Met deze apps vergeet je nooit meer je wachtwoord

dinsdag 8 november 2016 blog Een goed wachtwoord is niet te raden door anderen, bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Maar voor sommigen is een wachtwoord iets te goed: het wachtwoord is dan zo moeilijk dat het niet te onthouden is. Gelukkig zijn er apps om je te helpen en Youfone zet ze voor je op een rijtje. Je wachtwoord opschrijven?
Veiligheidsexperts raden af om het wachtwoord op een papiertje op te schrijven. Anderen kunnen dan alsnog inloggen. Een wachtwoord naar jezelf e-mailen of in een notitie-app opschrijven is helemaal geen goed idee. Maar hoe kan het dan wel? Met wachtwoord-apps!

Keeper
Snel formulieren invullen? Dat kan met de app Keeper. Deze app slaat niet alleen je wachtwoorden op, maar ook formuliergegevens worden onthouden. Daarnaast biedt de app een eigen wachtwoorden-generator. Zo weet je altijd dat je een veilig wachtwoord gebruikt.
 
Er is een proefversie beschikbaar. Als die versie is verlopen, betaal je 9 euro per maand. De app geeft ook nog eens 30 dagen gratis toegang tot een clouddienst. Deze app is beschikbaar voor iPhone en Android.

KeePass
Een app die helemaal gratis is: KeePass. Deze app is ‘open source’, wat inhoudt dat iedere ontwikkelaar kan meebouwen aan de app. Het nadeel daarvan is dat het er wat ontoegankelijker uitziet. Het werkt zo:
 
De gebruiker maakt zelf een databasebestand aan en kan deze zelf zo veilig maken als hij of zij zef wilt. Dat kan door er een sleutelbestand aan te koppelen. Dat bestand moet je goed bewaren, want anders kun je zelf ook niet meer bij je wachtwoorden. Als je zo’n sleutelbestand benadert, slaat de app het wachtwoord meteen op in het geheugen. Je hoeft het wachtwoord dan alleen nog maar ergens te plakken.
 
Op iPhone heet deze app ‘MiniKeePass’, en op Android vind je deze app onder de naam ‘KeePassDroid’. Ze winnen beiden niet de schoonheidsprijs, maar ze zijn gratis en doen wat ze moeten doen.

1Password
1Password is een populaire app om wachtwoorden te onthouden. Helaas kent de app wel twee nadelen: de app vereist een lidmaatschap en het is alleen beschikbaar voor iOS. Maar daarvoor krijg je dan wel een uitstekende wachtwoord-app.
 
Een groot voordeel tegenover andere apps is namelijk dat de app zelf veilige wachtwoorden kan genereren en daarnaast geeft het de mogelijkheid om in te loggen via een speciale browser binnen de app. Wie ook de Windows- of Mac-versie van de app gebruikt, kan wachtwoorden met elkaar synchroniseren. Dat gaat via Dropbox en iCloud.

LastPass
Nog een populaire dienst om wachtwoorden in op te slaan: LastPass. Vroeger moesten gebruiker er een tientje per jaar voor betalen, maar nu is de app gratis. Het heeft ook een update gekregen, waardoor het ontwerp er aantrekkelijker uitziet. 
 
Deze app slaat je wachtwoord per website op. Je hoeft geen enkel wachtwoord meer te onthouden, behalve je ‘masterpassword’. Met dat wachtwoord heb je meteen toegang tot alle wachtwoorden die in je LastPass staan. De applicatie is beschikbaar voor iOS en Android.

EnPass
Gratis en super veilig: EnPass. Deze app maakt gebruik van een zogenaamde 256bit-AES encryptie. Dat betekent dat de wachtwoorden versleuteld zijn in zogenaamde ‘blokken’ van 256 bit. Het duurt dus wel even voordat zo’n wachtwoord gekraakt is. 
 
Je wachtwoorden worden alleen op de telefoon opgeslagen en niet in de cloud. Op die manier weet je zeker dat echt niemand bij jouw wachtwoord kan. Nog een leuk voordeel: je kunt inloggen via een vingerafdruk of een PIN code. De eerste 20 wachtwoorden kun je gratis opslaan, daarna moet er betaald worden. Deze app is te downloaden voor iPhone en Android.