Met deze apps blijf je gezond

maandag 19 september 2016 blog Onze gezondheid is het allerbelangrijkste in het leven. Daarom hebben Apple en Samsung bijvoorbeeld hun eigen gezondheidsapps. Maar ook voor andere besturingssystemen zijn er apps die er voor proberen te zorgen dat je gezond blijft. Deze apps zijn er vooral voor bedoeld om meer mensen wegwijs te maken in de medische wereld. We zetten een paar op een rijtje en leggen uit waaraan een goede gezondheidsapp voldoet. Appotheek
De Appotheek is een online apotheek, uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Met de app kun je eenvoudig medicijnen opzoeken, zien waar ze voor bedoeld zijn en je kunt de bijwerkingen van een bepaald medicijn vinden.
 
Ook handig: met de Appotheek vind je gemakkelijk en snel een apotheek in de buurt. De applicatie werkt op Android en iOS.

Medisch EHBO
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Weet jij wat je moet doen bij een ongeval? De ‘Medisch EHBO’-app van het Rode Kruis is altijd handig om op de telefoon te hebben. Je hebt dan altijd de juiste EHBO-instructies op zak.
 
De app heeft instructies voor allerlei situaties: van brandwond tot valpartij en van vergiftiging tot verstuiking. ‘Medisch EHBO’ geeft uitleg over wat je wel en vooral niet moet doen. Het programma is beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone.

Thuisarts.nl
Wanneer moet je naar de dokter? Wanneer kun je er misschien zelf iets aan doen? Met Thuisarts.nl leer je meer over ziekteverschijnselen en gezondheid. Het helpt je om gezond te blijven en om de gesprekken met de huisarts duidelijk te houden. De app geeft bijvoorbeeld tips voor een behandelplan.
 
Thuisarts.nl is beschikbaar voor Android en iOS.

Mijn Eetmeter
Weet wat je eet! Nederlanders eten te vet en te vaak. Met ‘Mijn Eetmeter’ kun je precies bijhouden wat je hebt gegeten, zodat je weet hoeveel calorieën je binnenkrijgt en welke voedingsstoffen er in jouw eten zitten.
 
Dankzij deze app kun je niet alleen je eetpatroon in de gaten houden, maar ook aan je gewicht werken. Handig om op gezond gewicht te blijven zonder aan een superstreng dieet vast te zetten. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

Sleep Better
Slapen is een belangrijk onderdeel van gezondheid. Zonder genoeg slaap is het voor ons lichaam bijna onmogelijk om helemaal goed te functioneren. Met de app ‘Sleep Better’ slaap je waarschijnlijk snel beter, omdat het wil achterhalen wat een goede nachtrust belemmert.
 
Dat werkt zo: je legt de smartphone naast het kussen en je wordt gewekt op het ideale moment. Je staat dan frisser op. De app weet wanneer dat moment is door je slaappatroon te analyseren. Daarnaast legt het verbanden met het gebruik van alcohol, cafeïne en met stress. ‘Sleep Better’ is beschikbaar voor Android en iOS.

Gekeurde apps
Niet iedereen mag zomaar een medische app in een appstore laten plaatsen. Apple is bijvoorbeeld behoorlijk streng met het verzamelen van persoonsgegevens. In Nederland heeft de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) een lijst opgesteld met tips. Die lijst heet ‘De Medische App Checker’.
 
App-ontwikkelaars doen er goed aan om zich aan die lijst te houden. Zo staat er bijvoorbeeld in hoe ontwikkelaars om moeten gaan met de privacy en beveiliging van de apps. Van je gezondheid wil je immers niet dat er gegevens op straat komen te liggen. 
 
Zoek daarom eerst goed uit welke informatie de app van je wil weten, of het duidelijk is wie de aanbieder van de app is en welke functies de app precies heeft. De applicaties die in de App Store van Apple staan zijn over het algemeen gekeurd en als ‘betrouwbaar’ bevonden.
 
Op zoek naar apps om fit te blijven? Lees dan eens deze blog.