en een bordspel.
 
Uit cijfers blijkt dat ruim 60 procent van de bevolking verslaafd is aan het internet. In Nederland schijnt dat probleem wat minder groot te zijn, maar toch zou er ook in Nederland vraag zijn naar een digitaalvrije vakantie.

Waarom een digitale detox?
200 euro uitgeven aan een hotelkamer zonder Wi-Fi klinkt misschien een beetje overdreven. Maar het idee achter een digitale detox is nog niet zo gek. Je drukke digitale leven even op pauze zetten is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt minder indrukken van het scherm en slaapt waarschijnlijk beter. Door even niet bezig te zijn met andere mensen op het internet, kom je tot mentale rust. Je krijgt tijd om even over het leven na te denken.
 
Je ontgift je gedrag van impulsen die ertoe leiden dat je constant onderbroken wordt door digitale signalen. Natuurlijk hoef je na de ontgifting je telefoon, tablet of laptop niet helemaal af te zweren, maar je bent je waarschijnlijk wel een stuk bewuster van het gebruik ervan.

Zelf een digitale detox houden
Zie je zo’n digitale detox wel zitten? Dan is de vraag: ‘Hoe doe je dit nu zelf?’ We hebben een klein stappenplan opgesteld. Voor je eraan begint is het goed om jezelf eerst af te vragen hoe je technologie vandaag gaat gebruiken. Dat is een andere insteek dan meteen online te gaan en te zien wat er op je afkomt. Praat ook met vrienden en familie over je digitale detox. Je gedrag kan er namelijk nogal door veranderen. Zeker als anderen wél met hun telefoon bezig zijn.
 
Nu we de voorbereidingen hebben getroffen, kunnen we stappen gaan maken. Dat begint met het afsluiten van alle media. Schakel alle digitale apparaten uit, zet je Wi-Fi uit, laat een vriend je wachtwoorden veranderen, doe alles om niet online te kunnen. Hoe ver je wilt gaan, is natuurlijk je eigen keuze.
 
Wie een hele heftige detox kuur niet ziet zitten, kan ervoor kiezen om een ‘gedeeltelijke digitale detox kuur’ te volgen. Je blijft dan wel bereikbaar voor bijvoorbeeld familie of werk. Dan moet je wel aan jezelf afvragen of het echt noodzakelijk is om altijd bereikbaar te zijn. Welke keuze je ook maakt, concentreer je volledig op jezelf en je gezelschap.

Tijdens de vakantie
Waarom is het een goed idee om de detox op vakantie te houden? Omdat je dan de kans hebt om niet met bijvoorbeeld werk bezig te zijn. Je bent bovendien buiten een situatie die je kent. Je kunt alle prikkels van bijvoorbeeld een landschap beleven. Je ontvlucht echt even alle drukte. Stap uit de hotelkamer, ontdek alle cultuur en natuur.
 
Zoek stille plekken op en geniet op vakantie van ieder moment. Maak herinneringen en zie dingen met eigen ogen. Houd een dagboek bij, zodat je straks de verhalen weer kunt vertellen. En als je dan weer terug bent, dan kun je weer met anderen appen over hoe fantastisch jouw vakantie was. Met mate, natuurlijk.