Onmisbare apps voor op vakantie

maandag 1 augustus 2016 blog Nu de zomervakantie in volle gang is, treffen veel gezinnen voorbereidingen voor hun vakantie. Tegenwoordig is de smartphone, na het paspoort, misschien wel het belangrijkste item om mee te nemen op vakantie. Logisch, want het dient als camera, navigatiesysteem en zakcomputer. Er zijn veel handige apps die je zeker mee moet nemen op vakantie. We zetten er een paar op een rijtje. SOS op Reis
Wat ons betreft absoluut de belangrijkste app: ‘SOS op Reis’. We denken er liever niet aan, maar ook op vakantie kan ons iets vervelends overkomen. In noodsituaties helpt deze app om de juiste hulp te vinden. Het biedt in ruim 300 landen toegang tot de landelijke hulpdiensten.
 
Een andere handige functie is dat gebruikers nummers kunnen opzoeken om gestolen en verloren bankpassen te laten blokkeren. Daarnaast is ook het nummer van de ambassade en de politie te vinden. Wie zich helemaal goed voorbereidt, voert van te voren ook de polisnummers van verzekeringen in. Met de app is het ook mogelijk schade aan de auto mobiel te melden aan de verzekeraar. SOS op Reis is beschikbaar voor iOS en Android.

Wi-Fi Finder
Veel mensen zijn bang voor een hoge telefoonrekening als ze terugkomen van vakantie. Mobiel internet is vaak de oorzaak van een hoge rekening. Daar kun je twee dingen aan doen: een mobiele databundel voor in het buitenland nemen, of Wi-Fi gebruiken.
 
Met de app ‘Wi-Fi Finder’ kunnen gebruikers gratis Wi-Fi spotten. Je downloadt van tevoren een kaart met ruim 650.000 locaties in 144 landen, zet de app aan als je op je bestemming bent en je weet direct waar de hotspots zijn. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

TripAdvisor
À la minute een goedkope accommodatie nodig? Of weten wat het beste restaurantje in de buurt is en welke bezienswaardigheden er in de buurt zijn? TripAdvisor weet wat er in de buurt te doen is. De app miljoenen reizigersbeoordelingen, foto’s en kaarten. Met meer dan 225 miljoen beoordelingen wordt het gemakkelijk om de laagste vluchttarieven, hotels en restaurants te vinden. De app is geschikt voor iOS en Android.

Google Translate
Denk even terug aan vroeger, toen we nog geen smartphones handen. Met handen en voeten maakte je aan de Franse bakker duidelijk dat je een halfje gesneden wit wilde hebben. Dat leverde veel hilarische, maar gênante momenten op. Gelukkig redt Google ons op vakantie met Google Translate. Vertaal vanuit het Nederlands naar een andere taal, of vanuit een andere taal naar het Nederlands. De app kent maar liefst 70 talen, dus er is een grote kans dat de app ook de taal van jouw bestemming kent. 
 
Handig is ook dat gebruikers een foto kunnen maken en de tekst op de foto kunnen laten vertalen. Daarnaast is het mogelijk om iets in te spreken of juist een tekst te laten voorlezen. Zo weet de gebruiker ook hoe een bepaalde zin of woord uitgesproken moet worden. De app werkt op iOS en Android.

Linguee
Professionele vertalers raden Linguee aan. Het lijkt op een mobiel woordenboekje en het geeft voorbeeldzinnen die direct gebruikt kunnen worden. Het zet woorden in context, zodat de gebruiker snapt hoe woorden in een zin werken. Het heeft ook een directe vertaalfunctie, die accurater lijkt te zijn dan die van Google.
 
Dat komt doordat Linguee met redacteuren werkt die woorden en zinnen moeten goedkeuren. Het nadeel daarvan is dat er slechts tien talen beschikbaar zijn. Ook Linguee werkt op zowel iOS als Android.

XE Currency
In de meeste Europese landen betalen we met euro’s, waardoor het hoofdrekenen op vakantie overbodig is geworden. Maar in landen buiten de Europese Unie moeten we onze euro’s toch even omrekenen naar vreemd geld. Wie het vakantiebudget goed in de gaten wil houden, kan XE Currency gebruiken.
 
In XE Currency is het vrij eenvoudig om de juiste munt te kiezen, een bedrag in te voeren en dan om te rekenen. Tik op de groene pijl; er verschijnt dan een lijst met de omgerekende waardes in verschillende valuta. XE Currency werkt op Android en iOS.