Biometrische features: gezichtsherkenning en irisscans op de nieuwe iPhone 8

vrijdag 10 maart 2017 blog Stiekem kunnen we allemaal niet meer wachten tot de nieuwe iPhone 8 uitkomt. Er lijkt steeds meer bekend te worden over hoe het vlaggenschip van Apple eruit komt te zien en welke functies erin zullen komen. Vooral ‘biometrische features’ vallen op. Dat zijn functies die gebaseerd zijn op je lichaam. Welke functies verwachten de experts? En wanneer zal de iPhone 8 op de markt komen? Wij hebben de geruchten verzameld. Ingebouwde vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner kenden we al van de vorige iPhones, maar waarschijnlijk gaat de scanner toch wat veranderen. Eerder maakte Apple gebruik van een scanner van een derde partij. Daar stapt de fabrikant waarschijnlijk vanaf, zodat het bedrijf een eigen vingerafdrukscanner kan gebruiken. Dat heeft een voordeel: er is geen fysieke knop meer nodig.
 
De vingerafdrukscanner komt straks dus waarschijnlijk helemaal achter een glasplaat. De hele homeknop gaat dan verdwijnen en daar komt een virtuele thuisknop voor terug. Daarmee is de huidige iPhone 7 al een beetje een voorbode voor wat nog komen gaat.

Gezichtsherkenning via 3D
Wel helemaal nieuw zal gezichtsherkenning zijn. Daarvoor maakt de iPhone 8 waarschijnlijk gebruik van een 3D-camera. Deze camera kan diepte zien. Diepte is nodig om de details van gezichten te kunnen lezen. Het gezicht van een gebruiker wordt gekoppeld aan bijvoorbeeld een Apple ID. 
 
Of het echt komt, is maar de vraag. De bron voor het gerucht over gezichtsherkenning is Ming-Chi Kuo, een doorgaans goed ingelichte Apple-analist. Volgens Apple-fans is hij de beste analist ter wereld. 
 
Het vuurtje werd opgestookt door de overname van ‘RealFace’ door Apple. Dat is een bedrijf dat gespecialiseerd is in gezichtsherkenning. Dat laat zien dat de smartphonefabrikant in ieder geval erg geïnteresseerd is in de techniek. De 3D-functie gaat trouwens nog meer leuks opleveren: games met je eigen hoofd erin. Dat zal gaan werken via 3D-selfies. Dat maakt ons wel nieuwsgierig...

Een irisscanner: waarvoor?
Volgens Digitimes krijgt de nieuwe iPhone een OLED-scherm met daarin ook een irisscanner. De website beweert bronnen in de productieketen te hebben die weten dat de irisscanner daadwerkelijk op stapel staat. De Apple-analist die we eerder noemden, Ming-Chi Kuo, denkt daar anders over. Die blijft bij gezichtsherkenning.
 
Wat het ook wordt, beide functies zorgen ervoor dat de iPhone veiliger wordt. Het gaat namelijk samenwerken met de Touch ID vingerafdrukscanner. Er kleven voor- en nadelen aan zowel een gezichtsscanner als een irisscanner. Bij een gezichtsscanner wordt er naar meer gekeken dan alleen het oog. Een irisscanner kan de gebruiker juist gemakkelijker herkennen. Kiest Apple voor meer veiligheid of voor snelheid?
 
Waar de irisscanner of gezichtsherkenning in de praktijk voor gebruikt gaat worden, is heel onduidelijk. Het zou logisch zijn dat je je telefoon van het slot kunt halen met deze technologie, maar dan moet je altijd recht van voren kijken. We wachten af!

Wanneer komt de iPhone 8?
Nu de geruchtenmachine op volle toeren draait, kunnen we niet wachten tot de iPhone uitkomt. Maar wanneer zal dit zijn? Volgens Digitimes gaat Apple twee telefoons uitbrengen: de iPhone 7s (Plus) en de iPhone 8. De productie van de iPhone 7s (Plus) zou in juli beginnen. De massaproductie van de iPhone 8 zal dan in september beginnen.
 
Dat houdt in dat de iPhone 8 pas later dit jaar verkrijgbaar wordt, of zelfs doorschuift naar het nieuwe jaar. Wees je er wel van bewust dat het maar geruchten zijn. Er is maar één persoon ter wereld die weet wat alle concrete plannen van Apple zijn en dat is Tim Cook.