Mobiele etiquette: zo hoort het

woensdag 31 januari 2018 blog Luide gesprekken in het openbaar, bellen in de supermarkt, op je smartphone kijken tijdens het eten: het zijn allemaal dingen die we doen, maar die eigenlijk niet zo horen. Het is dan ook niet zo gek dat heel wat mensen zich er storen. Welke etiquette-regels zijn we een beetje vergeten? Bellen, appen en autorijden: een absolute no-go
Bellen en appen in de auto: daar storen we ons massaal aan, maar we maken ons er ook allemaal wel eens schuldig aan. Naast dat het irritant en onbeleefd is, is het ook nog eens strafbaar. Ben je met je telefoon aan het spelen in de auto, dan pleeg je een misdrijf.

Als je autorijdt en je aan het appen of bellen bent, heb je je concentratie niet meer bij de weg. Voor de politie is het altijd gemakkelijk om mensen die met hun telefoon bezig zijn te herkennen: ze slingeren vaak. Door met je telefoon bezig te zijn in de auto, gebeuren jaarlijks duizenden ongelukken. Die ongelukken kun je voorkomen door je telefoon in de auto helemaal uit te schakelen en na het rijden weer in te schakelen. Zo kan de bestuurder zijn aandacht bij de weg houden. Een telefoon moet in de auto echt uit.

Luid bellen in het openbaar
Je kent het wel: je zit in de trein en voor je zit iemand luidruchtig te bespreken wat hij of zij vanavond zal gaan eten. Het is ronduit onbeleefd. Luid bellen in het openbaar is iets wat we sociaal gezien niet echt meer accepteren. Luid bellen in het openbaar gaat trouwens veel verder dan het openbaar vervoer. Ook in de wachtkamer van de dokter, in het ziekenhuis, in een restaurant, tijdens optredens en in de kerk wordt het niet geaccepteerd.

Het is niet zo dat we ons storen aan het bellen in het algemeen. We storen ons vooral aan de toon waarop we persoonlijke dingen bespreken. Dat gaat vaak veel te luid. De meeste mensen horen zelf niet op welke toon ze een telefoontje plegen. Probeer daarom op een rustige manier te spreken. Niet te luid en niet te snel.

Een ringtone waar iedereen van kan meegenieten?
Echt heel vervelend zijn de luide en irritante ringtones van anderen. Begrijpelijk dat je je ringtone goed wilt kunnen horen, maar anderen vinden ze misschien te luid of irritant. Dat betekent niet dat je nu rigoureus een andere beltoon moet kiezen, maar af en toe je telefoon op de trilstand zetten is ook een optie. Dan heeft een ander er geen last van, maar weet je toch dat je gebeld wordt.

In gezelschap van anderen
Uit onderzoek van een microchipfabrikant blijkt dat mensen zich vooral storen aan mensen die hun telefoon, laptop of tablet gebruiken in het bijzijn van anderen gebruiken. Het is dan ook onbeleefd, want in gezelschap moet je je aandacht bij de mensen om je heen hebben.

Dat geldt vooral ook aan de eettafel. Thuis willen mensen nogal eens met de telefoon bezig zijn, in plaats van met het eten of met het gezelschap. Zonde, want tijdens het eten komen de meeste gesprekken op gang. Vraag aan tafel eens: “Hoe was jouw dag?” en toon oprechte interesse.

Oortjes
We willen zo min mogelijk herrie maken, dus gebruiken we oortjes. Dat is in principe een goede gewoonte. Het wordt een slechte gewoonte als je écht zo wilt genieten van de muziek op je telefoon, dat je de oortjes zo hard zet, dat een ander kan meegenieten. Ben je in gezelschap van mensen die je kent, dan is het wel zo fatsoenlijk om je oortjes op te bergen.

Sterker: in het programma ‘Wegmisbruikers’ valt regelmatig te zien dat bestuurders oortjes in hebben. De politie moet dan nog vaak vragen om de oortjes even uit te doen. Dat is een kwestie van fatsoen; als je met iemand praat, wordt er verwacht dat je je oortjes even opbergt.

In de supermarkt
Omdat we tegenwoordig zo’n druk leven hebben, is het moeilijk om de telefoon soms even weg te laten. Uit een onderzoek van een aantal communicatiewetenschappers blijkt dat jongeren zelfs hun mobiel gebruiken op ieder moment dat ze moeten wachten. De supermarkt is daar een perfecte plaats voor.

Kijk maar eens om je heen. Hoeveel mensen staan wel niet even wat appjes te lezen? Eigenlijk is dat niet zo netjes. En al helemaal niet als de heer of dame achter de kassa ons probeert te helpen. In de supermarkt hoor je niet met je telefoon bezig te zijn.

Regeltjes en verboden?
In België is er wel eens een idee geopperd om mobieltjes in bepaalde omstandigheden bij wet te verbieden. Dat gaat natuurlijk best ver, want krijg je dan te maken met een soort smartphone-politie en hoe gaan die al die bellers, WhatsApp-verslaafden en internetters in de gaten houden? Zo’n verbod is er nooit gekomen (en zal er waarschijnlijk ook niet komen). Het zou natuurlijk een heel stuk helpen als we ons af en toe even afvragen: “Is het wel netjes, als ik hier mijn telefoon gebruik?”