Mobiel gebruik in het verkeer

woensdag 17 augustus 2016 blog We maken ons er allemaal schuldig aan: het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer. Of je nu op de fiets zit, loopt of achter het stuur in de auto zit, je bent waarschijnlijk wel eens met de smartphone bezig. Zeker met de opkomst van bijvoorbeeld Pokémon Go zijn veel mensen in gedachten verzonken. Niet handig, want de smartphone kan in het verkeer voor ongelukken zorgen. Hoe kun je het best met de smartphone omgaan in het verkeer? Verboden
Dat automobilisten hun telefoon niet vast mogen houden tijdens het autorijden is algemeen bekend. Maar slechts weinig Nederlanders weten dat dit ook geldt voor andere motorvoertuigen, bromfietsen, snorfietsen en zelfs een scootmobiel. Kortom: bij alles waar een motor op zit is het verboden de mobiele telefoon te gebruiken terwijl je rijdt.
 
In Nederland wordt het gebruik van de telefoon tijdens het rijden bestraft met een fikse boete. Sinds 1 januari 2013 kost deze boete 220 euro (plus zeven euro administratiekosten). Zonde! Gelukkig zijn er legale manieren waarop je alsnog de smartphone kunt gebruiken.

Een houder voor de smartphone
Voor in de auto of zelfs op de fiets is een telefoonhouder erg handig. De telefoon is dan te gebruiken als navigatiesysteem, muziekspeler en natuurlijk als telefoon om vrienden te bellen. In de auto valt een carkit eenvoudig te bevestigen via een zuignap of een klem op het luchtrooster.
 
Voor op de fiets zijn er telefoonhouders met een klem voor op het stuur. Op die manier kunnen fietsers veilig de smartphone gebruiken om hun route te vinden of om nauwlettend de sportstatistieken bij te houden. Ook erg handig: er zijn tegenwoordig waterdichte modellen, waarmee de kans op waterschade erg klein wordt.

Ongelukken voorkomen
Jaarlijks zijn er veel verkeersslachtoffers die ongelukken hadden kunnen voorkomen door niet met hun mobiele telefoons bezig te zijn. Daarom raden we aan om het toestel op stil te zetten als je aan het verkeer deelneemt. Leg het toestel uit het zicht; stop de telefoon bijvoorbeeld in een tas. Je komt dan niet in de verleiding om de mobiele telefoon toch te gebruiken.
 
Kun je echt niet zonder, dan is het een goed idee om de smartphone alleen handsfree te gebruiken. Dat werkt via Bluetooth of via een ingebouwde carkit. Wie niet afgeleid wil worden, kan de voorvertoning van een ontvangen bericht op het beginscherm uitschakelen. Is het belletje of appje erg belangrijk? Dan is het verstandig een parkeerplek te zoeken.

Fietsmodus
Officieel geldt er geen verbod als het gaat om het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets. Volgens Veilig Verkeer Nederland is dat best gek, omdat het gebruik van de mobiele telefoon in de auto wel verboden is. Hoewel het dus niet verboden is, kunnen we je wel aanraden om de smartphone niet op de fiets te gebruiken.
 
Om daarbij te helpen, raden we de applicatie ‘Fietsmodus’ aan. Deze valt te downloaden voor iOS en Android. De gebruiker activeert ‘Fietsmodus’ voordat hij of zij op de fiets stapt. Zo kan hij of zij veilig naar de eindbestemming fietsen. Wie niet zonder smartphone kan, kan het best even afstappen en fietsmodus tijdelijk uitschakelen. 
 
Met deze app kunnen fietsers punten verdienen, maar dan moet er wel minimaal een kilometer gefietst worden. Fietsers kunnen uiteindelijk een prijs winnen, zoals bioscoopkaartjes, speakerboxjes of zelfs een nieuwe fiets.

In de toekomst: automatisch uitschakelen
Veilig Verkeer Nederland kondigde onlangs aan met een app bezig te zijn die de smartphone automatisch kan uitschakelen. Zodra de app vast stelt dat iemand deelneemt aan het verkeer, gaat het toestel uit. Op die manier hoopt de stichting het aantal verkeersslachtoffers te verkleinen.
 
De applicatie wordt op dit moment getest en is nog niet beschikbaar. Het is dus nog even wachten, maar in de toekomst wordt het zeker mogelijk. Tot die tijd kun je beter onze tips gebruiken.