Klassiekers: de leukste spelletjes op je mobiel

vrijdag 27 mei 2016 blog De nineties lijken nog maar kort geleden, maar we zijn toch echt al bijna dertig jaar verder. Toch blijven we graag hangen in die sfeer van vroeger. Nog voordat er smartphones waren en toen de ‘klappers’ in waren: telefoons die je in kon klappen... Maar één ding was toch het allerbeste aan vroeger: de spelletjes. Bejeweled
Vroeger hadden we geen Candy Crush, maar iets wat er sterk op leek: Bejeweled. Eigenlijk kunnen we stellen dat Bejeweled het originele Candy Crush was. Spelers moesten verschillende stenen schuiven om combinaties van minimaal drie dezelfde steentjes te maken. Die combinaties leveren punten op en daarna krijgt de speler nieuwe steentjes. De bedoeling is zoveel mogelijk combinaties te maken.
 
Kortom: hetzelfde principe als het Candy Crush van nu. Het was destijds misschien een beetje minder uitgebreid, maar het lijkt er wel erg op en het is nog net zo verslavend.
 
Brickbreaker, Bejeweled, Tetris
Wie heeft het spelletje met de steentjes en het balletje niet gespeeld? We bedoelen geen domino, maar Brickbreaker! Als het je niet bekend voor komt: het was het spelletje waarbij de speler met een balletje tegen een hoop stenen slaat. Doel: zoveel mogelijk blokjes slopen.
 
Het balletje ligt op een bewegend platform. Met de toetsen van de telefoon kon je het balletje omhoog bewegen. Door tegen de steentjes aan te kaatsen breekt er een steentje af. Uiteindelijk is er niets over, wat betekent dat de speler de ronde heeft gewonnen.
 
Sudoku
Sudoku was een geniaal spel op de telefoon. Het was als Sudoku op papier, in een spelletjesboek, maar dan op de telefoon! Zo simpel, maar zo geniaal. Slecht in wiskunde? geen enkel probleem. Dit spel had op de telefoon namelijk slechts 100 verschillende combinaties. Daarna herhaalde het spel zichzelf. Dus als je een paar honderd keer gespeeld had kon je het spel bijna dromen. 
 
Zo goed als Thomas Snyder zal je trouwens niet worden. Hij kan zo’n puzzel in 1 minuut en nog geen 24 seconden oplossen. Hij is dan ook Amerikaans kampioen Sudoku.
 
Tetris
Wat is een lijst met klassieke spelletjes op de telefoon als er geen Tetris tussen staat? Helemaal niets. Daarom geven we Tetris graag een eervolle vermelding. Het was de gouden standaard voor simpele, maar fantastische spelletjes. Het voelde echt totaal niet alsof je aan het gamen was en juist daarom was het zo succesvol.
 
Bij Tetris moet de speler verschillende blokjes in elkaar puzzelen, zodat er één groot blok ontstaat, die het liefst uit meerdere regels bestaat. Het was constant wachten tot dat ene ontbrekende stukje verscheen. Maar als je dan een regel vol had, was je ook - voor een seconde - de beste speler ter wereld.
 
Space Impact
Space Impact was het standaard spel van de klassieke Nokia. Het was eigenlijk helemaal geen origineel spel: het was één op één gekopieerd van het klassieke arcade spel Galaga. De ontwikkelaars draaiden het speelveld vervolgens 90 graden en maakten het gereed voor telefoons.
 
Het spelen ervan was nog best ingewikkeld: je kon je vrij van links naar rechts en naar onder van boven bewegen om zo het ruimteschip van de tegenstander uit te schakelen. De snelheid waarmee je speelde kon je niet aanpassen. Gereedschap was op te halen door de verschillende levels uit te spelen. Werd je geraakt door je tegenstander? Dan verloor je een leven.
 
Snake
Het beste bewaren we voor het laatste: Snake. Wie een Nokia bezat, speelde dit spelletje gegarandeerd! Je kon niet winnen, alleen verliezen. Je was een denkbeeldige slang die steeds langer werd door het opeten van puntjes. De slang mocht niet de randen van het scherm, of zichzelf raken. Het stond garant voor uren speelplezier. Nu we er op terugkijken was het niet eens een leuk spel, maar eigenlijk alleen frustrerend. Toch speelde je avond aan avond door.